Monday, May 22, 2017

22 SYAABAN - DAH GENAP SETAHUN

Jumaat lepas kan dah 22 Syaaban 1438
Genap setahun dah pemergian suami tercinta
[ikut kalendar Islam le]
Pejam celik..pejam celik je kan
Kalau ikut kalendar Masihi 29/05 nanti baru genap setahun.

Petang hari Jumaat tu kebetulan balik opis awal
So sempat la singgah ziarah kubur dia
Rindu sangat rasanya
Aku sampai kubur dalam 6.45 petang camtu
Tapi dah niat nak pergi kan.. pergi jugak le walaupun dah nak senja

Tahle kenapa, sejak arwah pergi aku suka juga pergi kubur
Rasa tenang je.. sunyi
Takde pulak rasa takut pergi kubur tu walaupun sorang2
Maybe sebab aku pun dah tua
takpun dah sedar diri tak lama lagi tempat aku pun akan disitu juga
Tambahan pulak lokasi kawasan perkuburan arwah ni idak le terpencil sangat
Ada je orang lalu lalang kat situ petang2
Lagipun kiri kanan tu kawasan perumahan
Idak le seram punnn....hahahaha
Kalau lokasi dok ceruk2 hutan tu takut jugak nak pegi kan..huhuhuhu


Well setahun dah berlalu, tapi semuanya rasa macam baru
Aku bersyukur atas ketabahan & kesabaran yang Allah telah beri pada aku & keluarga sepenjang setahun yang lalu
Aku harap Allah masih berikan kami kekuatan & kesabaran untuk hari2 mendatang
1 tahun lagi, 10 tahun lagi, 20 tahun lagi... tah... sampai mati la senang cerita


Aku ni tak kuat sebenarnya.... hari2 masih menangis
Aku masih tak boleh lupakan arwah sebab dia yang paling rapat dengan aku
Kadang2 aku nak percaya yang dia masih hidup
Bukan aku tak redha tapi tu la bak lagu Sufian Suhaimi


Al-Fatihah untuk suamiku 😒




Thursday, May 18, 2017

CYCLING

Petang2 kalau tak hujan
boring jugak duduk dalam rumah
So aku  suruh la kekanaks kayuh basikal
Suka la sangat Amir atu kalau dapat main basikal
Si Jasmin pulak sampai la ni tak reti kayuh sendiri
Asyik nak suruh aku tolak je..
Jenuh nak ajor dia...


Ni aku bawa ronda2 pusing block rumah aku
dapat 2 kali round pastu si Amira ajak balik
Mira dah tak larat la mama...hahahahaha
Ingatkan dia tak reti letih...

Si Jasmin pulak kalau aku tak alihkan dia dari situ
Dia memekak la suruh aku betulkan basikal dia
Dia nak kayuh tapi kakinya kayuh pusing ke belakang 
Ate... sampai bila pun idak le bergerak ke depan basikal tu nak oiiii...

Tuesday, May 16, 2017

GAJET BARU : AIR FRYER

Dah lama memendam nak beli mende ni
Tangguh punya tangguh akhirnya dapat juga beli
Kebetulan pulak beli hari rabu
LAZADA kan ada diskaun 10% pulak untuk pemegang card Maybank
Makin jimat le..

Aku tak berani usha brand Philips tu
Tak mampu la wei
So kita usha dalam range bajet marhaen je la..
Akhirnya pilih punya pilih
Ambik sahajalah cap FUJICOM ni



Hari Rabu oder, Jumaat dah dapat
Thumbs up Lazada!



Kotak dibungkus dengan bubble wrap cenggini


Siap ada resepi kat luar kotak
Tapi satu pun aku tak try lagi...hahahaha
Aku takat goreng nugget & fries je
Dan hasilnya memang ok sangat.. tak payah pakai minyak
Yang lagi best, anak2 tak payah suruh aku goreng
Diaorang boleh buat sendiri....yahuuuuuu!!!


Penunjuk kat atas tu  je
Senang nak refer berapa minit & darjah kepanasan



Ni spec air fryer tu
Besar weh dia punya kapasiti... 3.2L


Dah banyak kali guna dah air fryer ni
dan memang ok sangat
Nugget/fries tak keras, tak rentung
So far memang puas hati
walaupun harga tak sampai 3 ratus...πŸ‘πŸ‘



Monday, May 15, 2017

BUSY WEEKENDSSS

Dari awal tahun sampai la dah nak tengah tahun
Asal hujung minggu je memang busy
Bukan la aku yang busy 
Tapi anak2 aku la..
Busy dengan kelas tambahan & tuisyen
Maklum la tahun ni Aleeya nak UPSR & PSRA
memang jadual diaorang ni full je
So kalau nak ke mana2 tu memang kena tunggu waktu diaorang free

