Thursday, December 31, 2015

SELAMAT TAHUN BARU 2016

Untuk semua pembaca blog aku
dengan ikhlas hati ingin  mengucapkan 
SELAMAT TAHUN BARU 

Semoga tahun yang mendatang ni
akan membawa lebih banyak rahmat, nikmat & barakah
kepada kita semua...


Apa azam korang tahun depan???

BAEEEEKKKK PUNYA PORT

Budak ni punya la takut abah dia tinggalkan dia
mesti nak nampak abahnya depan mata sentiasa

Semalam balik je dari rumah babysitter
dia masuk je dalam rumah pastu nampak abahnya keluar 
terus lari ke pintu pastu siap meniarap depan pintu mengadap abahnya buat apa
padahal abahnya tengah masukkan stroller dia dalam stor je

Sabo je la budak ni...hehehe
Sini pun boleh la jadi port dia..



Wednesday, December 30, 2015

GELAK PETANG

Mengantuknya petang2 ni...
Dah le opis sunyi sepi
orang ramai cuti le katakan...


Nak gelak ada... kesian pun ada..



** Tetiba teringat zaman2 aku baca komik Gila-Gila, Apo ngan Ujang dulu2..


TIPS CARA NAK JIMATKAN DATA INTERNET

Kalau pegi tempat takde WiFi, memang kena sokmo la guna data internet kan
Itupun bersekat2 sebab takut data internet habis cepat
Maklum la aku ni pakai data ciput je.. 
Malas nak beli data banyak sebab kat rumah ngan opis dah guna WiFi

Cuma masa aku balik kampung seminggu hari tu
rumah mak memang takde WiFi
So memang kejap2 je le aku online
itupun takat layan Whatsapp ngan FB je
IG memang tak buka sangat... bahaya..hahahaha
Laju je dataku tu nanti..

Ok la hari ni nak share tips jimatkan mobile data korang tu
Aku pun baru tahu, so sama2 la apply kan
-sharing from fb-


Harap2 sesama la dapat manfaat
tak dapat jimat banyak, jimat sikit pun jadi le kan


Kalau korang ada lagi tips2 nak jimat data internet ni
meh la share kat sini..


Tuesday, December 29, 2015

MANDI BERJEMAAH

Cuti Krismas bebaru ni memang panas sungguh kan
Nak angkat kain pun rasa nak pitam
Kena tunggu hari redup sikit baru boleh keluar rumah

Nak2 pulak nak main air
Nak mandi kolam, kolam dah bocor & koyak
memang tak boleh tampal langsung
last2 aku ikat masuk plastik hitam, pastu terus letak kat tong sampah 

Kolam takde, besen pun jadi la
Tapi muat untuk sikenit 2 orang tu je
Kakak Aleeya nak join sekali tak dapat la.. 
Sian kakak..
Nanti2 la mama beli kolam ye..

Tumpang mandi kat rumah opah je
Sebab rumah opah ada besen..


Kakak takleh join
Kakak le layan adik2 mandi..



Budak ni konon2 gosok gigi sangat
Walhal dok makan ubat gigi je



Masuk kolam je dah buat muka noti dia
Kejap2 masuk besen dia, pastu masuk besen adik
Sabo je la...



WISHLIST 2015 : TUKAR PINTU BILIK AIR

Tahun 2015 dah hampir ke penghujung
Wishlist tahun 2015 aku ada banyak
Ada yang tercapai, ada yang tidak
Mana yang tak tercapai, kita carry forward ke tahun depan la pulak

Salah satu wishlist aku ialah 
NAK TUKAR PINTU BILIK AIR
Ha..ha...ha... tah apa2 kan
Tahun lepas pun ada gak ura2 nak tukar pintu bilik air tu
Tapi sebab masa tu pintu bilik air tu masih elok lagi
So pospon je la dulu

