Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, November 29, 2010

Aura Roboclean... Kalau tak kerana harga

Sabtu lepasa ade orang buat demo kat rumah jiran aku. Katanya orang nak promot mende ala2 pewangi/ pembersih udara [air purifier la lebih kurang]. Memula tu aku cam tak berapa la nak tengok sangat [tuan rumah tu pulak pun cabut lari.. tak mo dengar].  So yang dengar penerangan salesman tu hanyalah hasben jiran tu.

Sebenarnya salesman tu member2 jiran aku tu. So nak tak nak terpaksa la si hasben jiran aku ni dengar jugak. Tapi masa aku melintas rumah jiran aku ni tetiba terbau satu bau yang wangi. So jiran aku tu pun ajak masuk nengok demo tu. Memula aku ingatkan demo air purifier yang macam ala2 ogawa/osim punya tu. Rupanya jangkaanku meleset.


Masuk2 je kat ruang tamu dah ade satu kotak besar. Benda tu cam ala2 vacuum cleaner yang guna air tu. Ni gambo yang aku google. Rupanya dah macam robot Starwars kan???



Demo tu ambil masa dalam 2 jam jugak la. Memacam tempat dia sedut menunjukkan betapa kotornya udara dalam rumah kita. Memang betul pun apa dia kata tu.  Roboclean tu memamg multipurpose la. Semua tempat boleh cuci & boleh mop lantai jugak. Part yang paling best aku tengok, dia vaccum katil jiran aku tu. After vacuum tu dia tunjuk la berapa banyak kotoran yang ada pada katil kita. Katanya tempat paling kotor dalam rumah kita adalah bilik tidur kita sendiri. Sebab apa??? Sebabnya kat situ la kita menghabiskan 7-8 jam sehari [tidur] & kat atas katil kita penuh dengan sel2 kulit mati kita yang menjadi makanan hama2. Tu sebab kengkadang badan kita gatal2 la, berbintat2 la sebab kena gigit dengan hama.

The best part is, katanya sleeping partner kita bukan hanya pasangan kita tetapi 2 juta hama, kuman & bakteria yang melekap kat tilam kita.. Fuyo!!!! Ramainya yang tidur dengan kita selama ni!!!  Dan itulah sebenarnya punca2 penyakit resdung, asma & alergik! So bila dia sedut dengan roboclean tu memang menggelikan sebab air yang jernih tu dah jadi hitam cam air limbah. Geli wei.. [malangnya waktu demo tu aku tak bawa kamera so takleh nak tunjuk bukti].

Memang puas hati la tengok demo tu semua & penerangan orang itu very informatif. Lepas ni aku takkan guna vacuum lagi & kena ubah cara mengemop yang betul.. [sudah praktik sejak semalam.. hahaha].  Final part of the demo, biasa la kan suh kita beli la apa lagi... Tapi bila sebut tang harga sure la tergezut kitaorang. Masa aku memula tengok mesin tu dalam kapla hotak aku ni sure harga 2-3 ribu tak lari. Again.. meleset sangkaan aku! Harganya melebihi jangkaan. Memang tak terjangkau dek poketku la... regenya hampir 8 ribu [full set]. Boleh bayor downpayment Inspira [bak kata K.Juwita].  Terpedip2 la mata kamiorang mendengar harganya.

Ni full set untuk roboclean

Silap la si salesman dok promot kat golongan marhaen cam kitaorang semua ni. Tak mampu weh!!! Memang la barang tu elok, bagus tapi harganya itu memang tak terjangkau le.... Kalau tak kerana harganya itu, dah lama kot kitaorang beli sorang satu. Sape yang ade duit lebih & nakkan kualiti udara dalam rumah korang tu baik, boleh la cuba beli roboclean ni.. Insya-Allah berbaloi! Cuma untuk aku, belum masanya lagi nak beli menatang robot ni.. Rabak & kopak!






24 comments:

noor said...

menarik...tp bab harga tu..tak mampu la....lg satu takut beli pas tuh tak guna..hehe

kakngah said...

mak ai... harga tak mampu milik nyer kategori.
kalau ada duit sekarung turun dr langit baru aku beli..

