Tuesday, November 9, 2010

Langkawi Part 4 : Cable Car

Akhirnya tercapai jugak hasrat di hati... YAHOO!!! Dapat juga merasa naik kereta kabel.
Pagi2 Sabtu tu, destinasi pertama aku pegi ---> Oriental Village
Itu pun jenuh memaksa hasben bersiap cepat sebab takut nanti orang ramai
Awal2 pun pukul 10.30 jugak kitaorang bertolak
Family aku je yang pecah kongsi sebab yang lain2 semua ikut abang ipar aku ke tempat lain.

Dari Kuah ke Oriental Village, ambil masa hampir 30 minit
Tak susah nak cari jalan pun sebab merata2 sign board ada tulis
Sampai2 sana terus tuju tempat cable car
itupun dah panjang dah barisan
so cepat2 aku masuk queue walopun tiket belum beli
lepas beratur baru suh hasben aku beli tiket
kat tempat beli tiket tak ramai orang pun
yang ramai beratur menunggu turn nak naik gondola tu.



Nampak tak berapa punya panjang line.. aku beratur ni masih di bawah, cuba tengok yang kat tingkat atas tu masih berjela2 barisannya.


perasan pulak ah-so ni aku tangkap gambo dia.. 


Masa ni aku tengah beratur kat tangga. Yang duk kerumun kat bawah tu masih ramai lagi.. 


Ini la tiket masuk. Total kena bayar untuk aku, suami & anak2 = RM40
Kat kaunter dia tulis dewasa RM30, kanak2 RM20 tapi kalau tunjuk IC dapat la diskaun [warganegara Malaysia sahaja okeh!!]
dewasa RM15, kanak2 RM5 [separuh harga tuh!!!]


Setelah beratur hampir 2 jam akhirnya tiba la kat pintu gondola kereta kabel tu
satu gondola muat untuk 6 orang sahaja
so bila sampai kat tempat naik tu masing2 kena masuk kotak2 bernombor ni
[macam nak nari poco-poco lak]


Sekarang.. up up & away.... masa ni tak gayat lagi sebab still landai lagi laluannya


Muka control macho naik kereta kabel.. walhal dalam hati tuhan je yang tau gayatnya...


Muka Yaya dah ketat dah... takut le tu..




Dari atas ni dapat le tengok air terjun Telaga Tujuh..
View dari sini memang best
tapi kalau sape gayat better jangan tengok bawah
sure kaki korang menggeletar punya..


Penat la tulis..
nanti sambung lagi..
[puncak tak sampai lagi.. mana boleh habis cerita ye dak??]

8 comments:

kakngah said...

tingat aku naik cable car ni dulu. lamaaaaa dah. jaman ank sorg lg hihihi!!
sekali tu beg aku jatuh ke lantai. punyer la berderau darrah.. perasan ak beg tu dh jatuh dlm hutan huhuhu!!!

Me said...

eden selalu dah naik kereta cable kat langkawi nie.. sbb mmg selalu p sana.. TAPIII... tak pernah le plak jumpa umat seramai itu... ekau sgt tabah syani.. mengharungi 2 jam .. tue baru tunggu nak naik.. nak turun dr puncak tue plak eden agak ekau beratur dlm 1 jam gak kot tunggu turn.. ada betoi ka??

Queen said...

umang aih..ramainye umaaatt

SYANI said...

Kak Ngah, ape ada dalam beg tu??? Kalau beg duit sure lagi haru kan??

SYANI said...

Kerul,
Aku terpaksa tabah untuk dapatkan apa yang aku nak..hehehe.

Tapi waktu turun idak le sampai 1 jam. 15 minit je kot!

SYANI said...

Nik,
Aku rasa ramainya umat maybe sebab banyak rombongan kot hari tu..

Anonymous said...

syani, aku dulu siap pi telaga tujuh tu tau...siap angkut najla sekali naik atastu...

SYANI said...

Gigihnya hang.. aku dulu pin panjat telaga tujuh masa honeymoon.. Itu pun dah mengah sepanjang jalan... serik wei!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...