Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, May 22, 2012

SUNAT KE PUASA 1 REJAB???

Tetiba feeling ostazah pulak wlopun bukan hari Jumaat
[Kena tunggu Jumaat ke nak buat tazkirah???]

Tadi baru merujuk kepada wall fb  member aku yang femes iaitu Makcik Rehan
[aku cam dah kena badi ngan MR.. hari2 mau kena terjah blog & fesbuk durjana beliau]
Dia membangkitkan isu puasa sunat 1 Rejab



Well, aku pun sama gak cam dia.. tak pernah pulak dengar pasal puasa sunat 1 Rejab
Yang aku tau sunat berpuasa di bulan Rejab sebab banyak fadhilatnya
So aku pun menggunakan kuasa gugel untuk mancari jawapannya
Dan inilah yang aku temui
[walopun pernah belajo dulu, tapi kena la pula diingatkan dari semasa ke semasa.. maklumlah urat dah banyak putus... ]


Hari-hari yang disunatkan berpuasa dalam Islam


Soalan 16
Assalamualaikum wrm wrbt.
Bolehkah ustaz senaraikan hari-hari yang digalakkan berpuasa sunat dalam Islam?
Jawapan
Diantara hari-hari yang disunatkan untuk berpuasa dalam Islam adalah seperti berikut:
  1. Puasa enam iaitu puasa yang dijalankan selama enam hari dalam bulan Syawal. Puasa ini dilakukan sehari selepas 1 Syawal sama ada secara berturut-turut atau tidak.
  2. Puasa awal bulan Zulhijjah dari 1 haribulan hingga 8 haribulan Zulhijjah.
  3. Puasa pada hari Arafah iaitu pada 9 haribulan Zulhijjah.
  4. Puasa pada 9 haribulan Muharram.
  5. Puasa pada Hari Asyura iaitu pada 10 haribulan Muharram.
  6. Puasa dalam bulan Rejab mengikut kemampuan berpuasa.
  7. Puasa dalam bulan Sya'ban kecuali pada hari syak iaitu 30 haribulan Sya'ban.
  8. Puasa pada tiap-tiap hari isnin dan khamis.
  9. Puasa tiga hari pada tiap-tiap hari bulan Qamariah.


** SUMBER DARI JABATAN AGAMA ISLAM SELANGOR


Dan juga takde dalil yang mengatakan sunat puasa pada 1 Rejab. So tak yah la susah hati kalau tak puasa hari ni (hari ni 1 Rejab yer) sebab korang boleh puasa bila2 pun dalam bulan Rejab ni. Tak pose pun takpe...  sunat je pun.

** Takyah le nak riak kalau pose hari ni...buat dose je

9 comments:

Lynda Che Lah said...

kak syani..
mau like tapi cr button like tak jumpa..erm..kdg2 penat dorg ni..bila pose mau bgtau sama org..x dpt pose sbb peyed pun mau kasi tau..adeh..semoga sy dijauhkan dr sifat2 itu..bukankah lebih elok kita rahsiakan kebaikan kita sebagaimana kita sembunyikan keaiban kita..betulkan sy klu salah k

SYANI said...

Memang takde butang like pun tu sebab takleh like..heheheh..

Betui tu.. orang sekarang banyaknya suka nak canang kebaikan... Lagi satu suka sangat ikut2 orang.. Tu yang boleh jadi syirik kadang2..

ieda said...

TQ sharing dikk
adakalnya mereka2 nie bukan riak ..
tapi tujuan nak btahu mereka puasa dan ingin kongsi kegembiraaan , sehingga x sedar ia adalah riak ..
;))
x sangka sbb kita manusia nie memang banyak kekhilafannya ..

sama2 kita ingat mengigati kerana x salah saling mengambil berat kan ;)

yana halim said...

bagus nih.....thanx sudi kongsi. Hutang posa bila dah terstop, payah nak start balik. Nmpknya kena settlekan cepat...

atty's said...

Good info..tq sharing..

|| NaFiRaa || said...

info yang sgt baik.. thanks yer..:)

rozaiman yusoff said...

ibadah skrg ni dah semakin lari dari landasan sunnah dek kerana hadis2 & riwayat2 dhaif serta dtg dari adat turun temurun. kononnya nak dpt lebih kebaikan...hati2 la kerana takut dibenci Allah. dlm Alquran byk firman spt "beribadah lah semampu mu.. sesungguhnya amalan yg berterusan (konsisten) amat disukai Allah. Rasulullah pernah melarang salah seorg sahabatnya berpuasa setiap hari (google lah sbyk mungkin ttg hadis2 sahih & bandingkan semuanya. hati2 ttg dakyah yg terselit dlm internet)
saya recommend cari/dgr radio dakwah yg mendokong Alquran & sunnah (indonesia byk siaran radio2 begini...x la mcm IKIM tu) spt Hang FM 106mhz (hanya di johor bahru) atau download 'tune in' apps dlm google play & cari 'hang fm 106' 'radio rodja'. sy duk JB & sy dah lama x dgr channel lain sejak dgr hang fm106. x susah nak paham dialek indon. sy bkn indon jgk.

Nur farzana said...

Kenapa dgn radio ikim

Nur farzana said...

Kenapa dgn radio ikim