Anonymous said...

Saya pun pernah tengok demo nie. Teknologinya memang bagus, jauh lebih baik berbanding vacuum cleaner yang menggunakan beg.
Harganya memang gila sebab sebahagian besar untung akan masuk komisen salesman and company tu. Dia orang buat direct selling, so kena bayar salesman komisen tinggi.
Kalau you compare dengan Karcher (teknologi sama + steamer), harganya jauh lebih rendah. Karcher pun dari Germany jugak.

Anonymous said...

assalamualaikum. Nk share ckt kt cni. Sy dh bli menatang roboclean ni, dh 3bln lbh. Tp nk bgtau psl salesmannye.. Klu bernama BARD or Badrul, baik jgn beli ngan manusia ni or mgkn semua sales staffnya telah di train utk kencing custmr. First janji ngan hadiah yg mcm2 bla kta promote kt member n diaorg beli, tp bla dh rmi yg beli, hadiah tah kemana n salesman yg kol kta 2 3 x sehari sblm kta bli dh tak tau nk bls sms n nk angkt kol, janji tinggal janji. Bla tanya member2 yg bli bru tau mmg mamat ni kaki pembelit. Biasalah salesman!.

Anonymous said...

klu nk tau detail ttg salesman yg kaki kencing tu blh kol sy di 0133336033. Terimakasih.

Anonymous said...

salam sumer...aku pun ada roboclean ni,mmg bagus fungsi dia,udara rumah sentiasa fresh,habuk2 pun dh kurang..mmg patut sumer yg syg family n pentingkan kebersihan patut ada mesin ni..duit boleh cari,tapi benda2 mcm ni mmg patut ada..terutama sekali tilam aku,mmg dah bersih giler,tidor pun mmg best giler,sape2 yg ada mesin roboclean ni je yg tahu betapa hebatnya mesin ni...lg 1 aku nak komen sikit hal2 salesman roboclean ni,aku rasa diorang sumer profesional,cepat je respon bila ada pa per problem,aku puas hati dengan service diorang,free gift aku pun dapat bila aku setel program diorang,kwn2 aku pun dapat gak..tak baik buruk2 diorang,diorang cari rezeki sambil tlg kita hidup dengn sihat..mgkin yg mana tk puas hati tu tk cukup selesaikan apa ptt buat,jgn salahkan org lain klu tk tengok apa kesilapan kita..aku bangkang penuh kalau nak salahkan org yg dh tunjukkan sesuatu yg bernilai dlm khidupan seharian kita..tq salesman roboclean bernama SAIFUL yg perkenal n datang tunjukkan pada kakak sekeluarga..insyaallah kerja murni you all semua di roboclean diberkati ALLAH,teruskan usaha anda...amin....from KAK MIDAH

Anonymous said...

salam.betol3x...saya sokong 100% apa yg kak midah komen tu...machine ni mmg bagus.the best machine in the world.so far la, alhamdulillah semenjak ader machine ni,satu family sy tak mudah sakit xpecially flu.kalo tak seminggu sekali mesti demam or flu..lagi satu, senang n mudah tuk kerja umah..save time..macam skang ni kan,air polution kat luar umah mmg teruk,tp bila balik umah jer rs nyaman jer..kan kiter pn tahu org slalu sakit coz polution...apa yg dorg sampaikan sume betul n fact.berbalik pd gift td,so far sy tak der problem pn ngan gift..mmg la take time untuk dapat,kena faham la.nama pn gift bukannya kena beli..mmg amik masa tp dorg bukannya tipu.sy puas hati dengn servis dorg.tak baik ckp mcm tu..dorg tu cari rezki yg halal dengan cara yg betul..kalo ada apa maslh selesaikan dengan cara yg betol...tp kita amik machine tuk ank/health or gift erk???angp la gift tu sbg bonus jer...janji dapat ...