Tu la sebabnya aku pun jarang2 dapat balik kampung
Mahupun ke mana2
Jadual anak2 aku ni walopun hujung minggu 
Dari pagi sampai malam tau...hahahaha

Hari Sabtu, budak2 darjah 6  [Aleeya] ada kelas tambahan di sekolah
dari pukul 8 sampai 12 tengahari
Sebelah petang pulak kelas tambahan sekolah agama pulak
Dari pukul 2.30 sampai 4.30 petang

Adib pun sama juga walaupun baru darjah 4
Hari Sabtu ada kelas tambahan sekolah agama
dari pukul 8 pagi sampai 10 pagi
Tapi kelas tambahan tu dah habis dah bulan lepas
Pastu ada pulak cikgu BM diaorang buat kelas tuisyen
Adib join tuisyen tu ... tuisyen tu buat kat sekolah je

Cikgu tuisyen tolong tangkap gambar



Hari Ahad pulak, siang Adib free
Tapi malam ada tuisyen dari pukul 8 - 10 malam

Aleeya pulak setiap hari Ahad ada study group
Cikgunya panggil program Elit
Tetiap minggu cikgu akan bagi bahan & diaorang kena siapkan la masa studygroup tu
Lokasi studygroup terpulang nak buat kat mana
Tapi kena ada orang dewasa la pantau
Takut depa ni tak study.. kot2 main je kan
Nanti semua akan update la dalam group kelas anak aku tu
[terpaksa la aku join grup2 wasap camni kan]


Ni masa awal2 start studygroup dulu




Semoga anak2 ni berjaya dalam pelajaran diaorang
Ibu bapa hanya mampu sediakan yang terbaik, menyokong &  mendoakan mereka sahaja.


** Nebes pulak bila ada anak nak periksa beso ni kan??


Friday, May 12, 2017

KENDURI

Kebetulan masa kami balik Ipoh hari tu
Besan mak aku buat kenduri kahwin anak dia
[kiranya adik ipor adik  aku la yang kahwin]
Mak tak pi sebab mak masih dalam edah
so dia wakilkan kami pergi

Ni first time nak gi kenduri kahwin tanpa suami
Nasib la ada adik bongsu aku ikut sekali
At least ada la yang nak tolong monitor the kekeciks
Harap2 deme idak le mengaruk kat sana

Ok memula tu cam ada mengaruk sikit la
Especially si Jasmin.. nak suruh berdukung
Tapi lepas duduk dia ok sikit
dapat pulak doorgift & coklat, so ok la dia sikit
Senang la mamanya nak gi senduk makanan....hahahaha

Dah le tu, Amira & Jasmin masing2 nak pinggan asing
Taknak share2.. so kena la aku ambik 2 pinggan
Pastu nak suruh aku suap pulak
Kiri kanan la mamanya menyuap anak
Kadang2 suap mulut mamanya sendiri
Hahahaha... bila anak tak habis makan mamanya suap ke mulut sendiri
Udah sampai 2 pinggan mamanya makan
[patut la gemuk mamanya tu! πŸ˜–]


Masa ni dah nak balik dah...
Amira suka la main benda jurai2 bling2 kat belakang tu



Gambar pengantin tak dan nak tangkap
Sebabnya mamanya tengah sibuk suap nasi πŸ˜…


Aleeya ni dah nak sama besar dengan maksu dia
Boleh la pinjam baju maksu..



Aku beria packing baju kurung anak
sekali baju mak tak bawa
Maka talian hayat yang ada... baju kurung mak la
Nasib la satu saiz dengan mak...hehehehehe


Sebab tak puas hati gambar Adib tak lawa kat gambar atas
Aku suruh dia selfie sekali lagi
Baru laπŸ‘πŸ‘

Tapi muka mamanya pucat lesi sebab tak pakai mekap
Sebabnya tak bawa balik mekap pun
Pakai la bedak baby je..
[Itupun nasib ada dalam henbeg]



Nasib la kenduri dalam dewan berekon
Idak le lecak ketiak mak!




