Friday, December 2, 2011

DAH NAK BALIK.... BYE-BYE LANGKAWI

Masa dah sampai untuk kami cau cin cau dari Langkawi
Ekceli flight kami pukul 12.25tgh, tapi kami decide untuk sampai awal  di airport
So lepas urusan cek-out selesai [dah dapat balik refund RM200]
Kami pun bertolak ke Langkawi Airport
Jarak dari Langkawi Lagoon memang dekat sangat
tak sampai 10 minit kami dah sampai kat terminal airport
Kebetulan, brader kereta sewa tu pun dah memang standby ada kat situ
Harta benda sewa, kena la dipulangkan ye dak???


Lepas je settle hal urusan pemulangan kereta sewa
Kami cepat² masuk airport
Macam ayam masuk kampung jugak sebab tak tahu mana nak tuju
Tapi sebab kami nampak ramai orang beratur kat kaunter kastam tu, 
so kitaorang pun line up la
Kat situ semua beg kita akan kena scan le dengan pihak kastam
Cuak gak masa ni sebab seingat aku kalau naik feri, nak bawak barang dari Langkawi kena simpan tiket sebagai bukti berapa lama kita ada kat Langkawi.. Luckily aku masih simpan boarding pass masa datang dulu. Tapi nan hado pun kastam tu cek... Aku je cuak lebih..
Lepas scan luggage, kitaorang pun pegi la kaunter untuk cek in 
Walaupun dah print out online boarding pass, tapi sebab ada beg nak masuk kargo kena la pi kaunter
[belajar dari pengalaman lepas... dah agak terer la sekarang..huhuhu]
Jenuh mencari kaunter Firefly, tapi takde pulak.. riso dah aku
Tapi aku buat nohen je jalan kat area kaunter tu.. kalau tak jumpa aku nak tanya orang jer
Sekali kaunter belum bukak der....
Tapi disebabkan masa tu baru pukul 10.45pg so kitaorang decided tunggu je kat situ
Jadi orang pertama yang berbaris kat kaunter tu
Aku ingat pesan RedMummy, apa² pun settle kan beg² korang dulu
Pastu korang nak harok celah bedah mana pun lantak korang la...

Sambil² tu timbang le berapa berat beg kitaorang
Buatnya terlebih kuota, tak pasal² nak kena bayo ekstra pulak
Tempat timbang ni sebelah kaunter tu jer... Ala² konveyer punya style
Dua beg ni jer dah dekat 10kg
Tambah pulak beg troli Haji Ismail Group tu pun dah 10kg
Nasib baik tak lebih 20kg.. so guna nama hasben aku je le..

Tak lama pas tu, kakak kaunter tu pun tergedik² bukak kaunter
Aku bagi je print out yang aku ada tu tapi dia kata kitaorang tak boleh duduk front seat sebab kitaorang ada kanak². So dia kasi seat lain.. Aku cakap kat dia kasi belakang² pun takpe.. Akhirnya dapat seat kat row no 15. Pastu kitaorang dapat boarding pass & beg kitaorang pun dah  selamat jalan masuk konveyer, kitaorang pun gi la ronda² dalam Langkawi airport tu dulu... Malas nak gi departure hall lagi sebab masa tu baru pukul 11.00 pg.


Jom jalan² tengok apa yang ada..
 Tengok la gelagat Adib ni... saje je dia mengejek aku tau sebab aku suruh dia posing.. 


Ruang dalam ni tak le besar mana pun. Lebih kurang dengan Skypark jugak.. 


Takdenya la kami nak shopping apa² pun dalam tu...kami cuma posing jer...




Muka laki bini yang masih cun lagi. Tak berselemoih dengan minyak& peluh cam tahun lepas.. BOLEH TENGOK KAT SINI  


Nampak kurus tak aku????


Sebelum nak masuk departure hall, aku ajak Yaya singgah toilet
Buatnya nak terberak terkencing dalam kapalterbang, tak ke masalah
[Lupa nak cite, Yaya berak dalam flight tau masa kitaorang nak datang Langkawi... jenuh la nak basuh sebab takde paip.. ade sinki pun mujur.. ate, basuh je le bontot dia dengan tisu basah...]

Lawo kan toilet airport ni...


Yaya siap posing dalam toilet lagi...


Pas setel qada hajat semua, kami pun masuk le ke balai berlepas
Walaupun awal lagi tapi biar le kami lepak² kat situ
At least boleh gak tengok kapalterbang berlepas..
Ingatkan dalam tu tak ramai orang, rupanya sangkaan meleset
Penuh gak cam stesen bas Jalan Duta
Tapi penuh dengan Tok Arab le...

Bosan jugak menunggu ni yer..
Kami duduk seat paling depan, sebab senang nak tengok kapalterbang
Adib la yang paling suka pun.. 
Cam biasa la, posing la apa lagi...
Adib & abah dia dah menunjukkan muka bosan

Tak lama pastu baru dia eksited.. siap cakap kuat² lak tu.. Buat malu kompeni je dengan pitching tinggi dia tu.. rupanya dia eksaited tengok kapalterbang
 Ini la yang buat Adib teruja tu...