Anonymous said...

cari rezeki halal konon! Pigi da! klu korang dpt salesman bagus alhamdulillah... Tp yg jenis putarbelit tu... Korang tak kena bgus la... Tp yg jenis janji2 taik tu. Klu xnk bg ckp la dri awal, xyah la ckp dpt, dpt, tp bla org tnya blh plk ckp xlayak la ape la... Aku ni org kaya yg x pelek ngan hadiah2 tu semua, tp aku nk tgk org 'islam' meniaga cmne.. Rupa je cam islam rupanya... klu aku tau mmg aku rakam apa yg diaorg kelentong n bg korang dgr sndri..

Anonymous said...

kompany paling cilake abad ini. beli la pd sesiapa yg nak menyesal. silakan.

jebon said...

tak silap aku org atas company ni kt msia semua melayu. betul ke? tapi islam ke tak tak tau la sbb muamalat kalah kape kuraisy. janji cam sial semua.

azman 0133336033 said...

slm jumaat semua. hari ni satu rejab. aku nk share lg kt sini sbb dh ramai org kol aku mengadu ttg kepincangan yg berlaku ttg salesman roboclean ni. aku rasa bertanggungjwb utk share sbb tak nak lbh ramai yg ditipu oleh mereka. no tel aku dh letak kat atas. nama aku azman. aku kesian dan simpati dgn yg dh tertipu. harap bersabar. Allah kabul doa org yg teraniaya. aku rasa tak adil klu tak mention nama salesman yg kaki kencing tu sbb mungkin bkn semua mereka pembelit, 'mungkin' ada yg jujur dan ikhlas nak cri rejeki halal, sara keluarga, tp bak kata pepatah, kerana nila setitik..... aku lbh menyalahkan management company sbb tak train sales staff dgn islamik. (mungkin rupa nampak islamik, tp hati sape tau). sorang kakak ni ngadu, dia mmg tak mampu beli sbb mmg org mesken, tp dijanjikan dgn payback jika kita beli n promote kat org lain seramai 4 org dan mereka pn beli. so akak tu pn beli sbb dh yakin akn ada yg beli ats faktor ramai kengkwn dia yg agak loaded, so bla dah ada yg bersedia utk demo, mamat salesman yg janji nk support dh lupa cmne nak angkat kol n cmne cara nk bls sms.. maka terpaksa la akak tu ikat perut satu keluarga sbb menanggung hutang kredit card. ksian. so sesape yg nak tau nama salesman tu sila kol aku. aku tak smpi hati nk mention kt sini. pendek kata mereka hanya memikirkan temmbolok mereka n poket mereka shj tanpa menilai halah haramnya. byk lg kisah2 mereka yg dh beli n menyesal. tak larat aku nk ngomel kt sini. klu ada lapang aku akn story yg lbh memanaskan hati. so.DON'T BUY ROBOCLEAN, DO NOT BUY ROBOCLEAN. JANGAN BELI ROBOCLEAN. ROBOCLEAN JANGAN DIBELI. BELI ROBOCLEAN JANGAN. ROBOCLEAN BELI JANGAN. JANGAN ROBOCLEAN BELI. TERIMA KASIH pd yg sudi baca. assalamualaikum.

jebon said...

yg dok puji2 kata salesman bagus, servis bagus tu aku rasa org2 dia sendiri la.. sbb nk bt sale lg (nk tambah dose menipu).. so aku harap bertaubat la kamu...

Anonymous said...

