Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, January 29, 2014

ANGPOW ANGPOW 2014

Alhamdulillah
Ada lagi rezeki anak2 untuk tahun ni..


Sebab ada 2 bos cina kat opis aku
maka dapat la 2 angpau

Thank you bos...

Tahun ni dah 3 anak, 3 angpau la bos aku bagi...
[Untuk anak je la... untuk mamanya tunggu je la bonus kalau ada]


STROLLER GIRL

Cik Gebu ni jarang naik stroller
Sebabnya kitaorang takde gi mana2 pun
Pegi dekat2 semua pakat dukung je...
Malas nak usung stroller

Bebaru ni try letak dia dalam stroller
Punya la melalak takmo duduk dalam tu
Takut gamaknya
[dah le stroller aku yang jenis one way je]

Tapi tak putus asa... try lagi untuk beberapa kali
Lama2 Amira ok balik duduk dalam tu
Petang2 duduk kat luar kasi dia duduk dalam stroller
Suka la dia... kalau ada orang tolak lagi la dia suka





Tuesday, January 28, 2014

GUESS THE EMOJI

Sana sini kat FB, IG & Whatsapp
orang dok gila main Emoji ni
sampai aku pun terjebak sekali

Boring2 boleh la layan
Tapi bila stuck tu yang mintak jawapan sana sini
Kalau takleh juga google je la jawapannya..


Aku sudah selamat tamat game ni
Dulu sampai level 25 je sekarang rupanya dah naik sampai level 40
Pasni tak tahu la kot2 tambah level lagi...

Ada ke yang addicted dengan game ni kat sini??


Monday, January 27, 2014

PERAKIANS

Even aku orang Perak 
tapi banyak lagi loghat pior yang aku tak tau
Perak moden la katakan...
Moh belajo loghat Perak
[yang aku fes time jumpa pun ada...]


Kalau ikutkan loghat Perak ni memang susah nak eja dalam rumi
Sebab sebutannya banyak leper2
dan banyak bunyi huruf "ghain" kan...

Friday, January 24, 2014

ANAK BUAH BARU

Adik aku dah selamat bersalin pada 01/01/2014 haritu
Dah nak dekat sebulan baru nak habaq ye
Apa2 pun tahniah la ye Ateh...

Ni la anak buah terbaru aku...
Cucu ke-7 kepada abah & emak aku..

Assalamualaikum Muhammad Darwisy

Thursday, January 23, 2014

JEM & THE HOLOGRAMS DAH ADA KAT TONTON

Wah..wah..wah...
Citer kartun feveret aku kecik2 dulu
[tahun 80-an gitu]
Dah ada kat tonton.com rupanya wei...
Kat channel Bananana


Makin la aku dok berteleku kat tonton ni
La ni dok layan Ariana Rose je
[Kat tv memang tak sempat layan hari2]


## Makcikrehan jom layan Jem

DEMAM PUN MAINTAIN COMEL

Haritu kan aku cakap Amira demam kan
Siannya kat budak tecik tu
Ni masa on the way nak balik Ipoh hari tu
Nasib la dia idak meragam dalam kereta
Cuma bila sampai rumah opah, budak ni buat kerek
Siap muntah lagi....

Isnin lepas masa ambik Amira dari pengasuh
Pengasuh kata Amira kena campak halus
Badan dia pun dah naik merah2
Sian lagi budak ni....
2 hari jugak merengek2...nak letak pun takleh
Nasib la hasben aku shif pagi so waktu malam boleh la dia tolong tengok2 Amira
Idok le aku letih beno...

Semalam Amira dah ok dah
Dah tak crancky, dah boleh senyum2, gelak2
Lega bila tengok Amira dah semakin sihat

Geram kat budak ni..

Wednesday, January 22, 2014

SUAMI YANG MEMANG NAK KENA PELEMPANG

Sakit jiwa kalau dapat suami sengal camni...
huhuhuhu


Tuesday, January 21, 2014

FENOMENA DOUBLE STEMCELL

Sana sini orang dok cerita pasal Double Stemcell ni
Sebelum2 ni pun memang banyak je orang promot benda ni kat fb
Tapi aku ni kalau benda mahal2 cenggini malas aku nak ambik pot
Ye la kan... main ratus2 tu.... kalau nak maintain tiap2 bulan harus lari bajet dibuatnya

Tah cemana nak dijadikan rezeki [rezeki ke?]
Masa balik Ipoh masa cuti Thaipusam haritu
Abah aku bawa balik pulak Double Stemcell ni
Oooo baru ku tahu dutanya si Umie Aida..
[Nyampah pulak tengaok wataknya dalam citer Ammara Batrisya tu]
Tah cemana abah aku boleh terjebak dengan benda ni tak tahu la aku
Maybe sebab jenuh kena promote dengan member opis kot

