Tuesday, February 28, 2017

INI ZAMAN POMADE LAH!!

Malam tadi Adib mengajak pi kedai gunting
Rambut dah panjang katanya
Pastu nak gunting kat kedai hispter jer
Tak main dah gunting kedai keling... sabo je la budak sorang ni

Aiii... ikut je la kehendak anak kan
Asalkan idak le keterlaluan
So lepas hantar Aleeya ke tuisyen, terus pi kedai gunting feveret Adib
Tu la Barber Shop yang aku cerita hari tu ---> BARBER SHOP BAEK

Ok la... tengok tak ramai orang pun
So idak le lama menunggu
Jasmin & Amira pun nasib baik la tak mengaruk..

Tengah digunting rambutnya
Itupun aku pesan jangan nak pesen2 sangat
karang tak pasal cikgu tobekkan kepala ko


Ni la rambutnya baru Adib
Tu keras kejung lepas pakai POMADE


Nasib la ada anak jantan sorang je..kalau ramai tah berjenis2 pesen rambut deme gamaknya

** Adib dah ada 2 POMADE.. siap order dengan beli dengan kawan lak tu....Tau2 dia bawa balik tin je kat rumah... Tapi cam biasa la... duitnya mintak kat aku la nak beli POMADE tu... nasib mak ko dah dapat BR1M...***tetiba😙***


Wednesday, February 22, 2017

LULUS RUPANYA BR1M AKU...😚

Sana sini dah kecoh BR1M dah masuk ke belum
Aku pulak cek2 akaun takde apa2 pun pertambahan amaun
So aku assume aku tak dapat le tu
Nak buat cemana kalau bukan rezeki ye dak?

Tah cemana aku baca blog si Nory
Tup2 terasa nak cek pulak permohonan BR1M aku hari tu
Fuh... debor2 pulak rasanya...
Jeng..jeng..jeng...



Tak sangka LULUS rupanya permohonan aku dulu
Alhamdulillah... rezeki anak2
Merasa la duit BR1M untuk pertama kalinya
Sebelum2 ni asyik tak layak je...

Dah cek akaun tapi tak masuk lagi duitnya
Tunggu masuk boleh la bawa anak2 gi makan KFC...hahahaha


*** Nampak sangat gaji ciput jer...😅

Tuesday, February 21, 2017

BANTUAN KHAIRAT KEMATIAN ASNB

Assalamualaikum....
Ekceli lama dah terperam entry ni
Tah cemana baru terperasan belum publish..

Well, sejak arwah suami aku meninggal memang banyak benda la yang aku belajar
Nak tuntut itu, tuntut ini
Buat itu, buat ini, isi borang sana, borang sini
Turun naik opis sana sini, bank dan sebagainya
Fuhhhhh memang letih la wei...
Alhamdulillah masih ada kudrat nak buat semua2 tu
Just imejin kalau dah tua2 tak larat sakit lutut bagai.... haaa cemana kan??

Ok ni nak habaq mai bab khairat kematian untuk saham dibawah ASNB
Tak kira la ASB ke, ASN ke, ASW ke asalkan yang dibawah PNB
Kalau berlaku kematian, waris boleh tuntut khairat kematian tau
Ni memang aku tak tahu langsung sebenarnya
Biras aku la yang bagitau [sebab dia keje mebeng]
Biras aku kata sebenarnya memang ramai tak tahu
So memang tak ramai yang tuntut ... rugi la kan
So korang yang baca sila lah uar2kan  kat kengkawan & sedara mara korang..hehehe
Paling sikit RM200 tau.. maksimum RM2000... sapa nak kasi...


RM200 ---> kalau bilangan unit yang ada ialah 1-4,999 [yang ni takde tempoh]
RM1,000 ---> kalau bilangan unit 5,000 -9,999 [tapi unit tu kena ada & maintain untuk tempoh beberapa bulan [aku tak ingat] sebelum kematian]
RM2,000 ---> kalau bilangan unit 10,000 ke atas [dan unit2 tu kena maintain dalam akaun sekurang2nya 12 bulan sebelum kematian]

*** kalau aku salah, sila betulkan ye..

Aku bagi contoh la untuk senang paham:[harap2 idak le sampai stage KBAT]

Katakan A ada saham ASB sebanyak 11,000 unit pada Januari 2016. Pastu dia ada keluarkan 2,000 pada bulan Mac 2016. Pada bulan Ogos 2016, dia tambah 5,000 unit lagi. Kemudian dia meninggal pada Mac 2017. 