Salam Pada semua blogger...apalah korang nie sumer nak merepek meraban sampaimaki hamun orang Islam sendiri nie..korang tau ke apa yang korang cakap tu berdosa...nak marah Dan maki hamun sumer...Biar aku huraikan perjalanan cerita nie sumer
1- salesman call buat appointment ko bagi
2- buat demo Dari A-Z siap dengan fakta..
3- pastu ko setuju beli untuk kesihatan 1family
4- dapat gift kalau completed ko punya program
5- kalau program tak completed mmg tak dapat gift
Aku setuju harga dia boleh buat down payment keta,tp keta tu ko boleh ke buat bersihkan rumah..Jaga kesihatan family ko..aku pasti dia Ada terangkan Sumer tu pada ko...tp ko yang tak ingat..
Aku cakap macam nie pasal aku pun gunakan machine roboclean nie...mmg aku sangat puashati sebab anak aku yang asthmatic Semarang nie...alhamdulillah dah setahun Lebih tak gunakan nebulizer lagi...Ada aku kesah pasal gift..that's why la orang beli machine roboclean nie bukan pasal Ada duit ATAU pasal gift..tp orang gunakan machine roboclean nie pasal dia take care pasal kesihatan satu family..aku mmg puashati ngan machine roboclean tu ngan dealer dia sekali..tak silap aku Namanya asrie..dia datang dengan wife dia skali..very friendly dan apa yg dia cakap semuanya fakta...bukan cakap salesman...tp cakap sebagai seorang ayah dan jugak sebagai seorang kawan..aku tak rasa kengkawan atau rakan sekerjanya buat benda yang lain...sbb mereka Sumer tu Dari tempt yang sama...belajar mesti benda yang sama..dengan anak anak aku pun dia layan macam anak dia sendiri..
Biasala tu...kalau dah popular dan Laris..macam macam la orang Akan cakap...macam siti norhaliza la..masa memula nail dulu...mana Ada gossip...tp bila dah popular...laris...dah glamour...datuk lagi...ramai la yang memuji...Dan ramai jugak yang Akan mengata...betul tak ?
Kalau korang tak percaya cakap aku...korang boleh suruh si asrie tu dating umah korang..korang taknak beli pun dia tak paksa..yang bestnyer kawan yang aku rekemenkan pun banyak yang dah tengok demo dia...Ada yang tak beli pun machine tu...tp dapat hadiah cuci tilam...bila cakap terima kasih...si asrie tu cakap jangan terima kasih pada dia...tp terima kasih pada orang yang rekemenkan suruh tengok tu..sbb kalau dia tak rekemenkan,sampai bebiler pun kengkawan aku takkan dapat tengok machine roboclean tu..tu Kira pahala la tu..
Amacam Sumer blogger yang sudi membaca...setuju tak apa yang aku cakap...????!!!!!!

123 said...

salam....
sy nak komen skit...sy pon ada beli roboclean ni...harga dia mmg mahal...brg dia ok..tp sy sgt kecewa dgn service diorng...sy diberi satu wetcleaner sampai sekarng sy xtahu guna..masa dpt saleman cakp nak tunjukkan cara guna..tp samapi skrng xdtg...bila call xangkat..mesej xbals...sblm beli sy mmg dah ckp dekat saleman sy xmmpu nak beli..tp dia ckp dia akn bantu sy utk buat sale..dgn cara tu sy dpt roboclean dgn percuma setelah buat sale sbyk 4kali...jd sy terpaksa ambik cuti 3hari utk pergi kelas..jd dealer roboclean...tp skrng saleman yg berjanji dgn sy nak bntu xtahu mana hilang..call mmg xjawab..sy call opis nak tanya pasal wetclean pun byk alsan...janji nak dtg rumah..sy tunggu sampai sudah xdtg..esok cal lg...diorg mintak maaf..pastu cal lg..sama jugk...lama2 diorg ckp diorg xdibyar utk dtg umah costumer..jd diorg xkan dtg utk tujk cara guna wetclean tu...skrg sy betul2 terkilan dan stress..menyesal atas apa yg terjd....barang mahal...kualiti bagus tp xsetanding harga...sekurang2 service biar la custermer puas hati..sy xkisah sbb benda dah lepas..tp service biar la elok n terbaik..kita pembeli dah keluar duit 7500k utk bayar mesin..hutang plak tu selama 2thn...patut ke mcm tu...sy cuma nak service...dan saleman yg jual roboclean kat sy tu...sy xsangka dia sanggup tipu sy..sedangkan dia sendri cakp dia berjajnji dgn diri dia sendiri akn bntu sy..dan dia tahu sy beli sbb perjajjian yg dia buat...kalu xkerana janji tu sy xmungkin akn beli krn sy mmg xmmpu..skrg sy terpaksa tanggung beban hutang...kpd sape2 yg belom lg beli harp berhati2 la..jgn mudh percaya kata2 saleman...sy dah betul2 serit..dan xmungkin akn percaya lg pada saleman diluar sana...kalu masalah kecik pon diorng nak ngelat..mcmnana plak jajni diorng kata setahun skali ada dtg umah buat service roboclean..diorng leh dtg ke...sedangkan masa sy beli mesin tu xsampai lg sebulan diorg dah tunjuk belang...kpd nora,rebecca,norman,hakif...jaga la hati custumer...jgn suka berdolak dalih...pengguna xkisah kalu brg mahal tp sevice bagus....kita nak service je...dah terbeli xleh nak wat ape lg...cuma jgla hati pembeli sekurang2nya kitaorg xrasa ralat n kecewa ats apa yg berlaku...

