Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, April 4, 2010

Mak Kata Basuh Telur Dulu

Masa beli barang dapur hari tu aku beli sekali telur buat stok sebulan. Dulu beli dalam 10 biji je tapi semenjak anak2 dah kuat makan ni kena la beli extra. Senangnya kitaorang beli sepapan terus. Ambik ko 30 biji. Boleh makan sebiji sehari.

Lepas beli hari tu tak sempat nak simpan sebab masih ade balance telur dari bulan lepas. Hari ni baru proses telur2 tu semua [sebab dah habiskan stok telur masa breakfast] sebelum simpan dalam fridge. Mak aku pesan sebelum simpan/masak telur tu, kena basuh dulu. Ye la kan, kot2 la ade yang termelekat dengan taik ayam pulak... Lagipun telur tu kan ke keluar kat bontot ayam..so pepaham je la.. Jadi ade baiknya kita cuci dulu telur tu supaya nanti tak memudaratkan kesihatan kita.. Mak korang pesan camtu tak???

Telur2 sebelum dibasuh.. rendam dulu dalam sinki

Nampak tak tu.. taik ayam pun ade lagi... kalau tak basuh cemana tu???

Aku pakai sabut dawai ni ha.. senang nak sental kulit telur tu...

Telur dah siap dicuci!!! Toskan & keringkan sebelum simpan dalam peti ais.

4 comments:

mama_umar said...

mmg syani,kene basuh dulu telur2 nih,dulu zt pon xtau =)

AISYAH HANI said...

Pesanan orang2 tua memang ada gunanya..Betui tak?

cikgu isza said...

salam,
telur memang kena basuh sebelum masak.. ada post ttg entri ni d blog akak.. cuma.. klo sebelum masak tak boleh basuh awal2 sebab pelindung kulitnya hilang.. nanti senang di serang bakteria.. bila nak masak baru basuh..
sekadar info yer :)

AISYAH HANI said...

Oh, ye ke camtu... takleh basuh awal2.. thanks for the info