Kalau ikutkan baki terakhir saham dia masa meninggal, dia ada 14,000 unit saham kan? Kalau ikutkan waris dia layak dapat khairat RM2,000 kan? Tapi jumlah 10,000 unit tu dia tak maintain selama sekurang2nya 12 bulan sebelum meninggal sebab dia ada keluarkan 2,000 unit pada bulan Mac 2016. So maksudnya waris dia hanya layak tuntut RM1,000 sahaja [kalau tempoh yang dia maintain tu cukup]. Kalau tak cukup tempoh tu waris hanya layak tuntut RM200 sahaja.


Kalau si mati tu ada akaun dengan ASNB
Waris boleh la tuntut bantuan khairat ni
kat PNB atau mana2 ejen PNB  - bank, pejabat pos
Isi je form kat situ & bagi sekali dokumen2 yang diperlukan.
Macam aku hari tu just buat kat  Maybank yang terdekat
Immediately dapat terus duit khairat tu kat kaunter


TAPI....
tuntutan tu kena buat dalam tempoh 6 bulan lepas kematian la
Kalau dah lebih.. tak dapek nak tolong la....
Kira burn je la duit tu... [duit khairat tau.. bukan duit dalam akaun tu]

Pastu tuntutan ni boleh buat SEKALI je walopun si mati tu ada 10 akaun dengan ASNB... Paham tak?? Maksudnya kalau si mati tu ada ASB, ada ASN, ada ASW, waris boleh tuntut sekali je.. bukannya 3 kali tau sebab  diaorang akan base pada Nama si mati bukannya ikut jenis saham yang si mati ada.. [kalau tak paham buat2 paham je la... aku tak reti nak explain]


NI baru bab khairat kematian tau
Bab nak tutup akaun ASNB si mati pulak lain cerita
Kalau ada senang nanti aku cerita
[arwah suami aku punya pun tak settle lagi tapi arwah abah aku punya dah settle 😉]





MASA YANG BERHARGA

Masa memang sentiasa mendahului kita.
Yang tinggal hanyalah kenangan yang berharga


Ni nak cerita pasal jam aku
Jam yang abah bagi tu hadiah sempena aku dapat result SPM dulu
Walopun result aku tu tak le cemerlang mana
Tapi pada dia dah cukup membanggakan dia kot...[agaknya la]
Fuh... dah 20 tahun aku pakai jam ni
alhamdulillah masih berfungsi dengan baik 
Suka jam tu sebab dia ada banyak bezel
Boleh tukar2...hahahahah

Ni gambar lama..
Ada bezel yang dah hilang... 
Tah tercicir kat mana tah..


Jam yang sebelahnya tu, jam arwah suami aku
Aku belikan sebagai hantaran perkahwinan kami dulu
Tapi of course la dia yang pilih masa tu kan... 
Brand POLO ko!!! hahaha
Sayang punya pasal... belikan jugak la...
Kerap juga arwah pakai jam tu dulu 
Memang dia sayang jam tu... rajin dia lap2 jam tu tau
Takleh ada habuk sikit..

Tapi la ni, aku la yang pakai jam tu
Nasib la jam tu tak besar & maskulin sangat
Idak le segan aku pakainya
Ni pun aku baru je tukar bateri jam dia
Selama 12 tahun kami kahwin, ni la kali kedua tukar bateri jam tu
Lama sungguh bertahan bateri jam
La ni jam2 ni la jadi kesayangan aku & pengubat rindu..

** Walopun abang [suami] tak sempat nak ganti gelang emas aku yang dah ter***** dulu, biarlah aku simpan jam ni sebagai gantinya...huhuhuhu...





Friday, February 17, 2017

POSSESSION

Tajuk dari London gittew
bukan nak cerita pasal kerasukan tau
Tapi nak cerita pasal rete pusake arwah suami aku...hahahaha

Saja la kan sebab hari ni takde idea nak blogging
Tepek je la benda yang aku tulis kat IG tadi..

