Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, December 19, 2011

UNIFORM & UNIFORM

Pasal apa tulis 2 kali uniform?
Sebab dah bertambah uniform nak kena gosok
Macam biasa, uniform wajib selama 7  nak masuk 8 tahun ini ialah baju encik suami
Tah le kenapa, memang jadi peel aku akan gosok baju hasben aku dulu sebelum gosok baju2 yang lain
Lepas tu baru la uniform Yaya pulak
Last sekali baru baju sendiri

Semalam dah beli baju sekolah Yaya untuk tahun depan
Dulu uniform hijau, la ni dah tukar uniform biru-putih
Adib pulak akan sarung uniform hijau

Al-kisahnya, semalam bershopping segala kelengkapan sekolah anak2
Beli uniform Yaya ni kat HARI-HARI je [ada diskaun lak tu]
Beli la 4 pasang baju kurung, 2 pasang kasut, stokin, 2 helai singlet & 2 helai serkup kepala
Tudung tak beli kat situ sebab Yaya nak tudung yang ada awning
-tudung camni la Yaya nak-

Nak tak nak kena la kami ke pasar pagi Batang Kali untuk cari tudung tu
Alhamdulillah, ada dijual kat situ... selai RM5. Aku beli 4 helai



Lepas balik dari shopping, terus sumbat semua baju2 tu dalam mesin basuh
Lepas jemur, kering, pastu terus gosok..
-longgokan baju yang bakal digosok-


 Ha.. aku beli brand Jony & Jeny je..
Tak kuasa la nak beli yang CANGGIH tu.... mahal kan??
Yaya ni tak besar mana pun, pakai saiz 24 jer..


Dah siap gosok... gantung dalam lemari Yaya..
Siap pesan, jangan nak usik2 baju yang dah digosok tu
Kalau berkedut... siap!!! 
[kena garang sikit la... letih tau gosok baju ni... berpeluh atas bawah.. hehehe]
Ni pun, uniform Adib belum dapat lagi...
[Huish..makin tegang le urat kaki aku berdiri lama2 gosok baju deme..]


** Teringat zaman aku dulu, mana pernah beli baju sekolah. Semua uniform mak aku yang jahit..

11 comments:

Qaseh Gifts said...

Rajin betul mengosok... kemas pulak tu :-)

Dalila Hamid said...

rajinya gosok awal2 baju anak2...

|| NaFiRaa || said...

perrggghhh... respek habes sebab mampu gosok baju banyak2 cam tuh.. saya paling malas gosok baju banyak2.. sanggup lagi gosok hari2.. hehehehe

kakchik@ella said...

Sejak aiman dah besar ni, urusan iron mengiron, sume dia settle sendiri, termasuk iron baju abah dia. hihihi.

SYANI said...

Qaseh Gifts,
Terpaksa rajin... kalau tak sapa lagi nak buat..

SYANI said...

Dela,
Senang buat awal2.. takde la kelam kabut di saat akhir..

SYANI said...

Nafiraa,
Saya menggosok seminggu sekali je.. Kalau hari2 memang tak sempat..

SYANI said...

KC,
Bestnya kalau depa dah independat. Nanti nak train anak2 saya pun macam tu..

lieyalatif said...

setuju!!! tang gosok baju le paling bercintaaaaaa....tak suke wooooo.....walaupun meggosok baju dlm bilik aircond hahaahahaah...tu pasal lieya masuk je anak ke 3 ni, terus suruh hubby anta baju kemeja die pi dobi tuk gosok haahahahaha...lega..selamat dah...ni mia nak masuk darjah satu nie....bertambah la lagi....tapi takpe, baju sekolah senang nak gosok..baju kameja lelaki ni yg leceh sikit ekekeekekek

SYANI said...

Betul tu Lieya, baju kemeja laki yang paling leceh. Tu la kalau takde ironing board, tak reti nak gosok kemeja. Kalau dah banyak sangat, maybe ambil alternatif macam awak kot..

mrs.ecam said...

eh x awl sngt ke iron bj sek tu...heeeeee hihihihi...dl rajin gek iron bj smnggu skali harung...skang ni mlm iron tuk pki esoknyer jek...hekhek