Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, July 29, 2011

STILETTO RAYA

Tahu ke apa itu STILETTO??? 
Menurut encik wiki :
stiletto heel is a long, thin, high heel found on some boots and shoes, usually for women. It is named after the stiletto dagger, the phrase being first recorded in the early 1930s. Stiletto heels may vary in length from 2.5 centimetres (1 inch) to 25 cm (10 inches) or more if a platform sole is used, and are sometimes defined as having a diameter at the ground of less than 1 cm (slightly less than half an inch). Stiletto-style heels 5 cm or shorter are called kitten heels. Not all high slim heels merit the description stiletto. The extremely slender original Italian-style stiletto heels of the late 1950s and very early 1960s were no more than 5mm in diameter for much of their length, although the heel sometimes flared out a little at the top-piece (tip). After their demise in the mid-late 1960s, such slender heels were difficult to find until recently due to changes in the way heels were mass-produced. A real stiletto heel has a stem of solid steel or alloy. The more usual method of mass-producing high shoe heels, i.e. moulded plastic with an internal metal tube for reinforcement, does not achieve the true stiletto shape.
Selama ni tak pernah lagi la aku beli stiletto. Selalu beli high heels pun yang biasa2 je. Tak le tinggi sangat. Gayat jugak nak pakai tinggi2 ni kan. Lagipun menurut pemahaman aku yang bodo selama ni, hanya pompuan pelacur je yang pakai stiletto ni masa nak cari kastemer. [Ala2 konsep lingerie jugak le.. kalau tak tahu itu salah satu art of seduction, mula buat andaian salah]

Semalam jenjalan kat kedai kasut. Ala kat Yebeng a.k.a Hypershoe je pun. Sesaje la nak jenguk kot2 kasut ade yang berkenan. Aku ni memang  cerewet nak mampos kalau bab2 mencari kasut ni. Tak lawo tak nak beli, tak sedap, tak nak beli.. mengada2 kan. 

Sekali aku terpandang kasut tumit tinggi ni kat rak display. Dari jauh dah shimmering2 memanggil aku. Try punya try sedap la pulak pakai. Tapi yang aku cuak tumitnya yang tinggi dari kebiasaan yang aku pakai. Tapi bila try test jalan2 dalam kedai tu macam best je. Memula risau gak kot2 terpelecok depan salesgirl tu, jatuhlah kemaluan ai kan... kan.. So far alhamdulillah berjaya bercatwalk dengan jayanya.Pastu terus jadi nak beli. Lagipun dapat diskaun 50% lak tu..



Ni le stiletto raya aku.. segan lak nak pakai kat opis. Cam gedik je. 
Tengok dia punya tumit, ada diamond2 gitu..hehehehe
dah le tu, runcing bebeno tumitnya.. ni kalau katuk kat kepala, mau tembus kepala tu dibuatnya.



Sesape yang tak berani nak pakai kasut tinggi, meh aku share video yang berguna ni..


4 comments:

mamaNoriz sini.. said...

wowo...cantik giler!
pandainye awak pilih, saya teringin gak tpi rasa cam tak sesuai lak dgn sya...huhuuu

SYANI said...

Saya ni sebenarnay kaki jenis bagak & kembang. Jenuh jugak nak cari yang cantik & selesa dipakai. Bila jumpa yang sesuai terus la beli.

yana halim said...

lawo wehhhh.....zaman slim dulu pakai la. bf pun tinggi. skrg dah kawen, dah kembang, hasben pun tak tinggi sangat, cuci mata je la. hehe...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

woww..merelip :)