Ni la pintu bilik ayor teman
Asalnya dulu pakai pintu lipat2 tu
Tapi udah jatuh dari landasan & takleh repair
So ganti la dengan pintu marhaen ni
Lama juga guna pintu ni
Cuma kelemahannya sebab dia plastik kan
So selak pintu ni senang patah.
Nak tampal selak tu sampai guna binding tape bagai tau
Pastu selak tu cam loose
Kadang2 pintu boleh terkunci sendiri dari dalam walopun takde orang
[Pintu bilik air aku ni memang sentiasa bertutup sebab takut Amira/ Jasmin main dalam bilik air]


Tahun ni ada rezeki lebih, tu yang minta hasben ganti pintu bilik air
Aku nak pintu lipat [folding door]
Hahahaha.. nak feeling dok rumah orang kaya
walopun sebenarnya duduk rumah rakyat semekin je.


Malas nak cari jauh2, riki2 kat are Batang Kali je
Ini la dia pintu yang aku pilih
Alhamdulillah dah siap pasang hari Jumaat lepas
Pilih corak & warna yang agak2 sesuai dengan tema dapur & kitchen kabinet aku


Terasa cantik dapur aku...hahahahaha



Harap2 bertahan lama la pintu ni
Semoga kamu dilindungi dari keganasan ahli2 keluarga kami
Hahahahaha

Sebelum & sesudah
Akhirnya..... salah satu WISHLIST 2015 FULFILLED!
Alhamdulillah.

Monday, December 28, 2015

CUTI 4 HARI

Lama sungguh cuti baru ni
Walaupun 4 hari tapi rasa macam seminggu
Tapi dalam 4 hari cuti tu tah apa la yang dibuat
Berjalan ke mana2 pun idak juga
So duduk je la kat rumah.

Dalam dok malas2 tu kena la juga buat sikit2 persediaan sekolah
Perkakas sekolah semua dah beli
Tinggal nak balut buku dengan jahit lencana sekolah je
Jahit lencana pun, lencana yang kat baju lama
tetaskan & jahit dekat baju yang baru

Lencana kain ni senang, boleh pakai ulang2
Lencana anak2 aku semua aku beli sekali je masa diaorang darjah 1
Pastu pakai la sampai sekarang...hahahaha

Ni buku sekolah Adib
Ya ampun, banyak juga yang dah teruk
Ada yang koyak, ada yang dah buruk plastik balutnya
So kena la gam mana2 yang koyak
Ganti plastik baru

Buku Aleeya, nasib la semunya masih cantik
Memang langsung takde yang kena ganti plastik
Pandai budak sebelum ni jaga buku

Sepetang aku beraktiviti balut buku
Esoknya pulak baru jahit lencana
Tak banyak pun, kat tudung sekolah agama Aleeya 2 helai
pastu kat baju melayu Adib sehelai.

Untuk sekolah kebangsaan, diaorang semua pakai vest
Vest diaorang pun masih elok so pakai je la yang lama
Lagipun vest tu diaorang pakai 3 hari je seminggu sebab 2 hari lagi pakai baju sukan
[Aku basuh pun seminggu sekali je]
Dah tu pulak semua student pakai kasut & stokin hitam
Ha... senang koje.. makin jarang la kome basuh kasut sekolah kan
Ai like...





SALJI DALAM RUMAH

"Mama, mari naik jap", kata Aleeya
"Cuba mama tengok Mira buat apa kat atas"

Ingatkan Amira memunggah bantal kat atas
Biasa la tu
So lambat2 la aku naik atas kan
Bila dah sampai atas... ni la pemandangannya

Ni la rupanya
bila salji dalam rumah
Nampak tak kerjaan si Amira
Habis la dindingku yang tak bersalah tu








Wednesday, December 23, 2015

SELPI SELPOT DENGAN OFFICEMATE

Dah lama tak berselfie dengan opismate2 aku ni
Semalam lepas je sarapan saja la tangkap gambo 
buat kenang-kenangan gittew!

Patutnya pakat nak pakai tudung sama
Sekali aku pulak yang tersilap hari
Terpakai tudung lain lak..
Tak kisah le tu... janji ada gak tudung kannnn

Kamilah bunga2 di kalangan kumbang2
Cewah...
Tapi semua bunga udah berpunya ye..


