Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, July 22, 2010

Dasar Tak Sedar Diri Diuntung

Aku ni sebenarnya bukan le jahat sangat. Walaupun ade masanya nak jadi jahat, tapi dalam jahat aku pun ade baiknya... apa motif??? Malas nak melalut...berbalik pada cerita asal.



Aku bengang betul dengan anak sedara aku sorang ni [kalau marah tu malas nak mengaku dia anak sedara aku tapi anak sedara laki aku]. Asalnya cenggini, rumah dia ade komputer tapi dah memang outdated dah [dok pakai Window ME lagi]. Pastu dia takde printer. Di pendekkan citer masa aku dapat printer baru aku bagi la printer lama aku kat dia. Tapi malangnya tak boleh install printer tu sebab komputer zaman jahiliah dengan printer zaman siber mana nak compatible kan. Nak install guna CD pun tak boleh jugak sebab CD drive komputer tu rosak. Dah banyak kali dah aku pesan pada dia suh cakap dengan mak abah dia beli la komputer yang agak latest sikit (2nd hand pun tak pe), tapi mak abah dia tak ambik pot pun. Nak jugak buang duit repair komputer buruk tu.

Bila dah takde komputer [dah rosak & lembab nak mampus], mula la dia bertenggek kat rumah aku lak. Nak guna internet la, laptop la, buat keje sekolah la. Dah le tu kalau dah kusyuk guna tu sampai tak reti2 nak balik rumah (part di mana si PIJA mengalami tekanan perasaan).  Kalau aku cakap aku nak keluar pun dia buat dek je.. Hangin la aku kan.. Takkan aku takleh nak ke mana2 dok menunggu ko je. Bila aku dah macam tengking dia baru la dia blah.

Bebaru ni ade sorang member nak let go komputer lama dia so aku cakap aku nak. Komputer dia agak canggih la [dari komputer aku] so aku repair la sikit2. Kebetulan PC kat rumah aku port untuk internet tu rosak so memang tak leh berstreamyx la guna PC aku tu. So aku guna la member aku punya CPU . Lepas ni anak2 aku tak le sibuk nak guna laptop aku untuk main game, tengok youtube bagai. So sekarang dah ade 2 PC so aku bagi la PC lama aku pada anak buah aku ni. [Kesian punya pasal... senang la dia nak buat keje sekolah dia & tak yah nak menumpang rumah aku lagi]. Now dah complete set la aku bagi kat dia.

Semalam masa aku pasangkan komputer tu, test dengan printer semua ok la. So aku suh dia try la kot2  ada mana2 program tak leh function ke. Dia boleh sound dia cakap 'lembabnya komputer ni '. Hangin dah aku kat situ. Hello !!! CPU aku tu walopun dah lama tapi pentium 4 tau dari komputer cap hayam ko tu. Pastu dia tanya takde scan virus ke. Aku cakap ade la PC-Cillin tapi 2005 punya  (aku beli PC tu tahun 2005). Lagi sekali dia boleh cakap "alah, nak buat apa, orang nak yang latest". Hek eleh budak ni [dalam hati aku]. Pastu aku cakap la, kalau nak latest pi la cari kat kedai komputer, takkan semua nak support, banyak lemak!!!.

Yang menambahkan hangin tu, dia boleh cakap "kenapa tak bagi yang dekat rumah Maksu tu" [maksudnya PC yang member aku punya tu la]. Aku cakap la banyak keje opis aku dalam tu. Pastu dia cakap, "Tipu!!". Hanginnya aku. Walaupun betul aku tipu tapi suka hati aku la aku nak bagi ko yang mana. Kalau ikutkan dua-dua tu aku punya. Aku je yang baik hati bagi ko pinjam tau tak. Last2 aku sound tepat & kuat2 [mak abah dia ade kat bawah masa tu. tak tau la depa dengar ke tak] "Eh, ko ni banyak sangat komplen pesal?? Kalau ko tak nak, ko cabut semua2 ni, biar Maksu bawak balik. Dah le sikit pun tak terima kasih lagi nak banyak bunyi!". Masa tu tangan aku dah nak cabut dah plug komputer tu. Baru la dia cakap jangan. Bengang tul.. Memang la dasar tak sedar diri tu diuntung.

Kalau aku tau camni, baik aku tak yah bagi. Baik aku letak je kat rumah bagi anak2 aku main. Dah sorang satu ade komputer. Lepas ni jangan harap aku nak ambik tau pasal komputer tu. Kalau dia buat hal lagi sampai masanya aku ambik balik komputer tu. Aku tak jual kat dia, aku tak bagi terus kat dia. Aku cuma cakap buat masa ni pakai la dulu. Kalau ada beli yang baru, pulangkan yang lama ni pada aku. So jangan nak perasan!

** Budak tu baru 12 tahun tapi boleh cakap cenggitu dengan aku?? Sungguh tak berlapik mulut dia tu.  Sebab mulut dia jugak aku dah tak makan kat rumah cik Besah. Nak sound 2 aku konon, cuba ko sound kat mak bapak ko tu dulu! HANGINNYA!!!!!!!!!!!!!

6 comments:

Queen said...

ahaha..mak saya kata..itulah dugaannya..sabar ..sabar.. (sambil2 tu urut dada sendirik)..ngeeee

kakngah said...

aku rasakan..
kompem mak pak dia xbeli yg lain dah.. hihihih!!

fikaryna said...

waa...boleh tahan mulut ek..

mgkin kena ajar cakap terima kasih..tapi apa2 pun sabar..

Kujie said...

baca entri ni pun rasa mcm nk luah perasaan yg serupa je...

nk tulis kt blog tak leh...anak2 buah tu baca..haha

dia org share streamys, guna wireless sbb rumah dia selang 1 pintu je...

tapi router tu dah 2-3 kali kena panah petir

kita juga beli ganti, tapi yg last ni sy dah tak beli ganti lagi..biar je derang tak de internet


tak reti2 nk beli ganti..udah le guna internet free

kalau tak de internet wireless kt rumah dia, mula dtg bertandang berejam2 guna pc kita...nk buat keje sekolah lah..aishhh..budak2 skrg ni buat keje sekolah copy paste je....


tapi sebenarnya tak sampai hati....belilah juga router baru...tapi belum pasang lagi...haha

jahat juga tu!

e.l.i.s.s.m.i.e said...

geram plak aku baca nih.kalo anak sedara aku, aku luku ajer..opss

makcikrehan said...

didikan mak bapak ler nih... huhuu