Friday, October 5, 2012

PASRAH! BABY AKU MEMANG BERISIKO DAPAT JAUNDICE

Masa aku pi check up hari tu, aku kena dengar ceramah penyusuan susu ibu
Tak kisah la tu.. walopun dah ada experience, tapi ilmu tu kena la sentiasa dipolish kan
Al-maklum la dah tua... lagipun urat dah banyak putus [dah 2x beranak kan...]
Tu tak masuk lagi yang termakan semut ..hehehehe

Aku tak tahu la sebelum ni aku pernah dengar ke atau aku yang terlupa
[atau sebenarnya aku yang buat2 tak dengar masa misi dok bagi ceramah dulu]
Dah nak masuk anak ketiga baru aku tahu kenyataan ini..Teruk kan??
Nurse tu kata 
kalau ibu darah O memang risiko tinggi untuk baby kena jaundice a.k.a demam kuning
Yes.. aku memang berdarah O +ve dan dua2 anak aku memang ada jaundice
Selama ni aku mengandaikan semua baby yang baru lahir mesti kena kuning
Cuma antara kuat dengan tak je la

Aleeya dulu memang kuat kuning sampai kena duduk bawah lampu
Kesian la sebab everyday kena ambik darah kat tapak kaki
Camni la rupa Yaya masa kena duk bawah lampu.. kesian ooo
-gambar uncle google ni-

Adib pulak sikit je kuningnya... masa bawak balik rumah, pagi2 jemur jap bawah matahari
Pastu ok la...

Melalui blog2 yang aku baca katanya kalau tak nak bagi baby kena jaundice, elakkan makan fastfood masa pregnant. Ye la.. fastfood pun bukannya baik sangat untuk kesihatan kan.. Dan diakui masa aku mengandungkan Aleeya dulu, memang aku selalu makan fastfood & ternyata jaundice dia memang kuat la. Masa Adib dulu, aku not so pampered dengan fastfood ni. Maklum la.. hidup di KL , kena jimat cermat. Nak2 pulak masa tu gaji kami laki bini bukan banyak mana pun. Lagipun duduk ulu banat kan.. mana la nak jumpa KFC, Pizza, McD dsb.. So memang jarang la nak dapat makan fastfood. Alhamdulillah Adib kena jaundice yang rendah je.. Tak tahu la benda ni memang ada kaitannya @ cuma kebetulan je.

Lagi satu melalui pembacaan aku, kalau anak kena jaundice, kena kerap susukan dia dengan susu ibu. Bukan dengan susu formula, air masak, mahupun susu kambing. Sebabnya lagi kerap baby berak, lagi cepat la kuning tu keluar dari badan. Kalau yang biasa susukan baby dengan susu ibu, kan everytime lepas dia nyusu dia akan berak kan??? Normal la tu.. [So takyah membazir pakai pampers mahal2 lagi masa ni]

Korang ada tak tips2 nak elakkan anak kena jaundice?? Meh share dengan aku kat sini..Thanks!




19 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

darah dua dua B pun anak dua dua kene kuning..

Nurul Aznil said...

elakkan makan kekacang time ngandung. anak ke2 me pantang betul. kacang tanak makan skit jer. kacang panjang, buncis even my fav kacang botol/kelisa pun tak makan.
bila baby keluar, kuning hari ke 5. hari 6 dah hilang! :D

then nak dekat EDD, mummy minum susu kambing. tapi org kata panas... so tukar la... makan sengkuang cina byk-byk... nyum!

Pn Usmi Hikma said...

saya berdara o ve+ juga. alhamdulillah kedua-dua baby saya tak kena jaundice. dan anak2 saya juga berdarah O ve+ juga.. apa yg saya rasa kenapa baby saya tak kena jaundice sbb diorang ni lahir mmg cukup betul2 40 minggu... si abg lahir lebih 10 hari berat 4.21kg adik lahir ngam2 due berat cuma 3.28kg. skrg ni sy tgh preggy anak ke-3.. harap2 baby ni pun tak kena jaundice...

SYANI said...