Account Department
Kami berdua jer yang ada...


Ekceli staf pompuan bukan le kami bertiga je
Orang perempuan kat opis ni ada la 6 orang termasuk bos
Opis kami kecik je.. takyah ramai2..


** Diam tak diam dah dekat 5 tahun aku bersama dengan diaorang ni..







SPRING CLEANING BLOG

Bos2 dah start cuti sampai tahun depan
So keje santai2 je la..
boleh rilek2 gitu kekdahnya...hahahaha

Dah takde keje nak buat
So boleh la buat spring cleaning blog ni
Sorry ye korang, mana2 blogger yang dah tak aktif sampai dah bersawang dan naik cendawan bagai tu, aku terpaksa unfollow
Pastu ramai juga yang dah buat private -- pun aku unfollow
Ada juga yang dah ubah domain.. dah takde blogspot2 ni --- unfollow gak

Makanya.. setakat ni dari aku follow dalam 500++ blog
Sekarang tinggal 300++ je...
Ni pun tak habis spring cleaning



** Habis spring cleaning blog, nak spring cleaning fb lak.



Tuesday, December 22, 2015

BILA BOS BELANJA

Kalau bos-bos ada meeting kat opis
memang best la
sebabnya dapat tumpang makan...hahahahah
Bos mesti beli lebih punya untuk staf2 kesayangan dia

Ni awal bulan hari tu boas ada meeting apa tah
Sekali bos suruh order Pizza
Wah..wah... memang dah lama tak makan pizza pun
Terus berkocak perut walopun belum time lunch masa tu..hahaha

Bos siap suruh order pizza paling besar lagi
Extra large ko...
Dah beso sportrim kereta dah ha..
Nyerongin teman dapat piza beso..


Tengah makan jangan la nak toleh kiri kanan
Hadap sampai perut sendat...



Chill la....
Enjoy ye makan Pizza
Rezeki jangan ditolak kekdahnya..


##citer throwback je ni







AKIDAH

Sharing dari fb


Monday, December 21, 2015

LUPAKAN DIET!

Tajuk poyo, macam la aku berdiet sangat pun
Malas la nak diet2 sangat
Diet gitu2 je... [konon...]

Kalau balik rumah mak, jangan harap la nak diet
Makanan semua sedap2 mak masak
Kalau aku masak rasa cam makan kat rumah sendiri jer...
Kalau mak masak, ikan goreng pun sedap... ye dak??

Hari2 menu kat rumah mak aku walopun simple tapi aku nak mengulang makan
Sebabnya itu je waktu aku yang ada nak makan masakan mak
Pasni tah bila2 lagi kan.. ntah sempat, ntah tak
Pastu kan even tak berapa nak lapo pun, kalau tengok lauk terus jadi lapo
Hahahahaha.. memang perkataan diet tu tak wujud la dalam dictionary jadinya..
Satu lagi sebab mak aku dah masak banyak kan
Sapa ke lagi yang nak tolong perabihkan lauk2 dia tu
Aku ngan anak2 le... membazir kalau tak habis kan...hahahaha [alasannnnn]

9 hari aku kat Ipoh
9 hari makan dengan penuh selera
Mak aku masak biasa2 je... yang spesel cuma laksa ngan nasi ayam je
Itu pun, ulang la makan selagi ada...
Laksa tu sampai 2-3 hari dok bantai makan lagi...
Ate, seperiuk besar mak aku buat kuahnya...overload hirup kuah laksa..ekekeke
[nasib aku tak cari straw je nak hirup kuah...]


Makan macam hantu raya
Ko jangan nak komplen badan ko gemuk ye Syani!
Ok bai!