Malas nak tulis lain... baca je la caption tu...
Kalau takleh baca pi je le terjah IG/FB aku tu 😝



Ini la 3 benda yang aku cakap tu



** Oh ye, abah aku pun sesaiz cam kitaorang juga... 2-3 helai seluar jeans arwah abah aku ambik & pakai... jimat belanja beli seluar jeans...hehehehe




Thursday, February 16, 2017

MANDI KOLAM PLASTIK PULAK

Hujung minggu yang panas
Jasmin & Amira ajak pergi mandi kat kolam air panas
Aku ni je yang malas nak pergi
So kita bukak kolam pelestik je lah
Mandi air sejuk lagi best kalau panas2 ni ..

Aku siap bagi kole sorang satu
Senang kome nak ceduk air 
Malas nak punggah mainan letak dalam kolam
Karang diaorang main buang2 kat luar kolam je


Tengah buat pakatan apatah tu dua beradik ni



Ceduk... jirus.. ceduk.. jirus
Jasmin pulak ada masa pi ceduk pastu minum air tu
Dia ingat teh tarik gamaknya
Cepat2 aku marah dia...hahahaha


Asalkan ada aktiviti bebudak di hari cuti kan.....


Wednesday, February 15, 2017

PIJAK BADAN

Gambar ni aku jumpa kat IG
Memang recall la zaman kekanak dulu
Memang rasanya kami adik beradik memang selalu kena
masa kecik2 dulu
Jadi tukang pijak belakang abah...hahahaha




Friday, February 10, 2017

KOLAM AIR PANAS HULU TAMU

Aku ni nama je duduk kat Batang Kali ni dah lebih 10 tahun
Tapi tak habih explore pun apa yang ada kat Batang Kali ni
Waloupun tahu ada 2-3 attractive places yang berhampiran
Namun idak juga pergi selalu

Sepanjang aku berkawan & berkahwin dengan arwah suami aku
Baru sekali je dia bawa aku pergi Kolam Air Panas Hulu Tamu ni 
Tapi masa aku pergi dulu, kawasan tu tak berapa cantik
dan agak terbiar.. pastu kolamnya pun keruh semacam je
Nak rendam kaki pun cam geli...hahahaha

Tapi tu masa tahun 2004-2005 kot
Sekarang kawasan tu dah lawa & lebih selesa
Saja la bawa anak2 jenjalan ke sini
Sebab ada kolam untuk budak2 sekali, so bawa diaorang mandi la
Kebetulan hari pun tak berapa panas
Air kolam untuk budak2 pulak suam2 je
Suka sangat la diaorang mandi... sampai taknak balik

Sapa nak nak ke sini, kena lalu Batang Kali dulu la
Kawasan ni agak ke dalam sikit, area kawasan perkampungan
Kalau dari Batang Kali memang agak  payah nak jumpa simpang sini
Sebabnya signboardnya takde kat simpang masuk tu
Tapi korang cari je simpang yang ada signborad  Kolam Pancing Apak @ Kem Rimba Tamu
Masuk situ & terus je... nanti jumpa la Kolam Air Panas tu
[Nak waze pun boleh jerrrr]


Nak masuk sini ada bayaran tau
Nak mandi lain, nak rendam kaki lain
Untuk dewasa lain & kanak2 lain
Tapi harganya idak le mahal pun
dalam 2-3 ringgit je sekali masuk..

Signboard ni pun dah lama & takde maintenance
Banyak huruf dah takde...



Masa kami sampai, orang tak ramai lagi
Rasa cam kolam ini kami yang punya hahahaha
Ekceli ada 3 kolam kat sini - kolam dewasa, kolam kanak2 & kolam yang panas 
Kolam yang panas tu nampak tak cam petak kecik tu
Kolam tu takleh berendam la sebab memang panas sangat
Kalau untuk rebus2 telur boleh la
Tapi selalunya orang yang nak mandi depan bawa baldi & ceduk air kolam yang panas tu
pastu campur dengan air kolam dewasa tu..


Bangunan yang hujung sana tu ada toilet & tempat salin baju
Anak2 aku mandi kat kolam kanak2 je
Kolam kanak2 le pun yang paling besar kat situ


Suka sangat la dia kalau dapat main air ni..



Nampak tak lelaki2 dewasa kat belakang tu?
Situ la kolam orang dewasa
Banyaknya cina la yang suka mandi/berendam air panas ni


Enjoying themselves!



Memula Jasmin macam takut2 nak masuk kolam tu
Tapi bila dia nampak Amira riang ria je mandi dalam tu
Baru la dia berani masuk
Kolam pun idak le dalam mana.. so dia berani la main..