Tuesday, May 9, 2017

PADANG POLO

Sapa dok Ipoh kalau tak tau Padang Polo
memang la nak kene sekeh...hahahaha
Selalunya kalau aku balik Ipoh memang akan lalu Padang Polo ni
Tapi nak menyinggah tu memang la malas
sebabnya nak cepat sampai rumah mak

Cuti Hari Pekerja hari tu kami balik Ipoh
saja la menjenguk mak sementelaah dah cuti panjang kan
Anak2 aku pun takde kelas tambahan minggu tu

Pepagi lepas Subuh, terus siap2 balik Ipoh
Sapa awal, sempat la mandi
Sapa lewat aku cakap tak payah mandi
Mandi je kat rumah opah karang
Tapi yang tak mandi tu Jasmin & Amira je

Bertolak dalam pukul 7.30 pagi
Bajet2 sampai Ipoh dalam kul 10 pagi camtu la
Memula plan nak ikut highway, tapi tengok kat highway pun dah jem sikit2
aku masuk balik jalan lama kat Sungkai..
Drive relax2 je... sebab takde apa nak kejar pun

Memang kalau jadi co-driver, mesti nak tido je kan...hahahaha
Dulu hasben drive, aku la tertidur sebelah tu.. 
sekarang Adib pulak take over


Kul 10.30 sampai le Ipoh... pastu aku tanya diaorang nak main kat taman ke idak
Harus la diaorang jawab nak kan...
Walopun panas... main jugak le mana yang boleh
Lantak kome la.....
Lagipun kalau bawa petang2 mesti hujan punya.. lagi takleh nak bawa ke taman

Amira dengan Jasmin, kalau nampak buaian
memang eksaited sangat la
Walopun buaian tu tengah panas, diaorang tak kisah
Janji dapat main.. 



Semua mainan kat situ deme main la dalam panas2 tu


Berhampiran tu ada juga tempat orang nak buat exercise
Pun deme main jugak kat situ
Hero ni la yang nak sangat main
Adik2nya mengikut la



Terpegun Amira tengok abangnya bergayut...


Sebelum balik, tangkap gambar dulu ye...
Ini la permata2 hati aku
Nanti dah besar2 kena datang sini posing dalam posisi gini lagi..hahahaha



Aksi cop tiang... 

Ni paling tak menahan
Sapa tiru sapa tah...
Rasanya Adib yang buat memula pastu si Amira ikut
Adoi... apa punya pesen la ni..


Ni kenkonon aku nak selfie tapi Adib kata nak tangkap gambar dengan Mama
Ok la..... walopun mama nampak gemuk... mama pasrohhhh!









Friday, May 5, 2017

WELCOME TO TABATA

Cemana tah hari tu ada la lalu video orang buat tabata kat fb aku
Nampak cam sonang je...
Boleh le buat dengan anak2 kononnya
So akunya pun beria la download kan
Past kat rumah try la buat
Mak aiiii.. nampak sonang tapi  baru 2 step mokcik udah somput la...
Ate.... cemana nak kuruh ni???



Amboi..amboi... tak padan  dengan kecik deme ni
Nengok abam sado tak pakai bajuπŸ™ˆπŸ™ˆ


 Bebudak ni kalau nak buat tabata deme suruh la aku bukak video abang sado
 Tu la ngelejat deme eksersais


Amende tu TABATA?
Tabata tu satu bentuk senaman high intensity yang setiap rutin dibuat selama 20 saat pastu diikuti rehat 10 saat. Selalunya satu set ada 8 rutin [jenis senaman].. Satu set tu selalunya ambik masa dalam 4 minit je..nampak singkat kan tapi bila aku yang low stamina ni buat memang  seperti dalam neraka azabnya...hahahahaha... Letih gile!!! Tapi senaman ni memang elok untuk jantung a.k.a kardio kita.


Sapa pernah try??? Sapa nak kurus boleh la try
Aku tak kurus lagi sebab sehari buat pastu tinggal 30 hari..hahahaha



Thursday, May 4, 2017

DAGU LAPIS



Ragam baru budak kenit ni

Cubaan mentayang dagu lapis dia
Sindiran apakah ini?????


Behind the scene nak tayang dagu lapis
Bersungguh ko...siap mendada tu tak menahan...
Melentik habis badan tu..hahahahaa

Tapi sorry belum boleh celen dabel chin mama lagi πŸ˜œπŸ˜›πŸ˜›





Wednesday, May 3, 2017

FACEAPPS... DAH TERJEBAK JUGA

Pengaruh sungguh benda2 viral  ni kan
Asalnya kat IG la
[yang aku nampak la]
pastu melarat2 pulak... 
Sampai aku pun terjebak install apps ni πŸ˜…πŸ˜…


Percubaan pertama..
Tak nampak beza sangat kecuali yang muka tua tu
Oh my.. opah2 sangat...hahahaha


Muka di kala tua
Nasib la tok laki dah takdok nak tengok aku mereput...lol!




Jangan tak tahu
ustaz2 pun terjebak dengan apps ni..



Hei.. ustaz...ustaz...πŸ˜…πŸ˜…


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...