PERSIAPAN PERSEKOLAH 2016

Lagi 2 minggu nak bukak sekolah
la ni parents ramai la dok kalut buat persiapan sekolah
Ada yang awal2 lagi dah prepare
Tapi aku baru je start hujung minggu lepas

Kebetulan kedai buku sekolah pun baru buka minggu lepas
So dah alang2 tu selesaikan semua [mana2 yang boleh settle]

Hasben aku bagi duit RM800 untuk siapkan kelengkapan budak2
Pak mentua aku pulak tambah lagi RM150 untuk belikan kasut & beg sekolah budak2 ni
So kita guna semaksima mungkin la ye...hahahahaa
Tahun ni punya preparation ala kadar je
Baju sekolah pun beli sepasang sorang je 
Baju tahun2 lepas masih elok2 lagi

Ni je hasil pemborongan 
Ni pun dah beratussssssss
Beg & kasut sekolah ngam2 je dengan duit yang atok diaorang kasi


Ni la total belanja untuk barang sekolah anak & yuran sekolah agama
Ha kau... 2 jam aku keluar settlekan hal sekolah anak2, banyak tu belanjanya..huh!


Ini pun ada lagi buku sekolah tak lengkap
Tetiap tahun masalah sama.. asal beli buku kat kedai buku sekolah, ada lagi yang takde stok
Kalau takde stok tak payah la buka lagi kedai buku tu..
Tak pasal2 parents kena ulang ke kedai buku sekolah 2-3 kali
Aku pulak sebab anak2 dah besar, suruh diaorang je la beli sendiri masa buka sekolah nanti




Friday, December 18, 2015

MELAWAT BABY LUBNA

Lepas melawat adik baru
petang tu pulak kawan aku ajak pegi melawat member yang baru lepas bersalin
Baru tu tak le baru sangat
Tapi udah habis le pantangnya

Memang pakat dengan beberapa orang member lagi
So sementara mencukupkan korum
Kami lepak kat KFC Gunung Rapat

Aku bawa Aleeya, Adib & Jasmin je
Amira tido kat rumah
Adik aku la tolong jaga...hahaha



Tengah2 lepak tu baru perasan ada cikgu kitaorang pun makan kat situ
Ya-Allah dah dekat 20 tahun tak jumpa
Cikgu masih maintain kurus, kecil, comel cam dulu
Cikgu Noriah ni cikgu maths aku dulu

Lepas makan2 ringan kat KFC tu kitaorang pun gerak le ke rumah member aku yang tak jauh dari situ
Ni la kawan kitaorang dengan babynya nama LUBNA
Comel aje si Lubna ni
Ni yang buat teringin nak baby gak..hehehehe 


Lepak2 kat rumah member aku ni lama la jugak
Dalam 2 jam lebih...
Ate dah bersembang kan... tak sedar masa dok berjalan 


Ni kawan aku bila bersembang... sakan ko
Ralit kitaorang mendengarnya
Siap dengan loghat Kuala dia yang pekat tu...
Aduhai Sabariah...Sabariah



Macam tengah mesyuarat
Walhal sembang tak sudah2...hahaha
Nasib la hasben member aku ni tak balik keje lagi
Kalau idak harus dia halau kitaorang balik gamaknya
Masa ni anak2 ada yang main kat luar
Boring le tu mak2 depa sakan nyembang kan..

Seronok bila dah jumpa kawan2 kan
Nanti aku balik Ipoh kita gather lagi ek...


Thursday, December 17, 2015

MELAWAT ADIK BARU

Kof..kof...
Dalam usia 36 tahun ni aku masih beradik kecil tau
Rezeki...rezeki...hahahahaha

Minggu lepas sempat la gi melawat adik baru
Mak aku la yang ajak pegi
So dari terperuk je kat rumah, aku folo je la
Aku pun teringin gak nak pegi rumah "mak" satu lagi tu..

Mak tiri aku baru bersalin hujung bulan 11 haritu
Kiranya masa kami lawat tu dia masih dalam pantang
dalam 10 hari kot..

Ni la adik baru saya
Adik yang ke-7
Muhammad Faris Naufal namanya kalau tak silap


Yang ni abang pada si Faris
Muhammad Firas Naufal namanya
Ada serupa tak muka kami?? [walopun mak lain2]..hehehehe


Jasmin memang buat cam rumah sendiri
Rumah ni penuh dengan mainan, suka la dia main
Rumah ni pulak lapang gile sebab tak banyak perabut
Memang luas untuk budak2 berkejaran...