Tak lama pas tu baru la pengumuman untuk kitaorang naik flight.
Beratur la kami.. tapi sebab kami ada anak kecik, depa bagi keutamaan jalan depan..

 Itu dia si Kunang-Kunang kami...


Anak dara naik kapalterbang..

Flight kami kali ni memang penuh. Tak macam masa kami datang dulu. Tak sampai 10 orang kot. Tapi masa balik ni, penuh dengan Tok Arab... Bising lak tu... aku ingatkan aku je jakun.. depa lagi jakun gamaknya..

Masa untuk terbang....
Up-up & away


Perjalanan 1 jam memang membosankan.. dah le takde hiburan
Bila bosan tangkap gambar je la...
 Macam biasa, ada la hidangan ringan... air + biskut/kacang




Pemandangan² dari atas awan... Cantiknya.... Rasa cam nak  pegang je awan tu..




Baru aku nak terlelap, dah ada suara kapten  cakap kita dah nak sampai..
Erm...dah sampai Key Ell rupanya..
Bila dah nak landing, asik bergegar² je kapalterbang tu sebab langgar awan
Cuaca pulak mendung je.. nak hujan le tu..
Akhirnya selamat kami landing di Subang Skypark

Masa kami baru sampai, dah ada banyak flight FF beratur kat situ... masing² baru sampai gak kot dari destinasi lain.

Lepas turun kami berjalan masuk ke ruang ketibaan.. Jauh jugak nak tawaf yer.. Hari pun dah cam hujan renyai². Tapi nasib baik sepanjang2 jalan ke ruang ketibaan tu memang ada atap.

Dah masuk dalam, sekarang tengah tunggu nak ambil beg kitaorang le..

Sabar menanti... tu dia beg kami kaler kuning...

 Selamat keluar dari situ... Bye² airport.. tah bila lagi la nak datang sini lagi..


Pas keluar, pi beli lunch kat Subway [mengidam dah lama weh!]. Pastu tu terus gegas pi kat parking. Kos parking selama kami ke Langkawi = RM147.00. Ok la tu kan??? Pastu teruskan perjalanan menuju Batang Kali... Kena cepat sebab malamnya kami kena attend hari anugerah sekolah Yaya pulak.

Itu le kronologi percutian mega kami ke Langkawi.. Bila dah habis cuti rasa cam kejap sangat masa berlalu. Kami memang suka Langkawi.. macam nak pegi je tiap² tahun. Tapi kalau kerap sangat pun, bosan jugak kan sebab dah takde tempat nak pegi.. Maybe 2-3 tahun sekali pegi la kot baru seronok.. Baru boleh kumpul duit bayar hotel mahal ..hahahahaha 
[Teringin nak duduk Meritius Pelangi / Berjaya Water Chalet lak].

** Best jugak ek naik kapalterbang ni... ---> jakun memang camtu (-__*)V...






15 comments:

Azhariah Zuber said...

pj citer. seronok eh jalan2

yana halim said...

syani....kumpul je dulu duit. pastuh mcm2 idea destinasi timbul. hehe...

lieyalatif said...

sonok2...lieya dah lame gak tak langkawi nie...last due tahun lepas...itupun gi kursus......syok ni kalo dpt cuti2 ngan family nieh......

SYANI said...

Azhariah,
Saya memang suka tulis pjg².. Baru tahu hujung pangkal..heheheh

SYANI said...

Yana Halim,
Tengah start mengumpul balik le ni... Dah habis banyak ke Langkawi..hik!hik!

SYANI said...

LieyaLatif,
Kalau namanya jenjalan, dengan family la paling best!

zahidahwahid said...

tak pernah lagi pergi langkawi.....entah bila dapat pergi ni....

New Entry: 02- The meaning behind your blog name

Jom buat Cabaran 30 hari

Qhaifa Nur said...

kalau ada rezeki nak datang lagi ke langkawi, apalagi borong coklat la...

munna said...

nak gi langkawi..nak gi langkawi... harap2 menjadi planning bulan 3 2012 nanti

|| NaFiRaa || said...

bestnye!!! nak pergi jugak.. boleh tak citer pasal keseluruhan bajet plak???..hehehehehe

SYANI said...

Qhaifa,
Kat Langkawi memang heaven untuk chocolate lovers!!

SYANI said...

Munna,
Wah dah planning nampak... bagus2

SYANI said...

Nafiraa...
Nanti saya buat satu entry pasal bajet saya tuh..

kakyong said...

compact n3 ni... kakyong suka..

almaklum dah lama x pegi Langkawai & x penah juga naik flight ke Langkawi...

dpt la jugak info dr n3 syani nih..

kulop ludin said...

haih... awok sabit idak berani naik kapeitrobang... asek tengok gambor2 orang je lah...
huhu.. gayat tak abih....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...