Thursday, June 21, 2012

LAPTOP BUAT HAL LAGI

Dah 2 hari laptop kat rumah buat hal
Bila switch on lampu menyala tapi screen blank je
Jenuh cabut bateri & plug, pastu pasang bali, pastu switch on balik
tapi haremmmmmm... langsung takde efek

Nasib la ada PC kat rumah, boleh la aku google apa masalah problem laptop aku tu
Laptop aku tu brand HP, aku beli 3 tahun lepas.
Pas switch on aku tengok  lampu  CAPS LOCK & NUM LOCK asyik blinking
Tengok kat website HP katanya kena kira berapa kali blink to identify masalah tu
Aku kira lampu tu blink 5 kali & maksudnya SYSTEM BOARD FAIL
[aku pun tak tahu apa maksudnya tu]

Semalam bawa la lappy pegi opis sebab nak suruh budak IT tolong tengokkan
Katanya lepas dia cek, dah ok dah maksudnya dah boleh on cam biasa
Sekali lepas dia hantar kat aku, problem tu jadi balik
Aku bukan risau pasal laptop tu sangat tapi aku risaukan data aku yang berlambak2 dalam tu especially gambar2.
Dah lama aku tak back up lak tu
Last2 aku biar je laptop tu terpasang je... Dekat 20 minit baru dia tetiba masuk WINDOWS
LEGA!!!!! Lepas tu cepat2 aku back up semua data dalam external hard disk. 
Makanya berejam2 la pulak masa diambiknya..heheheh
 Aktivi memback-up tengah dilakukan..

Terima kasih encik BUFFALO sebab berjaya menampung data2 aku tu..




Balik rumah semalam, try lagi switch on laptop tu tapi still tak boleh juga. Terus aku call orang yang selalu repair komputer kat opis lama aku. Katanya maybe ada board rosak. Tah apa board tah aku pun tak tahu sebab aku ni bukannya reti sangat pasal komputer ni. Katanya kalau benda tu rosak kos nak repair pun dalam RM200++. Ok la tu kan daripada nak keluarkan RM2000 untuk beli laptop baru pulak.

Apa lagi la cara yang selamat nak simpan data2 dalam komputer kita tu yer?? Simpan dalam komputer pun kalau jadi camni naya juga. Kalau simpan dalam external hardisk pun bukan boleh caya sebab bila2 pun boleh rosak. Kat mana lagi nak back-up data ek??

12 comments:

lieyalatif said...

ish lieya ni kalo laptop buat hal mmg habis laaa data2 sume...tak penah buat bakcup....uhuiii tak bagus tu kan......

seb baik sempat buat backup kan ....

Me said...

eden pernah kena.. hancus... alhamdullillah sempat backup... mine mother board hancus......

Kesuma Angsana said...

tu lah psal jgn lupa back memback up ni takut apa hal kan

eima said...

laptop kat rumah aku tu pun buat hal gak caherger tak leh guna plak ....heeeeeeeeee

♥ ROS ♥ said...

Btul kan ..kkdg tpkir simpan dlm cd boleh calar, dlm hardisk pun bleh rosak..fuhhh :p

SYANI said...

LieyaLatif,
Pasni memang kena rajin backup.

SYANI said...

Kesuma Angsana,
Pasni akan lebih beringat..hehehe

SYANI said...

ROs,
Tu la pasal kena backup kat banyak tempat la jawabnya.

SYANI said...

Eima,
Tukar je la charger tu.. Selagi data tak kaco, ok la tu..

Rasp said...

bila lappy buat hal...
memang kasi fenin jer kan...
dah mcm satu keperluan ooo ada lappy nie...

|| NaFiRaa || said...

memang kena rajin buat backup.. bende nih kalo nak rosak bukan dia bagi hint.. tau2 tak leh bukak~

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

Kalau bile on pastu blank screen,byk punca sama ada mother board rosak atau ram rosak atau hdd dah kong..kadang-kadang window corrupt..kalau problem window,lepas format balik dah ok dah..kalau yang lain..mmg kena bawak kedaila

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...