Sekejap je kami singgah sini
sebab lepas tu aku nak outing dengan member
gi melawat baby member sorang lagi..
[Next entry pulak la ye...]



RAGAM ANAK2 DI RUMAH OPAH

Balik rumah opah takde la apa sangat aktiviti luar boleh buat
Opah duduk rumah teres kan... mana ada kawasan nak main2
Terhad aktiviti dalam rumah je la

Kalau dalam rumah, selfi dengan anak2 je la..hahahaha[itu keje aku]
Adib dengan Aleeya dok main binaan2 guna Polydron 
Jasmin dengan Amira dok memunggah la rumah opah depa


Ni dok selfi dengan Amira
Tapi gambar mama Amira kena crop la sebab tak tutup aurat...hehehehe
Tepek gambar Mira je udah le


Perang sungguh rambut si Mira ni
Walhal rambut aku ngan hasben kaler hitam je


Budak ni sakan bermain sampai taknak tido
Tau2 tengah tengok tv dia boleh tido duduk camtu
Mengantuk sangat le tu..


Budak Jasmin ni pun, kalau sekutu dia dah takde
Pandai pulak bawa diri... siap hisap jari
Dia pun dah nak layu la tu..
Sumbat dalam buai, terus lena..hahahaha

Boleh la mama diaorang pun rehat layan Gegar Vaganza dengan tenang...

Wednesday, December 16, 2015

TV BARU

Setelah 2 bulan lebih  tv rosak
akhirnya semalam hasben ajak beli TV baru [hoyeh!!!]

Alhamdulillah rezeki dari Allah so guna la untuk beli tv baru
Malas nak beli mahal2 
sebab memang bajet 2-3 tahun mesti kena beli lain [hahahahaha]
Lagipun bajet ciput je... beli je la yang ala kadar
Jenama biasa2 je... asal boleh tengok tv sudah la...

TV baru ni kecik sikit dari tv lama
Nak beli kecik lagi cam tak cantik lak nak gantung kat kabinet tu
[terasa cam cacat pulak]
Last2 kena beli dalam saiz yang lebih kurang dengan TV lama


Sesudah  & sebelum

Sekarang TV sementara kat tepi tu dah boleh letak balik kat tempat asal
Kat bedroom atas
Baru la tak bosan time gosok baju
Kalau tak sunyi sepi je kat atas tu...hehehehe


** Harap2 bertahan la tv ni sampai at least 2 tahun...huhuhuhu

SEMINGGU MENYEPI

Ada sesapa perasan ke blog aku ni senyap sunyi seminggu lepas?
Hahahahaha..
Seminggu menyepi sebab tuan blog pi balik kampung
Nak duduk celah ketiak mak
Ambik cuti sampai seminggu [nak habiskan annual leave konon]
hambek ko..... pastu dapat pulak cuti tambahan sebab Selangor menang bola kan
Fuyo... lama beno aku bercuti rasanya
[Walhal balik Ipoh je pun...]


Nampak tak cengkaman tangan Jasmin tu
Kalau ada dak kecik ni, takyah le ko berangan nak pakai tudung berlilit2 bagai
Habis ditariknya... pakai simple2 sudahhhhhh


Muka2 insan yang tak sabar nak balik kampung


Seronok seminggu duduk dengan mak
Hanya aku & anak2 sahaja
Hasben kena balik sebab dia tak cuti...
OK kasi can hasben feeling2 orang bujang...wakakakaka
Dan kasi can pada aku tak payah pikir hal ehwal rumahtangga
Takyah fikir rumah sepah, kain baju, lauk pauk...heaven sungguh!



Tuesday, December 15, 2015

MENGAPA SITI NORDIANA

Sure kat sini ramai yang layan Gegar Vaganza kan
Dan seperti dijangkakan Siti Nordiana akhirnya jadi juara
sebab performance dia tetiap minggu best kan??

Tapi dalam banyak2 tu yang paling aku suka sangat masa dia nyanyi 
lagu MENGAPA
Dia punya version lagi best dari penyanyi asal [pada aku la]
Leman pun leman la Nana oi.. janji sedap..