Aku pegi dengan adik aku masa ni
Kami takat celup2 kaki je la
Bebudak je yang mandi
Aku malas bab2 nak kena salin baju basah2 ni...hahahah
Malassss..

Adib tak ikut kami masa ni sebab dia gi main basikal
Walhal dah bagitau dia kami nak pi sini petang tu
Tapi sampai sudah dianya tak balik....kena tinggal la jawabnya...

Actually kami pegi kolam air panas ni seminggu  sebelum abah aku meninggal
Nak buat entry ni tertangguh2.. sampai la hari ni 
tu yang tercerita pasal abah dulu... 
Sekarang baru sempat nak cerita pasal ni... 
Asal ada cerita nak story kat blog udah le....




Wednesday, February 8, 2017

PESAN ABAH

Aku memang jarang bercakap dengan abah aku
Melainkan benda2 penting la
nak father-daughter bonding memang tak la kan
Maklum la abah aku dulu memang bukan jenis stay at home father
Banyak je urusan luar dia tu
Nasib dia tak join politik je...

Cuma sejak dia kahwin lain ada gak la dia mesej/wasap aku
Tanya kabar family aku
Maybe masa tu dia rasa anak2 dah makin jauh dari dia
Tambahan pulak kami dah tahu dia kahwin lain masa tu
So dia ingat anak2 akan marah & ketepikan dia kot
Walhal... kami cool je.... benda dah jadi kan...
Yang melenting2 mak aku la kan... [isteri mana la yang tak melenting kan]
So itu isu deme laki bini, so kami anak2 taknak campur.

2 minggu sebelum abah meninggal, abah dengan mak ada datang rumah aku
weekend la masa tu
Sempat la Aleeya ajak atok & opahnya jalan2 ke Kolam Air Panas & Uptown Batang Kali
Abah pun nampak sihat je masa tu
Cuma abah kurang bercakap.


Beberapa hari sebelum abah meninggal abah ada wasap aku
Agak pelik la jugak wasapnya pada aku
sebab selama ni wasap dia hanya ayat2 yang atas sekali tu je
Yang last ni je ada pesanan tambahan suruh sentiasa waspada & hati2
Maybe dia dah hint2 yang dia pun akan tinggalkan aku
dan tak dapat jaga aku lagi..
😭

Bila abah dah takde ni macam2 perasaan ada
Rasa banyak membazirkan peluang nak membahagiakan abah
Rasa takde kesempatan nak mengenali abah dengan lebih dalam
Rasa yang tak tahu nak cakap macam mana tah
Cuma bersyukur dapat bersama abah selama 37 tahun ni dan dapat bersama abah hingga nafasnya yang terakhir
Berbeza dengan anak2 aku yang tak dapat peluang macam aku.









Friday, February 3, 2017

ABAH... [ENTRY PANJANG]

Hari tu hari Selasa
Aku bangun seperti biasa dalam pukul 5pagi
Tetiba tergerak nak tengok handphone
Tengok2 ada misscall & whatsapp dari adik aku
Dia tany aku balik Ipoh ke idak untuk tengok abah
Aku tanya kenapa dengan abah
Baru la dia cakap abah masuk icu, kritikal & mak suruh semua balik

Kalau dah cakap begitu, memang sangat2 kritikal la kan
Sementara tunggu adik aku sampai dari Shah Alam
Aku pun siap2 mandi, solat & kejut Aleeya & Adib
Masa tengah mandi tu berfikir jugak sama ada nak bawa budak2 ke idak balik Ipoh
Lepas solat Subuh aku packing barang
Lepastu call & mesej ofismate & HR manager cakap aku emergency leave
Pastu tanya Aleeya sama ada dia nak ikut aku balik @ tidak
Dia kata dia kena sekolah.. sebab haritu aku sesi tangkap gambar untuk calon UPSR
Adib pun sama taknak folo, so aku decide balik berdua je dengan adik...
Anak2 semua tinggal kat Batang Kali
So aku pi rumah Cik Besah untuk inform pasal aku nak balik Ipoh & nak tinggalkan Aleeya ngan Adib
Pastu pergi pulak rumah babysitter mintak tolong dia jagakan Amira & Jasmin
Sebab masa tu tak tahu aku akan stay berapa lama kat Ipoh
Depends pada keadaan abah nanti.
Alhamdulillah babysitter ok je...

