Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, December 13, 2011

RUTIN SEORANG ISTERI & IBU --> TAKDE SAPE YANG PEDULI

Bila dah jadi seorang isteri & ibu ni boleh kata rutin harian mahupun mingguan akan sama je
Kemas rumah, basuh baju, lipat baju, masak, mop lantai, sapu sampah 
[and the list getting longer & longer]
Tugas seorang isteri & ibu memang takkan habis sampai mati selagi korang pegang title isteri @ ibu tu.

Kalau jadi surirumah pun keje tak habis [24 jam mengadap kerja rumah]
Ni kan pulak jadi isteri & ibu yang bekerja [ 9 jam kat opis selebihnya dirumah]
Sape kata jadi isteri ni syok sangat??? Letih tau tak??
[Masa ni baru fikir kalau single is better]


Tapi apa sahaja yang kita buat walaupun benda tu rutin tiap2 hari/minggu
Ada ke suami korang alert?? Ada ke anak2 korang kesah?
Bini berpeluh2 kat dapur siapkan sarapan, makan tengahari, minum petang & makan malam
Bini sakit pinggang sapu rumah, mop lantai, gosok baju
[Perasan tak most of the work memerlukan kita berdiri... lenguh wei.. sakit pinggang wei...]
Bini sakit mulut membebel kat laki & anak
Bini la.....gi sakit hati tengok gelagat laki & anak  beristirehat dikala bini tengah berkungfu & berkuntau buat keje rumah. [Apa depa ingat bini tu bibik ke???]
Bila kena sound tau pulak nak sentap dengan bini...

Agaknya la kan, kalau tanya para suami, depa tahu tak apa aktiviti rutin bini masing2
Cuba describe dari start bini bangun selalunya bini akan buat apa
Lepas makan bini buat apa? Berapa lama bini gosok baju?? Berapa kali bini mandi dalam sehari? Bila jadual orang kutip sampah? Camne cara susunan pinggan mangkuk kat rak pinggan mangkuk? 
Tu semua  mana ada orang nak ambil tahu...
Bukan tak boleh ambil tahu, tapi memang tak mahu ambil tahu..

Untung la kalau korang dapat laki yang prihatin
Yang pastinya, i am not the lucky one
Tapi nak tanya kena juga buat tu semua
Kalau tak balik2 kita sendiri yang sakit mata, sakit hati tengok rumah bersepah
[maki dalam hati jer le.... maki terang2 kang durhaka kat laki lak...]

Bini2 ni bukannya nak rebel lebih2, cuma harapkan suami & anak2 tolong apa yang patut
Rumah sama2 kan, so harus la buat keje rumah sama2
Takkan semua nak harapkan bini yang buat
Abis tu suami nak buat apa lak??? Tido??? Tengok TV??
[Manyak cantik dia punya muka!!!]

Agaknya depa terlupa kot masa kursus kahwin tu kan ada cakap:
URUSAN RUMAHTANGGA ADALAH TANGGUNGJAWAB SUAMI, BUKANNYA ISTERI 



**Kengkadang terasa nak mogok sebulan, rilek2 cam suami selalu buat. Makan & tido je. Tak payah fikir hal rumahtangga. Agak2nya, apa la yang akan jadi kat rumah aku ni??? Waaaaaa...TEKANAN!

** Salah satu sebab laki/bini suka mengungkit sebab isteri/suami tak buat tanggungjawab  yang sepatutnya  [betui tak cakap aku???]


15 comments:

|| NaFiRaa || said...

SOKONG!!! suami kena sama2 bantu isteri.. isteri dah rela hati bantu suami carik rezeki.. apalah salahnye kalo suami bantu isteri buat kerja rumah pulak kan.. tak jatuh pon pangkat/martabat suami sebagai ketua dalam keluarga kalo suami tolong isteri.. lagi ketua itu disanjung tinggi kan~

aiDieNa said...

Betul.. suami yang baik suami yang sentiasa prihatin keadaan isterinya.. membantu tanpa perlu disuruh².. benda nie perlu dibiasakan sedari awal perkahwinan.. ingatkan diri masing².. utk bina keluarga bahagia bukan kerja satu orang.. apa yang penting kerjasama.. bila kita tak biasakan dari awal kawen sama² buat keje rumah.. mula² kita tak kisah.. ikhlas.. tapi biler dah dikumpul².. makan dalam.. raser macam kuli buat keje sorang²... pls.. elakkan perasaan itu.. berbincang hati ke hati.. kalau dia sayang kita.. dia akan cuba fahami kita.. dia akan cuba berubah.. berdoa selalu... moga Allah bukakan mata mereka yang tidak nampak..

Jiejah @ Iza said...

fuhhhh keje rumah ni 24jam pun x cukup..kalau sehari ada 36jam pun x tentu cukup . lotihhhh .

roslaini saad said...

aduhai...ingatkan saya sorang yang menanggung beban serupa ini...heheh rupanya ramai juga isteri-isteri yang terpaksa hadapi ini...

Cuba bayangkan saya yang terpaksa berdepan dengan 5 lelaki setiap hari yang tahunya... makan , tidor,.tengook tv..internet.. bila disuruh terjerit-jerit.. itupun belum tentu dibuat...bila laa nak rasa senang yer

SYANI said...

Nafiraa,
Tu la.. bila dah jadi ketua, semua nak delegate kat penolong ketua. Ketua goyang kaki..Mana boleh ini macam kan..

Sidratul Muntaha said...

aku dpt laki yg mmg 100 percent mmg bantu aku tapi..
ade tapi nih..
bab masak2..mmg dia failed!
aku jugak kena jaga budak2..
sbb dia sendiri pun gagal control budak2 time aku tgh memasak.

SYANI said...

AiDiena,
Sekali tegur, sentap baru la berubah sikit. Tak lama pastu buat balik. Letih dah mulut ni asyik cakap mende sama je...

SYANI said...

Jiejah,
Betul... bagi la banyak mana masa tu, memang tak terhabis keje rumah.

SYANI said...

Kak Roslaini,
Peh... 5 lelaki dalam rumah... memang boleh dapat darah tinggi ni... Mana taknya.. asyik naik angin jer.. hehehehe

SYANI said...

Sidratul Muntaha,
At least dia membantu jugak. Dari asyik ti....do je.. Tensen mata aku tau!

mama iris said...

setuju,..........
aritu ada gak mogok kejap....
then, talk from heart to heart apa yg tak puas hati....
ada la sikit improvement.
at least, kalo dia bgn pagi lambat,reti lah jgk kemaskan katil tu......dulu tak, dah lah bgn lambat....kita peluh2 kemas bawah, skali naik atas tgk katil mcm kapal karam, selimut tak lipat....memang baran jadinyaa....hehehhehe

aTy _faRed~ said...

betul..!!! saye sokong semuanyer...siyes..saye yang tak de anak lagi ni pon..dan baru jer kawen rase dah semuanyer..

mr icham said...

Nasib baik aku rajin....hahahaha...

♥nrina♥ said...

Rasanya semua kot wanita rasa camtu..klu ada pun suami yg membantu seperti yg kita harapkan..mungkin 1% je kot..itupun berlakon hahaha...

Fitrah manusia kot..dah namanya isteri perlu layan suami..sabau je ler..cakap berbuih mulut pun diorg xkan berubah pun..yg dasyat tu anak2 ikut sama ni buli huh!!

anna said...

plh x tahan biler blk umah lepas pantang kt umah mak.. aduhai.. cam setahun x berkemas.. huhu..