 Tahniah Nana jadi juara 
You deserve it!

Friday, December 4, 2015

DAH LAMA TAK DATING

Terjumpa ni kat fb
memang terasa dah laaaaaamaaaaa kami tak dating berdua
bercuti berdua laaaaagi la tak pernah [melainkan hanimun dulu]


Sejak lepas beranak pinak ni memang jarang masa berdua
Memula je berdua, pastu bertiga sampai la dah berenam sekarang
[produktif tak?? hehehehehe]



Nampak tak apa Brother Love tulis tu?
Jap aku zoom [untuk yang rabun]

Patut le dah suam2 kuku sekarang...
Nak kena jerang kasi hangat balik le ni..


P/s: Waktu dating korang cakap pasal apa ha??? Takkan nak cerita pasal anak2, mak pak, mentua, jiran, kawan??? Punya la lama tak dating heart to heart, tak tahu topik apa nak sembang... [nampak beno dah kertu]





MALAYSIA'S TOP BRAND 2015

Entry asal boleh di hari Jumaat
Jenama-jenama yang top kat Malaysia untuk tahun 2015


Dari senari 10 jenama paling top kat atas tu
7 je yang memang selalu guna.



** Takde mood nak keje.... nak cuti.. 

Thursday, December 3, 2015

LONDON MARI

Opismet aku baru balik dari London
Bagi la souvenir kat kami
Tak dapat gi London, dapat ole2 dari London pun voleyyyyy

Tq ye
Cantik... ai like
Boleh gantung kat kunci rumah..


** Bila la boleh merasa gi London ni ye... [verangan la kau!!!]



Wednesday, December 2, 2015

MANJA-MANJA

Saja2 dok rumah takde buat apa selfi la dengan anak2
buat modal hantar kat hasben aktiviti anak beranak..

Gambar dengan kakcik Mira je yang manja2 sikit
tetiba la pulak kakcik nak melentuk2 kat aku
Jasmin usah cerita le... banyak gambar gegar
ate, tak duduk diam

Ewah anak dara ni
Sorry ye gambo maknya tak pakai tudung
tu yang kena coverina ni..

Ni siap buat muncung duckface lagi
Trademark dia lepas keluar perut..hahahaha

Sekarang suka buat 
Ku putih, ku putih
barulah putih... MUAH!!!

Tuesday, December 1, 2015

HELLO DECEMBER

Dah bulan 12 dah kome...
sebulan je lagi sebelum masuk tahun 2016
Cepatnya terasa masa berlalu

Pas parking untuk bulan ni
[motip????]


Ramai tak sambut birthday bulan 12 ni??



TOP 5 TUKANG KOMEN- NOVEMBER 2015

Hari ni nak annouce 
pemenang untuk komen terbanyak
untuk bulan November ni..

Tahniah NAFIRA USOF
Terima kasih juga pada semua yang sudi baca & komen di blog aku ni


Insya-Allah akan buat untuk bulan 12 pulak
So rajin2 komen ye...


P/s : sila email saya untuk tuntut hadiah ye ----> aikimi18@yahoo.com

Monday, November 30, 2015

BORING WEEKEND

Sabtu lepas kakak Aleeya ngan abang Adib
takde kat rumah
diaorang ikut Pak Long & Mak Long diaorang gi Mid Valley
Nak tengok wayang katanya...

So tinggallah  Amira ngan Jasmin je 
[plus mama + abah le kan..]
Bila takde tukang menyakat, sunyi je la rumah
Amira pun boring dok layan tv sorang2 dia je
Jasmin pun main mainan dia je.. pastu masuk buai pun lena juga.


Memula tengok tv
seminit pastu 
terus lebuh hanyut ketiduran
Boring lettew!!


Sementara tu ada la Mak Long [biras aku]
send gambar2 kat whatsapp
Sakan deme berjalan
Kul 9 malam baru sampai rumah
Lepas mandi solat semua
terus tertidur keletihan budak2 ni...









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...