Lepas adik aku sampai, kami pun bertolak ke Ipoh
naik kereta aku... dah nak bertolak tu baru perasan pulak plat belakang kereta dah takde
Mesti jatuh masa aku balik kerja semalamnya
Tapi aku gamble je la bawak kereta tu...hahahaha.. nasib tak kena tahan JPJ
Bertolak dalam pukul 7 lebih, sampai Ipoh dalam pukul 10 pagi
dalam hati sepanjang perjalanan berdoa je abah tak apa2

Pastu baru adik aku cerita mak call subuh2 tu
Mak call dalam pukul 5 kot... call semua anak2 tapi sorang pun tak jawab
Ate.. semua masih lena kot...hahahaha
Tapi lepas tu mak ada whatsapp inform pasal abah & mintak semua anak2 balik

Cuaca haritu memang hujan
Sampai Ipoh terus tuju hospital Raja Permaisuri Bainun (Hospital Ipoh)
Hari hujan, jalan jem.. pastu parking pun susah
Melilau cari parking tau.. last2 parking kat area seberang jalan dengan Dewan Bersalin
[dekat Taman DR tu ---> sapa tau area Ipoh, boleh imejin la kot]
Dah parking situ nak kena menapak la pulak ke bangunan besar tu [emergency area]
Pergh... jauh gile... nasib aku tak bawa anak... kalau tak jenuh la

Sampai kat emergency, terus cari mak
pastu terus masuk jenguk abah
Ya-Allah... tengok keadaan abah tu dengan segala wayar2 memang sedih tau
Memang dah terdetik hati aku abah ni tak lama dah...
Abah hanya bernafas bergantung pada mesin tu je
Yang ada dalam bilik tu masa tu ialah mak, isteri muda abah & atok aku
Mak nampak tenang je...tapi dalam hatinya sapa lah tahu kan

Disebalik selimut tu berselirat la wayar2...
Pastu mata abah pun kena selotep tau..
Tak sanggup tengok abah macam tu
sebab selama hari ni abah tak pernah sakit
Cuma demam2 biasa je
[curi2 ambik gambar kat sini]

Ceritanya malam tu giliran dia kat rumah isteri muda
Kebetulan malam tu isteri dia tersedar sebab dengar bunyi orang muntah
Abah aku tidur dalam bilik bawah & wife dia tidur kat hall dengan anak2
Bila dengar bunyi muntah tu, wife dia jenguk la dia kat dalam bilik
Dah penuh muntah atas katil & abah dah tak sedar diri
[even masa muntah tu tak tahu la abah sebenarnya sedar @ tak]
Dia pun panik gak.. kejut2 abah tapi abah tak bangun
Dia tengok mata abah pun dah bengkak
So dia call ambulans & inform mak aku
anak2 dia, dia mintak pengasuh dia tolong ambil kat rumah sementara ambulan sampai

Kat hospital terus masuk zon merah [kritikal]
buat CT scan pastu doktor katanya dah ada pendarahan banyak  kat otak abah
dan sebelah otak lagi bengkak
Tekanan darah terlalu tinggi sampai dah takde bacaan
Jantung, paru2 semua ok
So maybe sebab tekanan darah yang terlalu tinggi buat pembuluh darah abah pecah & leads tu pendarahan otak [sesapa doktor/nurse, sila betulkan kalau aku salah ye]
So doktor kata memang dah tak boleh buat apa la sebab otak dah rosak
Even buat operation pun still takde chances hidup
So, mak decide untuk bawa abah balik rumah

Kat hospital pulak, semua anak2 dah sampai
kecuali Acik yang dari Johor
Dia pulak tersangkut kat Johor lagi sebab banjir
Kami doa semoga dia sempat sampai Ipoh hari tu

Kemudian mak suruh aku balik rumah dulu untuk siap2kan apa yang patut
sebab nak bawa balik abah
So aku, adik & family ateh balik rumah dulu
Kebetulan mak dah inform sorang dua jiran untuk tolong2 kitaorang

Bila dah siap2kan semua dalam pukul 1 ambulans pun sampai
Kesiannya tengok abah... tak bermaya je
Dada aku ni sebak je....
Tapi cemana pun aku tekad kali ni.. aku nak hadap abah pada setiap proses
sebab masa arwah suami aku meninggal dulu aku tak dapat hadap tu semua