Anonymous said...

Salam,

Kalau sesiapa rasa duk wat fitnah tu, harap2 berbahagia lah hidup anda... kalau tak dapat cash kat dunia ni, mungkin dalam kubur esok menjawab lerrr....

Saja nak bagi peringatan... kalau tak puas hati tu kan ada saluran yang betul untuk mengadu... KDNHEP ada... Mahkamah ada... Akta Jualan Langsung ada... Persatuan Pegguna ada... yang duk memekak kat sini wat aper???

123 said...

kpd sesiapa yg belom beli...jgn la beli..mengarut je..sy pon menyesal beli..xde pakai pon sgt..jdgn beli...suh wat aduan konon...janji tu semua pakai mulut..wat aduan pon xguna...xberbaloi beli vakum harga rm75000..sy mmg mnyesal....kpd kwn sekalian jgn terpengaruh dan tertipu ngn org2 yg jual roboclean ni...nak kata bagus sgt stakat sedut tilam je la..tu pon bila ada xde nak sedut2 sgt pon....mengarut utk harga rm75000

Pak Alang said...

Bro 123......aku beli rm 6980.00 jeeeee. yg ko pegi beli sampai rm 75000 tu apahal ? Nampak yg ko ni mengarutttt.....kui..kui...kui

Noey said...

Bagus blog ni, terima kasih kerana memuji product roboclean dan juga memberi komen, jika ada sebarang masalah pasal product atau salesman, anda semua boleh hubungi pihak pengurusan Aura Roboclean (M) Sdn Bhd directly, atau boleh layari roboclean.my for any enquiry. :)

Anonymous said...

Secara peribadi, saya rasa mesin ini memang agak mahal. Tetapi ada orang boleh beli TV LED 50 inci berharga RM 7k, ada orang boleh beli jam Tag Heuer berharga RM 7k dan macam2 lagi atas alasan masing2. So, sebenarnya keputusan utk membeli sesuatu lebih bergantung kepada nilai pulangan yg di'perceive' oleh customer.

JusticeMan said...

sapa2 yang nak jual balik tu sila contact saya abdulaxy@gmail.com . saya berminat nak beli.. tapi kena jual diskaun la...

hamba Allah said...

assalammualaikum..sy da beli da mesin ni alhamdulilah sedikit sebanyak membantu membersihkan udara n kurangkan habuk..sgt bgs! selame ni sy sibuk beli designer handbag beribu2..ni la pdt yg paling byk bwk manfaat utk sy n keluarga..alhamdulilah sy da kurang bersin..n astma pn mula kurang..kpd sesiape yg pentingkan kesihatan seisi keluarga..tis is the right pdt 4 uols..peace..

hamba Allah said...

assalammualaikum..sy da beli da mesin ni alhamdulilah sedikit sebanyak membantu membersihkan udara n kurangkan habuk..sgt bgs! selame ni sy sibuk beli designer handbag beribu2..ni la pdt yg paling byk bwk manfaat utk sy n keluarga..alhamdulilah sy da kurang bersin..n astma pn mula kurang..kpd sesiape yg pentingkan kesihatan seisi keluarga..tis is the right pdt 4 uols..peace..

Syakilla Ramli said...

Setuju .. Kita xdpt salesman hat betul . Nasib kita la

Syakilla Ramli said...

Ya nanti kumpul repot buat aduan . Maybe boleh memperbaiki setiap kelemahan . Mana tau bila sistem dh elok produk ni laris . Produk dah bagus tp service .. X salah klu terima teguran dari kami sbg pelanggan