Wednesday, April 14, 2010

Cara ringkas dan cepat kurangkan berat badan

Petang semalam lepas balik keje gi timbang le berat badan aku. Ni dah masuk minggu ke-6 dah ni aku tak makan nasik! Timbang punya timbang- berat aku naik balik 0.5kg. Apa kes???? Patutnya makin menurun tapi ni berganjak ke kanan lak jarum timbang tu. What happen????? Adoi!!!!!
-gambaq google jer-

Tak puas hati nih!!! Pepagi buta masuk opis terus gi carik panduan kurangkan berat badan ...

Ni aku share ngan korang panduan dari blog KEVINZAHRI: [jangan tak tau mamat ni hensem tau!!!!]



1. Jangan skip meals. Ramai ingat bahawa anda perlu skip meals seperti elakkan sarapan pagi dan melaparkan diri  untuk kurang berat badan. Dengan cara ini anda hanya berjaya menurunkan metabolisma badan. Panduan terbaik??? Makan 5-7 hidangan sederhana sehari & kurangkan makan/minum 2-3 jam sebelum tidur.

2. Kawal nafsu makan.... Once nafsu is there memang susah untuk membuat pilihan makanan yang baik. Again di sinilah anda perlu makan 5-7 kali sehari untuk mengawal nafsu makan anda.

3. Tingkatkah tahap keaktifan anda... tak semestinya dengan berjoging atau bersenam di gym. Yang penting anda tingkatkan aktiviti fizikal untuk bakar lebih banyak kalori seperti:
  •  Park kereta anda jauh dari destinasi anda.
  • Jangan gunakan lif... gunakan  tangga.      
  • Bersihkan rumah/kereta anda.
4. Ketahui keperluan kalori anda. Ini penting dan jika anda rajin, bandingkan keperluan kalori dengan pemakanan kalori seharian anda.

5. Eliminate makanan yang (1) tidak elok dan (2) tidak perlu. Kadang-kadang kita ambil makanan/minuman yang actually kita tak perlukan sangat pun...just becoz its there, doesn't mean we have to eat or drink them!

6. Diet pills??? Yes they work tetapi tidak jika anda tidak gabungkan penggunaannya dengan makanan yang terkawal.

7. Tak pandai kawal nafsu makan??? Belilah protein shake dan makannya di antara hidangan dua kali sehari. (1) antara sarapan dan lunch.... (2) antara lunch & makan malam.

8. Puasa sunat especially Isnin & Khamis.... [poin ni aku yang tambah sendiri.] Selain dapat merehatkan sistem percernaan kita, kita juga dapat pahala [jika korang berniat puasa sunat le... sesuatu perbuatan tu kan kena dimulakan dengan niat..] . Selain tu jimat duit beli lunch & breakfast. Tapi bila berbuka kena la berpada2 jangan main hentam makan segala benda pulak!


Banyak lagi tips & panduan tentang diet & berat badan di blog beliau.. just give him a visit!

7 comments:

Aini said...

misi berdiet ke...same la kite =)

nana said...

tq aisyah! nice tips!! :D :D

fazemy said...

Itulah...nak kawal makan ni susah. Nak exercise apatah lg. Yang penting mind set tu..klw betul2 nak kurus boleh jadi. Semangat kena ada. Chayok2!

makcikrehan said...

aku lagi berjaman tak penah timbang dah! muahahaha takut menerima kenyatan kekdahnya!

kakyong said...

heheh..
kakyong rasa berat kakyong menurun lately ni sbb dah lama berenti makan coklet & dah lama tak jamah masakan yg bersantan/lemak..

dan tak tau lah naper lately ni kuat berpeluh.. walhal, basuh pinggan., memasak & jemur baju, mengemop jer.. & kerja2 tu xde lah buat sekali gus... musim panas ni buat metabolisme meningkat kot... huhuuu

selamat berdiet...

nur chahaya abadiey said...

thankzz.. nk kene diet jgk nie.aishhh...xde kekuatan la plak...

miSStYna(^^,) said...

hoho misi berdiet...gak..ak,,hr tu brat just 41kg...skali,,duduk luar kg...naik 6 kg..tu nak kurangkan balik./...:)senaman aerobik gak hr2x..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...