Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, November 10, 2010

Langkawi Part 4 : Cable Car (2)

Sambungan entry lepas...tak habis lagi pasal cable car.


Semakin tinggi naik makin cantik pemandangan tau. Ini le pemandangan sebelum sampai station 1. Nampak kecik sangat station yang mula2 kitaorang naik tu. Masa kat atas ni kalau angin bertiup kuat sikit bergoyang gak la kereta kabel tu.. Siap ade bunyi lagi.. Scary tuh!!!


Kat atas ni ade 2 station tau. Akhirnya kitaorang sampai ke station 1. Kat sini kalau korang nak turun tengok2 view pun boleh jugak. Tapi kalau tak nak turun pun takpe. Kitaorang tak turun pun sebab nak pegi terus ke station 2. Lagipun kalau korang berenti kat sini, payah sikit la nak dapat gondola sebab dah kena konker dengan orang kat station 2...


Up up and away lagi. finally tiba di station 2. Tak le jauh mana pun dengan station 1 tadi. 


Setiba di final destination korang akan nampak signboard ni.. 
tanda korang dah sampai PUNCAK GUNUNG MAT CINCANG.


Lupa lak nak habaq, on the way naik ke station 2 korang akan nampak jambatan ni. Kalau korang nak jenjalan kat jambatan tu korang memang kena singgah station 2 dulu.


Setelah berpijak di bumi nyata, kitaorang jenjalan dulu kat puncak bukit. Ade beberapa port lagi kat atas tu untuk korang tengok pemandangan. Nak sewa teropong pun boleh kat situ.


Bukti penting dah sampai puncak bukit ni...


Tak sah kalau tak tangkap gambo sambil usap perut buncit laki.. wakakaka!


Anak2 yang tak reti bahasa gayat..


Ini la kereta kabel yang kitaorang naik tadi...


Next, kitaorang nak pi jalan kat jambatan tadi. Untuk pegi ke sana kena menapak agak jauh la. Kena turun banyak anak tangga. Sape sakit lutut tu lupakan je la hasrat korang tu. Kalau cuaca hujan memang agak slippery laluan tu.




Dalam duk syok2 jalan tu tetiba lak jem kat tengah jalan. Sebabnya.....
ada ular melintas
sib baik la ular daun, kalau ular sawa dah lama dah orang lari lintang pukang




Akhirnya tiba di jambatan tu... 
Masa kat sini ada gayat sikit la sebab shaky sikit bila angin kuat
jambatan tu cam goyang sikit ar..
pastu jangan sesekali tengok bawah, sure kecut perut punya!


kitaorang jalan end-to-end jambatan ni. 
tapi sayangnya pemandangan tak berapa clear, kabus agak tebal
kata orang kalau cuaca cerah, kita boleh nampak pulau Sumatera dari sini


Senyum dalam gayat..


Ini rupa station 2 dari jambatan tu. Sila imejin sendiri la berapa jauh korang kena jalan ke bawah tu..


Dah penat ukur jambatan tu, cepat2 jalan balik. Tak leh la nak duduk lama2 kat situ, ngeri pun ada. Becinta la pulak nak mendaki anak2 tangga balik ke station 2. Kat station 2 tu pun korang kena beratur & masuk kotak2 nombor tu untuk turun. Ikut turn la kan.. Tapi tak le secrowded macam mula2 nak naik tu.




On the way turun ade cam gayat giler sebab macam menjunam ke bawah. Masa ni memang rasa nyawa di hujung tanduk je.. Tawakal tak habis2.. 


Ha.. amacam?? Ade bran??
Sape berani jangan lupa naik kereta kabel bila singgah Langkawi
Kalau sape tak berani pun, buat2 la berani
pengalaman sekali seumur hidup beb...

3 comments:

makcikrehan said...

sumpah aku tak berani! huwaaaaaa. aku tgok gambo pon dah gayat weiii

Me said...

hahhahah... MR mmg... ko harus MR naik ... syani.. eden ingat kan paris hilton mana la tadi bukan main beso spek itamnya separuh muka.... :p

kakngah said...

giler ko... beg segala mende la. purse. kamera. tipon. botol susu ank. tuala lap muntah & bantal busuk dia. sume bende penting wey... kn blkg sit gondola tu cermin. bila toleh blkg cam xder apa2. nmpk pucuk pokok je. tu yg aku peasan cam beg aku dh jatuh bwh terus. masa tu kalau toreh muke aku yg gebu ni.. sure xder darah la...