Masa doktor tu nak cabut tiub pernafasan abah...
Sebak wei.. ikut hati tak sanggup tengok
Panjang gila tiub tu kan.. bila dia tarik keluar dari mulut abah pergh panjangnya
Siap berdarah2... pastu abah pun ada muntahkan darah pekat dari mulut dia lepas tu
Kesiannya abah.... aku menangis lagi..
Pastu nafas abah kuat sangat.. takut dengar... macam abah berusaha nak nafas
Doktor tu kata , nadi abah masih ada
so dia kata kalau abah dah takde just cabut la tiub yang dekat hidung abah tu
Kami semua dok kerumun abah.. adik lelaki aku & adik ipar aku gilir2 baca syahadah kat kepala abah
Pastu nampak nafas abah makin perlahan...tapi still bernafas..

Ramai la kawan2 abah, kawan mak, kawan mak tiri aku, even kawan2 aku datang ziarah
Memang tak putus dengan tetamu
Pastu kejap2 aku dok mesej Acik, dia dah dekat mana
Pastu aku pergi dekat abah, bagitau dia kejap lagi Acik sampai.. abah tunggu ye
Alhamdulillah Acik sampai dalam pukul 4 petang & abah masih bernafas lagi

Kejap2 ketika mak & mak tiri aku gilir2 jenguk abah
Lapkan muka & kepala abah
Basahkan bibir & mulut abah dengan air zam2
Aku pun jenguk2 juga keadaan abah... ada masa2 aku perasan ada airmata di mata abah
Again... aku jadi touching... aku cium abah, aku lap airmata abah
Dalam hati aku cakap aku redha abah pergi.. tak sanggup aku tengok keadaan abah macam tu
Memang dalam sejam terakhir tu airmata abah kerap keluar
Entahkan sakit, entahkan sedih, entahkan takut... wallahu'alam.
Aku cuma mampu lap air mata abah....

Dalam pukul 7 malam mak tiri aku asalnya cuma nak lap badan abah
So dia mintak adik aku tinggikan belakang abah sebab dia nak lap belakang abah
Masa tu tetiba abah tersedak pastu muntah hijau...
Nampak abah makin lemah... 
Aku masa tu tengah layan tetamu yang ziarah
Tengok2 semua dah kerumun kat abah.. aku dah agak abah dah nazak
cepat2 aku pergi kat abah... aku pegang kaki abah
Aku nampak kuku kaki abah dah biru & kaki abah dah sejuk
Ye.... nyawa abah sedang ditarik keluar.. abah tengah melalui sakaratul maut
Air mata aku tak berhenti mengalir...
Adik aku yang pegang  tangan abah, tunjuk kat aku tangan abah
Aku nampak kuku jari tangan abah pun makin membiru
Ya-Allah kau mudahkan sakaratul maut abah....
Tepat 7.15 malam.. abah telah pergi meninggalkan kami semua
Ye... tenang je abah pergi macam dia tidur
Tapi yang paling menyedihkan masa abah nazak, anak bongsu abah [anak mak tiri aku] menangis2... sebak wei... tup2 aku teringat anak2 aku masa hari arwah suami aku meninggal dulu.
Lepas abah meninggal aku terus peluk mak
Aku mintak mak redha dengan abah & maafkan semua dosa abah pada mak

Lepas tu aku terus call jiran aku yang anaknya keje doktor
Mintak tolong datang rumah untuk sahkan kematian abah
Alhamdulillah anaknya pun baru balik dari keje
Terus dia datang rumah dengan alat2 dia
Dan dia pun sahkan kematian abah
Pastu aku tanya boleh ke cabut tiub hidung abah tu
So dia la yang tolong cabut....
Allah.. tiub tu lagi panjang dari tiub nafas tadi
Sampai ke usus katanya... berdarah2 tiub tu masa dia tarik
Ngeri tengok..

Lepas2 tu adik beradik & saudara mara yang lelaki tolong kemas2kan abah
Salin kain & tutup badan abah dengan kain batik lepas
Diaorang urut2 sendi2 abah dengan minyak & ikat dagu & tangan abah
Tak lama pastu orang masjid datang untuk siapkan & bersihkan abah
[abah masih pakai pampers masa tu]
So orang masjid tolong buat apa yang patut.
Lepas bincang, kami sepakat nak kebumikan abah esoknya. 
So malam tu jenazah abah masih di rumah..

