Wednesday, July 11, 2012

STATUS INSURANS KONVENSIONAL

Zaman sekarang ni dah ramai dah yang celik tentang insurans dan takaful
Mesti masing2 ramai yang ada coverage untuk diri sendiri, anak & family kan??
Tau je lah zaman sekarang ni... macam2 boleh berlaku
Kalau tak mampu pun rasanya at least breadwinner kena ada coverage la kan. 
Idak le nanti sengsara anak bini kalau jadi apa2 ...

Just come across pada artikel ni semalam so aku rasa better untuk aku share dengan korang semua
Maybe ramai yang dah tau insurans konventional tu HARAM sebab ianya tak patuh syariah
So kalau yang dah ada ambil tu better tukar la pada takaful
Aku nak eleborate panjang2 pun, aku bukannya pakar dalam bidang ni
Tapi aku cuma nak menyampaikan apa yang aku tahu sahaja

Aku pun lepas tahu pasal ni [2-3 tahun lepas] terus surrender polisi lama [konvensional] & sign up for takaful. Ada banyak syarikat takaful kat pasaran tapi nak cari yang terbaik, korang la yang kena tentukan sendiri. Takaful ni tak boleh dengar cakap orang saja sebab all agent akan cakap produk diaorang la yang terbaik. Tapi sebagai customer korang sendiri kena pilih apa yang korang nak contohnya berapa coverage, berapa premium dan juga pilih la agent yang korang boleh rely on [maksudnya ejen yang berkualiti]. Selain tu ada beberapa kriteria lain yang korang kena tengok before ambil mana2 polisi. Untuk better understanding, pergi la blog2 pakar takaful yang korang boleh google.

5 comments:

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

tq 4 ur info..
sy pun amek takaful nasional, tp yg saving..
sebenarnya pun kureng arif bab2 insurans ni.. ;-p

Abil Fikri Ahmad said...

Memang banyak pendapat berkaitan muamalat di Malaysia ni, hampir 12 tahun sy jadi perunding kewangan dan memang byk soalan2 berkaitan ini..Yg terbaik kita ikut jemaah ulama yg tentukan...

intan izani said...

mmg lama rasa nak suruh hubby buat insurans. sgt penting nowadays kan.

gadisBunga™ said...

yup. saya pun dah mula tukar kepada islamic banking dan takaful for insurans...

mr icham said...

siapa siapa mau consultation, boleh contact...free consultation...takaful product...no 1 in malaysia...record breaker, 1 billion API/ACI...he he he...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...