Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, March 28, 2012

KILATKAN SINKI DENGAN SABUN MANDI

Tahu tak sabun mandi ni memang banyak kegunaannya
Tak kira la brand apa - May, Palmolive, Lux dsb...

Selalunya, selain digunakan untuk semasa mandi, aku juga guna sabun mandi untuk sental daki kat kolar & lengan baju uniform hasben aku dan jugak kat uniform sekolah anak2 aku. Kotoran2 degil semua tanggal tapi kena berus la sikit kan. Takat gonyoh2 tu tak hilang tara mana pun.

Lagi satu time2 period ni, memang aku sental sabun mandi kat sepender tu. Konfem hilang segala stain yang ada... Sepender pun jadi wangi tau...

Lagi satu tips yang baru aku cuba ialah sental sinki dengan sabun mandi. Lepas lumur dengan sabun mandi tu, kena sental la sikit dengan sabut dawai yang korang buat gosok periuk tu. Dengan berus sabut pun boleh. Jangan guna berus dawai dah le.. Tak pasal2 calar balar lak sinki  tu nanti. Lepas sental bilas la dengan air cam biasa.
Ini la rupa masa sental sinki tu


Hasilnya... kilatkan sinki aku [walupun masa ni belum bilas lagi..] ... Lepas bilas sila lap kering2 . Pastu mesti rasa sayang dah nak guna sinki tu...




Korang lak ada tips guna sabun mandi tak?? Meh la share kat sini..

17 comments:

|| NaFiRaa || said...

saya cuci barang kemas guna sabun mandi + berus gigi x pakai... kilat wooo.. try laaa...

Mama Likha said...

gud info.. kite guna cif jer sokmo ehehe. nti blh try jgk lah...

lieyalatif said...

wah...petua yg bagus nie....tu laa letih nak bagi sinki berkilat...kite guna hari2 kat sinki mmg cepat jek berkeladak kan....

LiErOSe~QiEmi said...

ooooo.. guna sabun mandi ek.. bole try ni.. pasal sental seluar time period tu mmg selalu amal.. cpt je ilang kan hihihi

sisdee said...

selalu guna tuk hilang kotoran baju anak2 sekolah hehehehe

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

boleh la cuba lepas ni...

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

br tau..
blhla sy coba pasni..
salu sental ngan cuci pinggan tu aje.. heheheh

SYANI said...

Nafira,
Selalu saya guna ubat gigi untuk cuci barang kemas. PAsni boleh try la guna sabun mandi.

SYANI said...

Mama Likha,
Pernah gak guna cif tu tapi sejak dah tau tips ni dah tak beli dah.

SYANI said...

Lieyalatif,
Tu la kan.. sinki tu kalau kerap guna cepat je pudar disebabkan air sabun & sisa makanan.

SYANI said...

Lieyalatif,
Tu la kan.. sinki tu kalau kerap guna cepat je pudar disebabkan air sabun & sisa makanan.

SYANI said...

LieRose Qiemi,
Teknik kat spender tu belajar masa kat asrama dulu... member yang ajar.

SYANI said...

Sisdee,
Wajib guna teknik ni kat baju sekolah anak2.

SYANI said...

Ladyzul,
Cuba jangan tak cuba, okeh..

SYANI said...

Leily,
Try guna sabun mandi lepas ni.. nampak perbezaan tang kilatnya tu.

eMMe said...

boleh la try... tak yah beli sabun lain, mahal kan, sabun mandi pun boleh yea? syani mane tau ni... bijak2, heeee~ tengs ya!

SYANI said...

Emme,
Ni kawan yang bagi tahu. Lagi satu kan, teknik ni boleh guna untuk kilatkan periuk & kuali especially yang ada bontot hitam tu.Insya-allah kilat balik