Sebelah malam pun ramai lagi yang datang ziarah
Kawan2 abah, jiran2 terdekat, saudara mara
Aku pulak plan asalnya nak tidur sebelah abah tapi sebab orang yang datang tak putus2 so kensel la tidur dekat abah.. tidur la kat sofa je.
Mak aku memang tak tidur malam tu.. setia dia mengaji kat sebelah abah
Ada masa dia tertidur juga dalam duduk tu
Yang mak tiri aku tu dah lama terbuntang kat atas
Dia sakit kepala katanya... plus badan tak larat
[sebab dia pun tengah pregnant anak ke-3]
Well, tak kata ke dia la... kesian juga pada dia ekcelinya..

Kalu ikutkan nak je aku tepek muka jenazah abah
Tapi cam tak wajar pulak..hehehee
Kang tak pasal kena kecam..
Kami mekapkan abah sama macam dia hidup
Siap pakaikan dia kopiah yang dia selalu pakai 
Nampak hensem abah.. walaupun dah pucat
Muka abah nampak macam senyum & tenang
Harap2 abah dapat husnulkhotimah la hendaknya.

Abah aku ni seorang imam kat masjid perumahan aku tu
Memang ramai orang kenal
Tu sebab ramai yang datang
Anak2 murid & rakan sekerja dia masa kat PUO dulu pun ramai datang
Memang rezeki abah la kan...

Esoknya pagi2 lepas Subuh segerombolan kawan2 mengaji mak aku dari Pusat Pengajian Al-Barakah datang & bacakan Yasin untuk abah
Ramainya sampai penuh rumah..
Serentak dengan tu satu bas budak2 tahfiz dari Barakah tu datang juga untuk baca Yasin & tahlil
Terpaksa la diaorang duduk kat porch je sebab dalam rumah dah penuh
Ya-Allah... rezeki abah datang tanpa disangka2
Aku menangis bila nampak diaorang datang ... terharu & terfikir cemana kalau aku pulak yang meninggal, adakah rezeki aku pun seperti itu @ tidak??

Dalam pukul 8.30 pagi, van jenazah pun sampai untuk bawa abah ke masjid
Urusan mandi, kapan & sembahyang terus dibuat di masjid
Masa mandikan jenazah pun aku tak nak ketinggalan
Walaupun aku tak hadap 100%, tapi dapat juga la mandikan abah
Khidmat terakhir aku untuk jasadnya di dunia ini
Lepastu dia panggil ahli keluarga yang nak mandikan jenazah untuk masuk mandikan jenazah
Mak, aku, adik2, mak tiri aku alhamdulillah dapat mandikan abah.

Lepas kapan & diwangikan, peghormatan terakhir kami pada abah
Kami cium abah, kami ucapkan selamat jalan
Kami doakan abah masuk syurga
Lepastu kami sembahyang jenazah diimamkan oleh adik lelaki aku sendiri [Angah]

Lepas sembahyang kami bergerak ke kawasan perkuburan untuk pengkebumian
Abah dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Gurap
Itu yang terdekat dengan kawasan perumahan kami
Dari awal sampai habis aku tengok abah dikebumikan
Cuma sebab aku perempuan idak le aku terjun dalam liang lahat tu...
Tengok dari tepi je la.. adik2 aku yang lelaki la buat


Alhamdulillah hari tu tak hujan
Pengkebumian berjalan lancar
Cuma kawasan kubur tu berlecak la sebab tanah liat..
Again... syukur tak bawa anak sebab for sure dua2 akan mintak dukung sebab taknak kena kotor😖



Selamat jalan abah
Semoga roh abah ditempatkan di kalangan orang2 yang beramal soleh
Semoga kubur abah ini Allah jadikan salah satu taman2 di syurga 
Rehatlah abah.... semoga kita bertemu lagi nanti
Abah tetap abah Along dunia & akhirat


Abah, kalau jumpa Mi, kirim salam kat dia ye  ---> mula la aku mengarut kan...hehehehe


** Nampak tak budak kecik baju biru tu??? Itu la anak sulung abah dengan isteri muda... adik aku la kiranya tu.. [Umurnya sebaya anak aku si Jasmin tu]



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...