Wednesday, December 15, 2010

Bercanda di Telok Batik

Tak sia2 balik Ipoh kali ni sebab ade aktiviti kekeluargaan
Selalu kalau balik Ipoh,  asyik melepap bawah ketiak mak je [rindu le katakan!]
Paling2 jauh nak pegi pun Billion yang sekangkang kera je dengan rumah mak
Kalau untung mood laki aku baik, dapat le jenjalan  serata Ipoh nun

Pagi Sabtu tu adik aku si Acik ajak pi Teluk Batik
Aku ok je... pastu semua pun nak pegi jugak termasuk la mak
Rupa2nya nak together gether dengan keluarga bakal mentua
[ade udang sebalik batu rupanya!]
Apa ade kisah, pegi je le... dah orang ajak
Kalau tak ikut lak, bukannya nak ke mana sangat pun
So tengahhari tu masak la bekalan untuk di bawa berkelah
After Zohor, bertolak la kitaorang dari Ipoh-Lahat-Teluk Batik
[Girlfren adik aku ni duk kat Lahat, tu kena pi ambik dia dulu]
Perjalanan dari Ipoh ambil masa sejam setengah jugak la ikut highway Ipoh-Lumut


 Ye..ye.. dah sampai Telok Batik
Dah lama sangat aku tak pi sini.. rasanya last aku pegi sini masa aku bertunang dulu [6-7 thn lepas]


 Nak masuk pun kena bayar ke sekarang???  Sib baik la singgit je per entry.




 Adib suka la tu nak pi main ayaq laut.. Senyum sampai nampak gigi kapak.


Dah banyak sangat perubahan kat sini sejak kali terakhir aku pi sana. Sekarang ni Telok Batik dah banyak chalet & hotel, pastu persekitarannya jugak dah makin cantik. Gerai2 souvenir pun banyak. Tak larat nak singgah semua gerai.

Masa kitaorang sampai hari baru lepas hujan. Alhamdulillah cuaca semakin baik masa kitaorang sampai tu.


Lepas je sampai sana, cari port untuk piknik, bentang tikar, masing2 bukak bekal.. Ade mee goreng, kek, air mangga, sandwich, kacang. Nampak je macam sikit tapi tak habis makan pun. Kenyang sampai malam.


 Chubby me and family. Aku tak bawak baju extra so terpaksa la pakai kemeja kotak2  yang pernah glamer di kalangan remaja2 suatu masa dahulu.. Baju tu aku tinggal kat rumah mak aku, so yang mana muat pakai, aku belasah jer.


 Abah mithali layan anak2 makan. Mama depe sebuk jadi paparazzi jap.


Ini la keluarga Cikgu Minah yang tak cukup korum.. Gemuknya aku!!! Dulu badan aku macam adik aku tu jer.. la ni dah 2x ganda besarnya.


Keluarga besan-to-be yang join sekali.


Lepas makan mana yang nak mandi, pi salin baju terus terjun laut. Kitaorang tak mandi pun. Anak2 pun sama. Kalau ikutkan hati memang teringin nak mandi laut tapi menengokkan toilet yang asyik penuh dengan orang tu yang buat rasa malas.

Bila perut sudah kenyang, mata pun cam berat la sikit [seberat bontot aku yang malas nak diangkat ke mana2]. Angin la bersepoi2 bertiup. Heavennya kalau dapat bersantai camtu hari2. Anak2 aku plak dah  ikut Maksu & Mak Teh depa pi main air kat pantai.


Ni la Maksu & Mak Teh yang rajin mengasuh anak2 aku..


Memula main kuis2 je air tu, last2 terus duduk. Habis basah baju. Nasib baik mama ade bawak baju spare.


Melihatkan anak2 sedang bersukaria dipantai tanpa mempedulikan mak pak depa, aku ajak la laki aku pi kedai segala makneka yang ade. Kunun2 nak usha2 je.. Mana maunya kan. Mesti ade gak membeli. Last2 aku beli sepasang dress [teringin dah lama tapi tak jumpa yang berkenan], hasben aku beli T-shirt untuk dia & anak2 & seluar pendek sehelai. Pastu beli belon air untuk anak2. Aku rasa lama jugak aku pi jenjalan tu. Bila sampai balik ke tempat port kitaorang, anak2 aku tak naik lagi. Sakan sungguh bercanda kat pantai.


 Adib yang takut mandi laut. Katanya ade ikan JAWS!


 Cewah..cewah.. posing dengan bakal Mak Cik nampak


 Adib & Mak Su


Ehem-ehem... Kapel 2 sejoli- Acik & aweknya... dienteprem oleh Yaya..
Banyaknya buku kaki ko Acik!


Wei, belon tu Adib punya la.. Sebuk je Mak Su dia nak join sekali. Pi beli sendiri lar...


Lepas habis main air, kena la salin baju kan. Baju yang aku bawak spare tu dah basah kena air yang tumpah masa dalam kereta. Sib baik la abah depa ade beli baju 3 helai RM10. Masing2 pakat pakai baju baru le petang tu..



7 comments:

NADYA ANWAR said...

bestnyer pg teluk batik.. lama giler x pg situ. boleh mandi lagi ke, rase dulu cam tutup sekejap ada buat construction..

ipoh kat mane? umah mak sy pun kat2 bilion gak.. :D

Queen said...

berjalan memang best.. =)

LyNn HaMzAh said...

lynn x pernah pergi teluk batik...nampak macam best jer...

SYANI said...

Nadya,
Rumah mak saya satu baris dengan KFC tu..

kakngah said...

aku g telok batik hari sabtu hrtu. stay sana :P ada 1 kedai kakak tu.. dress labuh dia, rm20 utk yg xder lengan, rm23 yg ada lengan sikit.. rm30 lengan labuh..

SYANI said...

Lynn,
Kaau tak pernah pegi, cuba ajak hasben pegi sana. Best tau!!!

SYANI said...

Kak Ngah,
Murah tu, saya beli dress yang tangan sikit tu kakak tu bagi RM25. Kat TB Kak Ngah stay kat mana ye? Tengah nak sevey chalet nak pi tidur sana hujung bulan ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...