Dah abah ada banyak kan, harus la aku rembat stok sebulan
Ngeh..ngeh... nak promot kena la test kat diri sendiri kan
[Nak promot la sangat kan.... bangsa culas macam aku ada hati nak promot??]
Ah.. pedulik la.. janji aku dapat benda ni FOC

Ni la pek  yang dah dikeluarkan dari kotak

Satu kotak ni ada 14 sachet.
Kalau biasa satu kotak ni harganya RM250 kot..
Stok sebulan kena guna 2 kotak =RM500.. ko mampu???

Tapi la ni katanya tengah promotion
Sampai hujung bulan Mac 2014 ni rasanya
Offer 4 kotak = RM330 + free membership [sekotak jatuh RM82+++]
Jimat banyak tu.....
Tu yang abah aku beli kot...hahahaha
Kalau nak boleh beli kat aku, aku boleh suh abah aku oderkan..hahahaha
Kalau nak beli kat orang lain pun boleh.... Aiman tak kisah..

Ni la sachetnya..
Ku ingatkan beso cam kopi pracampur tu
Rupanya cinonit je... beso sikit dari pek gula2 Lot 100 tu je
Tapi harus la kecik sebab kena kemam bawah lidah je
Kalau banyak cam kopi 3-in-1 tu tak ko tersedak siap muntah monggek dibuatnya??



Rasanya???? Sedap je weh... Rasa anggur gitu
Aku baru je makan 2 sachet
Makan 1 sachet je sehari

Apa aku rasa??? 
Cik B aku rasa sakit la... cam tegang2 gitu
[Aku dah tak menyusu dah sekarang]
Yang lain2 belum ada apa2 perubahan pun...
Tunggu aku habiskan lagi 26 sachet baru boleh citer ha...

Cam biasa la... makan2 supplement ni
Yang penting ayor [air] memang kena minum bebanyak ye...
Huh... asek nak terkencing je...


ALEEYA SUDAH 9 TAHUN

Alhamdulillah.. hari ni birthday Aleeya yang ke-9
Oi... kejapnya masa berlalu
Dah anak dara sunti dah anak aku ni
[dah boleh period dah weh..hahahaha]


Happy birthday my dear daughter
Semoga terus menjadi anak yang solehah dan cemerlang di dunia & akhirat
[wish yang very the mak mak kan...]
We always love u

Monday, January 20, 2014

PERTAMA KALI DEMAM

Buat pertama kalinya... Amira demam
pada usia hampir 10 bulan
Alhamdulillah tak le teruk demamnya
Cuma demam sebab jangkitan selsema 
Berjangkit dengan Adib & Aleeya la [diaorang pun selsema]
Ate dah asyik dicium dan digomol oleh abang kakak
Mana la adik pun tak terjangkit sama

Yang letihnya, mama dan abahnya la....
Tidur tak lena sebab anak asyik merengek
Minum dan makan pun Amira tak berapa lalu
Badan Amira pun dah susut sikit..
Sian anak mama
-budak demam yang asyik merengek je-

Hari Khamis lepas balik keje terus bawa si Amira pegi klinik
Cam biasa la doktor bagi ubat demam, selsema & antibiotik
Budak ni dah le payah nak makan ubat
Berhempas pulak nak sumbat ubat dalam mulut
Menangis, muntah, tumpah --> satu pakej la tu..

Balik Ipoh baru ni pun Amira takde mood
Asyik merengek.. sian opah tak dapat main dengan Amira

Pagi tadi masa hantar si Amira kat pengasuh
rasa badannya dah tak panas
dah tak demam kot cuma masih merengek je..
Harap2 Amira ok la hari ni
Cepat sihat ye sayang..

BIKIN ONAR

Onar terbaru oleh Adib
Aduhai... dah le pakai permanent marker pen
Jenuh sental tak hilang la pulak... [nangis....]



Anak oh Anak...


Thursday, January 16, 2014

THAIPUSAM PUNYA PASAL

Esok Thaipusam kan???
Gara2 Thaipusam ni, habis jem jalan area Batu Caves/Selayang/Gombak
[Memang kelaziman tiap2 tahun la]
Dengan aku sekali tersangkut dalam jem pagi ni
Tension!


Selalunya 10 minit je aku akan lalu jalan ni
Tapi hari ni sampai dekat 2 jam tersadai kat Selayang
Lenguh kaki aku... dah le kete manual..

