Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, April 1, 2010

Menghabiskan Duit Hujung Bulan

Macam orang lain jugak asal hujung bulan @ awal bulan sure korang shopping barang2 dapur kan? Aku ni ikut la mana dan. Kalau hujung bulan tu dah tinggal serdak je terpaksa la shopping.. tapi kalau stok ade lagi so lambat sikit la beli.

Semalam dah 31hb, stok pun dah banyak takde so kitaorang singgah le ke Pasaraya YST kat Batang Kali ni. Kalau MR asyik singgah Pasaraya MSM Jaya je aku lak suka shopping kat YST ni... [Kat Batang Kali pun ade gak Pasaraya MSM Jaya tau]. Walaupun barang dia tak banyak & bukan style borong cam MSM Jaya tu tapi aku selesa shopping kat situ. Salah satu sebab utamanya ialah.... boleh gores dan menang.. [pakai credit card le..]. hehehe. Kat MSM Jaya kena cash & carry.. Lagipun mostly barang2 kat YST lebih murah dari MSM Jaya.. Nak2 pulak semalam YST punya stok baru2 tu yang sakan bershopping tu... [Kalau nak tau, compared dengan GIANT, TESCO & hypermart yang lain YST lagi murah! Pada aku la... ini la keuntungan bila duduk kat ulu banat nih!]

Lemari makanan yang dah susut dengan stok bulanan [tinggal serdak jer]. Jangan terpedaya dengan bekas2 yang banyak tu. Semuanya kosong... nak kena beli refill pack jer.

Barang2 yang belum dipunggah.. nampak sikit kan?? Tapi dah habis kat RM350. Itu pun dah pilih barang yang agak2 murah berbanding yang lain.

Untuk anak2 tak leh lupa.. Sat lagi sure merajuk kalau tak belikan mende-mende.
[Kena beli 4 lak tu - 2 untuk anak2 aku, 2 lagi untuk anak2 buah aku]

Tak pernah2 beli oat ni, kali ni demi diet 100HTN yang belum kantoi lagi, kena belajo cara2 makan oat ni. Thanks K.Linda sebab ajar saya makan oat yang tak sedap nih!

Yey.. stok dalam lemari dah penuh semula.... Tunggu next month lak untuk shopping lagi... [Orang takde kabinet dapur camni la.. kalau dah penuh lemari tu letak je la barang2 yang dah tak muat tu kat tepi2 lemari]

** Ini baru shopping barang kering. Barang2 basah kena pegi pasar la baru dapat murah. Itu pun bila nak masak baru gi beli sebab aku ni kan ke jarang masak. Kang beli je pastu busuk pastu buang.. Dah membazir!

** Pasan tak aku dah buat watermark baru???

9 comments:

Queen said...

saya pun belum pergi beli barang dapur padahal semua pun dah tinggal tanda tanya je... dah hubby malas nak keliling cari parking di tesco..nampaknya tinggal harapan jerla...

kita pun takde kabinet dapur sebab dapur kecik...kabinet kita serupa jerla..cumanya awk punya semenggah la sikit sebab ade tutup..saya punye terbukak je..nampak la isi dalm..ahahahhahaha

♥nrina♥ said...

uih best ape oat..tapi bila tahap x sedar diri tu..dah belasah oat..belasah jugak nasi..mcm tak gune je diet gaya gitu hehe..

pening kepala bila dah beli brg pastu nak simpan..tu yg kes sumbat menyumbat je tu hehe..

AISYAH HANI said...

Queen,
Tak kira la kebinet ade tutup ke takde tutup janji ade tempat nak letak barang2 tu semua. ye dak??

AISYAH HANI said...

Dah tak kira dah cemana nak susun dalam lemari tu janji boleh sumbat sebanyak mungkin.. Takde la bersepah sangat kat luar tu.

kakyong said...

betui la pasar mini kdg2 lebih murah drp hypermarket.. kakyong kat ipoh ni selalu beli brh kat Ali store.. ni kira mamak lah, tp kwn suami masa sek dulu.. beras cap rambutan, di tecso rm31, kat store dia rm26 jer.. gitu jugaklah susu anak.. kat tesco rm20, kat situ rm18 jer...

AISYAH HANI said...

Ali store tu kat area mana kakyong? Mak saya selalu beli barang kat kedai Sim Lee ke apa tah kat Jelapang. Kat kedai ubat cina selalunya susu anak murah kan?

kakyong said...

Ali store tu belah2 tanjung Rambutan/bercham..suami kakyong selalu berulang ke ulu kinta/tg rambutan..

kat jelapang.. memang psar mini china tu lah yg murah.. kalo nak g Ali store jauh bebenor...

eynda said...

Teringin nak beli stok barang kering sebulan terus...tapi mesti ada je yg tak cukup...

AISYAH HANI said...

Memang akan ade je stok yang cepat habis sebelum sampai waktunya kak eynda. Tu yang nak kena ulang ke kedai lagi.