Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, October 24, 2011

AKU TAKDE BLOG MACAM MANA NAK KOMEN???

Entry ni specially dedicated pada kengkawan aku yang suka skodeng blog aku secara senyap².Kiranya silent reader gitu...

Selalunya depa akan cakap
    Aku dah baca blog ko tapi aku tak reti nak komen kat mana.
    Aku takde blog camne aku nak komen kat blog ko

Ehem... ha.. meh baca tutorial ringkas aku ni
Buat pengetahuan korang² semua, kalau nak komen tak semestinya ada blog okeh...

Mula², lepas je baca entry kat blog tu, korang klik la kat bahagian komen
[kat blog aku, aku tulis MEREPEK MERABAN ---> kat bahagian bawah entry]


Lepas korang klik komen tu, akan keluar satu kotak cenggini
Kat kotak tu korang tulis la komen² korang tu selagi mana kotak tu muat...
[ada sorang dah komen dah.. thanks Cik Jatt.]
Ada gambo 'B' dalam kotak oren tu [sebelah nama Cik Jatt tu] maknanya dia blogger blogspot la tu..hehehe

Lepas habis korang tulis komen, pilih la identity korang
Kalau takde blog atau google account, senang² pilih je anonymous
Lepas pilih identity, tekan la PUBLISH YOUR COMMENT tu


Ok.. dah appear dah komen korang. 
Anonymous la yang keluar sebagai identity si tukang komen
Tapi kalau boleh tulis la nama korang kat ruang komen tu so senang la aku nak tahu sapa yang sudi tinggalkan jejak di blog aku..hahahahah

Tapi kalau malas sangat nak buat cenggini, boleh je tinggalkan komen kat Shoubox aku kat tepi blog tu..[Aku tulis "Borak-Borak" kat situ]

Ok, semoga tutorial ni dapat membantu orang² yang macam kengkawan aku ni. (^_^)

4 comments:

|| NaFiRaa || said...

hehehhe.. kalo pilih "Name/URL" tuh boleh taip nama.. nanti kuar kotak utk taip nama orang yg komen.. hehehehehe

Anonymous said...

hambar giler...

Kakzakie said...

Tak kisahlah kalau nak ikut cara mana sekalipun tapi kalau kakak dah baca kalau tak komen macam tak puaslah:)

dela said...

sya guna log-in google acc... :)