** Sampai opis kul 10.15pg walhal dah kuar rumah kul 7.45pg.

Wednesday, January 15, 2014

AKHIRNYA DAPAT JUGA MENGAKU

Musim2 nak raya cina ni
makanan yang tengah in sekarang ialah kerepek ngaku la kan
Sampai jadi fenomena erohed [arrow head] kat group Whatsapp aku
Sorang2 terjebak buat kerepek ngaku ni

Ngaku = Arrow Head
Selalu tengok blogger buat kerepek
tapi aku idak le pernah makan
Nak beli jauh sekali la...
Sejak ada Econsave kat Batang Kali baru ada jumpa buah ngaku ni
Tapi alahai... buruk2 & kecik2 sangat

Malam tadi hasben aku bawa balik sebalang kepek ngaku ni
Sebelum ni pernah suruh dia beli buah ngaku kat Econsave
[konon rajin nak buat sendiri... selama macam la aku rajin sangat pun...]
Tapi katanya dia tak reti beli
Tapi dah ada orang bagi, ambik je la katanya...

Suka aku....
Akhirnya dapat juga merasai kelemakan ngaku yang diceritakan..

Monday, January 13, 2014

IKAN GORENG DAN SAMBAL KICAP DAH CUKUP

Dah jemu makan lauk berkuah bergulai bersambal bagai
Sesekali nak makan yang kering2 je
Semalam aku masak tomyam ayam untuk hasben
Goreng ayam untuk anak2
Untuk aku hanya ikan goreng dengan cili kicap
-Gambo cilok dari fb member aku-
Tapi aku guna ikan kembung jer..

Dan tambahan ulam daun selom dengan sambal belacan 
-gambo kredit to tuan punya blog-

Pergh... makan ni je dengan nasi panas2
Menggugat iman sungguh
Sedapnya....

Makan dengan bersungguh2 aku tau...
Kalau tengah diet memang diet tu tolak tepi dulu la...

Tak perlu masak beria2
Masakan sempoi camni dah cukup untuk aku..

SERVIS AIRCOND

Selama 3 tahun pakai aircond ni memang tak pernah servis aircond lagi
Ni pun terpaksa servis sebab dah ada water leaking
Dah -3 kali dah jadi macam tu
Ekon lak betul2 kat atas tv... risau gak tv tu kena air kan...
Tak pasal2 nak kena beli tv lain lak nanti..

Leaking tu jadi sebelum hasben aku gi Jepun lagi
Cuma bebaru ni je sempat panggil orang servis
Gambar orang tengah servis tu idak la aku tangkap
Kang keling tu kata apa la kan...

Sekarang ekon sudah servis
Memang sejuk giler la... Masa memula pasang dulu pun tak pernah sejuk camni
Bukak suhu 28 pun boleh sejuk satu ruang..

Bila sejuk2 ni sesuai sangat kalau nak tidur kan...
Habis lena 4 beranak ni...
Nak2 pulak baru lepas makan nasi..
Aku je yang berjaga... hehehehe

Friday, January 10, 2014

WHEN SHE SAYS MAMA

Amira dah banyak cakap dah sekarang
Kadang2 tah apa dia bebel2 pun kita tak paham
Tapi the word yang paling aku suka dengar dia cakap is MAMA
Cam comel gitu...

video

MAMAMAMAMAMA

Sorry ek video gelap.. kurang pencahayaan..

RANDOM

Adoi.... takde idea nak merempan hari ni
Layan je la random pics si Amira 

Buai laju-laju dengan kakak

Mengekek dalam buai... baru bangun tidur..


Dah tido.....


Babacak!!!


** Ini budak sudah mau masuk 10 bulan lor...

Thursday, January 9, 2014

KO-KO VS SEKOLAH AGAMA

Semalam Aleeya kata dia kena pegi sekolah kebangsaan belah pagi
Sebabnya ada koko [ko-kurikulum]
Tapi sebelah pagi patutnya dia kena pegi sekolah agama
So terpaksa ponteng la sekolah agama tu
Sekarang budak darjah 3 dah ada koko ye??
Zaman aku dulu, bila darjah 4 baru ada



Balik keje semalam, aku tanya Aleeya
koko tu tiap² minggu ke?
Dia kata ha'ah
Aduh.... kalau tiap² minggu maksudnya tiap² minggu subjek hari rabu kat sekolah agama memang tak belajar la...sebabnya tiap² minggu la kena ponteng sekolah agama
Rugi la kan... jenuh nak catch up
Sekolah agama pun bukannya free... bayor gak RM60 tiap² bulan
Mula la aku cam bengang

