Friday, February 25, 2011

Sakit Perut Berpanjangan Simptom Gastrik???

Dari Ahad lepas aku duk canang aku sakit perut
dah pi klinik pun tak surut2 kembung aku
sampai la semalam aku duk borak2 dengan jiran aku
katanya "awak ni gastrik kot?? Dulu suami saya pun sakit cam awak,sakit perut last2 gastrik"


Gastrik???? ARGH!!!!!!!!!! Tak mo la...
tak pernah in history aku kena penyakit ni
tapi memang aku sakit perut [cuma tak de la pedih ulu hati]
cuma angin & berak tak tus je

So lepas je internet kat opis aku ni ok, terus google info pasal gastrik
Kesimpulan yang aku dapat

Punca Penyakit Gastrik:

Punca penyakit gastrik adalah amalan tabiat makan (minum pagi, makan tengahari dan makan malam) yang tidak mengikut waktu yang tetap. Sebagai contoh kadang-kadang makan tengahari pukul 11.00, kadang-kadang pukul 12.00, kadang-kadang pukul 1.00, kadang-kadang pukul 2.00 dan kadang-kadang bila tersangat sibuk sampai pukul 4.00 petang belum makan tengah hari. Apabila amalan ini diteruskan untuk tempoh kira-kira 5 tahun, insyaAllah Allah akan memberikan penyakit gastrik. Setelah penyakit gastrik dikesan, namun tabiat ini masih diteruskan, insyaAllah dalam tempuh 2 tahun lagi, orang ini akan mendapat penyakit yang lebih serius lagi iaitu peptic ulcer atau ulser perut.

Tempuh matang untuk penyakit gastrik ini akan dipercepatkan lagi sekiranya seseorang itu merokok, suka makan nenas, makan mee segera, jeruk kering dan basah, junk food, minum minuman bergas, makan makanan berangin seperti pisang nangka, ubi dan cempedak / nangka; makan makanan terlalu pedas, makan hingga tersangat kenyang, makan ubat doktor atau tradisional tertentu dan makan makanan yang bercuka.


Tanda-tanda penyakit gastrik:
  1. Kerap sakit kepala di bahagian kanan kepala terutama apabila perut kosong atau lewat makan nasi.
  2. Sakit kepala ini kadang-kadang diikuti dengan perasaan loya atau mual dan sebu perut dan hilang selera untuk makan. Kadang-kadang simptom ini dialami tanpa sakit kepala. [ni yang aku rasa la minggu ni]
  3. Demam yang dipanggil demam gastrik apabila selalu miss makan pagi, tengahari atau malam.
  4. Muntah kadang-kadang berwarna kuning dan kadang-kadang ada darah dalam muntah atau darah beku bergumpal.
  5. Sakit perut yang kadang kala teramat sakit.
  6. Keluar angin dari mulut macam sendawa terutama apabila bahagian tertentu badan digosok atau diurut.

Rawatan penyakit gastrik:
  1. Pastikan mulai sekarang, waktu makan adalah mengikut disiplin waktu yang ketat contoh setiap hari makan tengahari pukul 1.00 tgh plus minus 15 minit.
  2. Elakkan makanan junk food, jeruk kering seperti asam boi dan jeruk basah dan juga mee segera.
  3. Elakkan nescafe, kopi, teh, minuman bergas, sunquick dalam botol, orange squash, air limau
  4. Jikalau peringkat gastrik berat, elakkan segala makanan mengandungi yeast seperti roti, donat, pau, piza dll
  5. Elakkan makan terlalu kenyang
  6. Elakkan cuka, makanan yang pedas
  7. Elakkan atau kurangkan daging dan ayam.
  8. Elakkan makanan ubi, pulut, keledek, kentang, pisang nangka, pisang tanduk, cempedak / nangka, rebung, dan makanan lain yang menyebabkan kembung perut atau banyak angin dan sendawa.
  9. Elakkan sama sekali dari mengambil sebarang ubat dari doktor dan klinik bagi rawatan gastrik seperti milk of magnesia dsb kerana ia akan merumitkan lagi gastrik.
  10. Minum susu segar atau susu tepung full cream (bukan HL atau low fat atau anlene) pada awal pagi (6.30 pagi), 10.00 pagi, 4.00 ptg dan 9.30 malam setiap hari sehingga benar-benar sembuh.
  11. Kalau sakit perut teramat sangat, muntah atau demam, ambil secekak pucuk jambu batu, rebus dengan 3 sudu ketumbar, rebus dengan 3 gelas air dan masak hingga menjadi 1 gelas. Bahagikan air ini kepada 3 bahagian, minum 1 bahagian air rebusan ini tiga kali setiap 4 jam.

Lagi details pasal penyakit ni boleh baca kat SINI.

Kalau diikutkan memang semenjak keje tempat baru ni jadual makan aku ni dah tak teratur. Maybe sedikit sebanyak "melayakkan" aku dapat penyakit ni.. Haish... kena kawal pemakanan aku la sekarang ni.. Pastu kena beli stok susu untuk diri sendiri la kat rumah. Takkan nak minum susu Yaya & Adib pulak kot???

** Keje tempat baru, gaji baru, dapat penyakit baru.... owh.. sungguh haru!!!

2 comments:

ibuintan said...

seminggu dua ni pun perut rasa lain macam juga... pantang silap makan sikit mesti sebu dan senak

armouris said...

lagi info tentang gastrik di SIHAT SELALU - Tanda dan Rawatan Gastrik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...