Tuesday, March 29, 2011

Gardening Itu Seronok

Hujung minggu lepas, dengan cuaca yang baik
aku decide nak buat gardening sikit
memula panggil dulu tukang mesin rumput untuk potong rumput2 yang dah makin panjang
[dah le asyik hujan je hari2 sebelum tu, makin segar la rumput rampai tu]

Lepas rumput kena trim dengan "halus", aku pun trim la pokok2 
yang ade kat keliling rumah
dah dekat setahun aku tak pernah otter pokok2 aku
actually gardening ni macam terapi la jugak
nampak rumah aku terang benderang sebab pokok2 semua aku dah cantas
yang kat tepi pagar semua aku trim hingga paras pagar je

nampak lapang kan kawasan rumah aku?? Rumput tu pulak memang disuruh potong sependek mungkin, tu yang sampai nampak tanah tu.. Lambat sikit dia tumbuh nanti...[dasar tuan rumah pemalas..hehehehe]

Lepas siap memangkas pokok2 kena la siram kan supaya dapat terus hidup subur
dan kerja2 menyiram diserahkan pada tuan tanah kedaung
sambil anak2 menyebok nak main air
budak2 ni kalau dapat main air, memang liat nak masuk rumah
nak kena mama depa jerkah baru terkedek2 masuk bilik air...
sabor je la mama depa ni..


5 comments:

alfa juliet said...

sernok eh kalau rumah besar..leh anak2 main di luar

Queen said...

nik takde laman..tapi lama FIL nik..harituh..die potong pokok kat pagar yang dah rimbun sangat..sekian mekasih ada ular sawa besar botol syampoo rejoice sedang enak berlingkor

SYANI said...

Rumah saya takde la besar mana, laman je besar.. nak extend rumah belum cukup ongkos lagi.

SYANI said...

Ye ke Nik ade ular sawa??? Uish tu yang tak suka kalau laman semak samun.

rasp said...

bestnya umah ada laman...
bila laaa ahkak nak merasa rumah berlaman nie...
tapi ku tetap bersyukur dgn umah burung merpati ku :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...