Yang sekolah ni pun satu hal juga
Kenapa la koko tu buat hari Rabu?? Buat la hari Sabtu ke
[Zaman aku sekolah dulu memang koko buat hari Sabtu]
Takpun selang²  minggu ke .. maap le sikit kan
Kang kalau tak pegi koko kang, penilaian terjejas pulak
Takpun suruh la budak2 petang datang awal sejam ke sebelum waktu sekolah untuk aktiviti koko
At least sempat la anak aku gi sekolah agama
Kalau kelas tasmik boleh pulak sekolah suh budak datang awal ke sekolah
Haish.....Pening kepala otak aku...
Kata nak seimbangkan dunia akhirat
Ni nampak cam dah tak seimbang ni...
[Kan aku dah start merempan pasal sekolah ni --> mood hangen...]

Korang yang ada anak2 sekolah ada tak merempan hal2 gini???

** Nasib la anak² aku belum start hantar tuisyen... kalau idak memang terkejar2 la budak² tu.. Sian pulak... Bila la masa diaorang dapat rehat kan??


Wednesday, January 8, 2014

3R

3R - Respek, Relaks, Respon
Citer feveret aku dari zaman remaja lagi
Suka sangat tengok citer ni walopun dah bermusim2
Dari zaman Yuen, Azah & Rafidah
Sampai la ke tukar pengacara baru Tini & Celina
[Tapi aku paling suka trio yang awal tu]





Bebaru ni 3R dah kuar musim baru kan
Dan pengacara juga baru
Try jugak tengok kot2 masih best cam dulu
Well, aku ada tengok 2-3 episod lepas2
Dan pada aku... memang takleh blah la
Aura 3R takde pada diaorang la...sorry to say..
Maybe another issue sebab faktor usia aku yang dah semakin tuo ni kot
Dah tak termasuk kategori target audience agaknya...


Tetiba rindu zaman2 remaja aku..hahahaha
Korang rasa cemana?

Monday, January 6, 2014

ADIB AIMAN DARJAH 1

Assalamualaikum:))

Baru lepas balik dari bercuti selama 5 hari
[Cuti sebab mengisahkan anak2 sekolah je]
Macam lama beno dah meninggalkan blog ni..

Kat rumah jangan harap la dapat mengupdate blog
Takde masa lagipun aku tak reti nak ejas gambo kalau guna tablet
So tunggu masuk opis la baru dapat feel nak buat entry.

Nak citer pasal Adib yang baru masuk sekolah kebangsaan..
Ekceli takde la risau sangat sebab Adib dah biasa sekolah tadika sebelum ni
So insya-allah le takde adegan melalak2 kat sekolah

Pagi 2/1/2014 tu aku siapkan anak2 untuk ke sekolah agama
Berkobar2 Adib bangun awal sebab nak gi sekolah pakai baju baru
Dah siap hensem2 & wangi2 sekali jiran aku kata sekolah agama start esoknya
Gigih la hasben aku pi jenguk sekolah sebab nak konfem betui ke idak
Ha'ah la... esok baru start sekolah
Makanya bukak la balik baju sekolah tu...

Tengahhari lak siap2 untuk ke sekolah kebangsaan pulak
Adib eksaited la sebab semuanya serba baru
Aleeya pun sama sebab tahun ni dia jadi pengawas

Pegi sekolah agak awal la jugak
Tapi budak2 sesi pagi tengah ada perhimpunan so takleh la lepak kat dewan
So cikgu suruh budak2 petang tunggu kat kantin
Muka poyo tengah menunggu kat kantin

Tak lama pastu, budak pagi dah balik baru la budak petang berkumpul kat dewan
Adib tak dapat kelas lagi
So cikgu suruh beratur ikut kelas yang dia masuk masa orientasi dulu
[minggu ni kot baru dapat tentukan kelas]

Tengah beratur sementara masuk kelas

Sepanjang beratur tu Adib ok je..
Aku siap pesan nanti duduk depan2
Kalau tak nanti tak dengar cikgu cakap apa

Lepas je Adib masuk kelas, aku ngan hasben pun blah la dari sekolah
Malas nak tunggu, lagipun cikgu kata takde apa2 bayaran pun nak kena buat
Cuma waktu rehat hasben aku pi jenguk Adib kejap
Nak tengok cemana dia nak beli makanan kat kantin
So far kata hasben aku ok la...

Balik dari sekolah aku tanya best tak sekolah
Adib kata best...
Erm... ok la tu...
Belajar rajin2 ye.... jangan malas2 tau


Wednesday, January 1, 2014

WW 2014 # 1


Boleh jadikan salah satu azam 2014 

SELAMAT TAHUN BARU UNTUK SEMUA