Thursday, July 15, 2010

Elak Gejala Sosial Di Luar Rumah

Semenjak dua menjak ni
bila dah tak pakai pampers ni
& dah ade spender (dah beli kat GIANT)
si Adib dah perasan besar le
dah BEWASA (dewasa) le konon

Apa yang Yaya buat dia pun nak buat
Yaya mekap dia mekap
Yaya pakai lincu, dia pun pakai lincu (gincu)
Yaya pakai suar jin, dia pun nak pakai suar jin (seluar jeans)
Yaya pakai spender, dia pun pakai spender (motif??)
Yaya pakai cekak, dia pakai cekak
(maskota dia belum mintak lagi...)
Yaya bawak beg, dia pun bawak beg
(kebanyakannya ikut kakak le... kepimpian melalui teladan kekdahnya)

Tapi yang part kaler pink tu yang tak tahan tu
sekarang ni Adib minat kaler pink pulak dah!
Apa saje nak kaler pink (pengaruh kakak le tu)
Nasib suar jin dia tak mintak kaler pink
Kalau tak, pingsan!!!

La ni bila Yaya main komputer
dia pun sebuk sama nak main komputer
in one day dah pandai dah main game yang kakak dia selalu main
sib baik la ada 2 komputer
takde la berebut
Tapi aku limit kan deme main komputer 2 jam je sehari. Yang internet2 aku tak ajar lagi cuma bukak youtube - aku yang bukakan untuk Yaya sebab dia nak tengok citer Barbie & Upin Ipin je.. Yang adik lak aku suh dia main kaler2 & teka2 bunyi haiwan (aku tak ingat dari mana aku install software tu). 

Bagus jugak budak2 ni khusyuk main komputer dari tergedik2 main kat luar. Kurang le sikit budak2 bersosial tak tentu arah.. Tapi kena pantau jugak kan. Takkan tak keluar rumah dok mengadap PC/Laptop/Play station je kan?? Kena limit jugak. Petang2 memang aku suh depa main kat luar.. suh kuar peluh sikit!

Ade satu tip ni,[tak ingat dah kat mana aku baca] komputer jangan letak dalam bilik hanak2 kang tah apa2 benda citer yang deme tengok nanti. Letakkan komputer di satu ruang keluarga supaya ibu bapa boleh pantau selalu...betul tak??

2 comments:

kakngah said...

botol susu "fink" tu..
adib punye eh....


btl2. komputer xleh letak dlm blik @ tmpt yg terlindung. bkn takut bdk2 jek yg tgk bende tah hapa2.. kang bapak bdk pun sama... ops!

Me said...

setuju!!!!!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...