Mrs Eady,
Agaknya melalui kajian diorng org darah O je yang paling ramai anak kena kuning kot.. Walhal ada je yang bukan darah O pun kena juga..

SYANI said...

Nurul Aznil,
Tak boleh telan la susu kambing. Makan pil susu kambing tu aci tak??

SYANI said...

Pn Usmi Hikma,
Rezeki awak anak2 tak kena kuning. Saya dua2 anak sebelum ni pun lahir cukup 40 minggu [lewat seminggu lagi], kena kuning jugak. Nasib masing2 kot.

Kakzakie said...

Tak perlu risaulah Syani. Anak kakak dulu pun tiga-tiga kena juga dan kakak pun darah O +ve. Tapi satulah kakak masa dlm hari memang fully breast feed dan setiap kali lepas menyusu kakak bagi air jarang..

Anak ke dua kakak kena masuk incubator macam gambar sebab masa tu musim hujan, yg sulung dan bungsu 5-6 hari gitulah kakak tak ingat dah sembuh.

|| NaFiRaa || said...

sama lah.. anak2 saya 2 2 kena.. sebabnye mamanye darah O.. sian bb kan~

kakngah said...

obat jaundice.. nenen,nenen,nenen dan nenen setiap jam. tapi blh je guna pakai petua org tua2 as long tak memudaratkan baby.
ank aku no 3 siap kene prolong jaundice pdahal aku darah B+.

fiza said...

Satahu saya breastfeeding jer lah. Pastu mandikan baby dgn air daun belimbing.

SSulieana said...

k.syani...anak sulung sy kena jaundice sampai umur dia 2 bulan br hilang...sebab serik, preggy ank kedua start 7 bulan minum susu kambing jenis Hi-Goat...telan sambil tutup hidung...hehehe...tp alhamdulillah ank kedua lahir xde kuning sgt + hari2 jemur dia...

♥nrina♥ said...

syani.. baby sy yg ke 4 ni x kene kuning pun tau... sy takut jugak tapi ade ler saya jemur dia masa awal2 lahir tu dlm kul 9-10 pagi camtu..

Sy pun darah O...anak beranak semua dlm rumah ni darah O hihi..

Dlm 4 org anak sy, hanya 2 je yg kene kuning. Tips yg sy amalkan, menyusu badan, jgn makan jamu dlm 2 minggu lepas bersalin.

Kalau nak kata fastfood.. sepanjang mengandung mmg byk kali jugaklah makan hehe..pasal dah malas nak masak..x larat..call jelah diorg hantar makanan haha...

fieda said...

alhamdulillah mmg takder pengalaman anak2 kena..

fieda said...

alhamdulillah mmg takder pengalaman anak2 kena..

mr icham said...

yang kawan aku cakap, kalau daraha nak lain dari ibu, ada risiko kena kuning kuat...macam aku la, haikal dengan humaira ikut darah aku...lain dengan darah wife aku...he he he...tapi depa kena dalam seminggu jugak la...kesian tengok...bila ke ambil darah kat tapak kaki...tapi baru nie aku ada pi klinik kat jitra, dia ada buat check jaundice nie, tak perlu ambil darah pun...he he he...

munna said...

anak munna cuma Yasmin je yg kena kuat kuning tapi takdelah sampai kena tahan wad...cuma ambil darah je 3 hari ....

jijasakura said...

salam syani..

saya n husband dan 2 org anak saya gegirl pun berdarah O positif..dua2 anak saya kena kuning..tapi tak kuat..sbb masa hari kedua baby dilahirkan kami dah bg air pegaga atau air anggur hitam..anak pertama bg air daun pegaga...anak kedua bg air anggur hitam sbb susah nak cari pegaga..alhamdulillah..baik..tak kena warded pun..

Kesuma Angsana said...

biasalah tu anak2 KA semua ada waktu baby dulu, but dun worrylah xde apa pwon kecuali yg 1st je tinggi sikit jaundice dia yg len ok!

Eliss Mie said...

aku dengar dlm tv hari tu, kalau darah ibu dan anak tak sama, memang akan kena jaundice. aku dah nuha darah tak sama , dia pun kena jaundice dan kebetulan aku pun darah 0 +.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...