Sunday, August 22, 2010

2nd thought for C-Sect

Sape tengok Grey's Anatomy malam tadi??? Angkat tangan.... Aku just addicted to this series since season 5. Sekarang dah season 7 kalau tak silap. Back to main point... episod malam tadi ade citer pasal c-sect.



Citernya cenggini, masa tengah buat caesarean untuk satu patient ni, sorang doktor tu tersilap toreh perut patient tu. Dia toreh terlalu dalam sampai terkena tangan baby. Pastu terputus la tangan baby tu. Scary wei....  Sib baik la tangan baby tu boleh sambung semula guna tali pusat.

Bila tengok episod tu, tetiba terfikir kemungkinan benda tu boleh berlaku kan. Aku baru berkira2 nak guna c-sect untuk next baby. First baby aku dah kena caesar, 2nd baby normal  pulak. Tapi rasanya aku prefer c-sect better sebab aku tak tahan la nak berpantang beria2 dengan jalan macam orang jepun tu. Dah biasa jalan kangkang luas2 sekali bila dalam pantang kena jalan slow2 [bukan buat2 tau tapi kalau terluas sikit kaki berjalan anu kita jadi sakit kan?? kan???] Lagi satu aku tak tahan time nak berak ler.. pengalaman yang amat menakutkan aku!!! Dan aku rasa tak nak lalui sekali lagi. Walaupun orang kata beranak biasa tu sakitnya sekejap tapi yang sekejap tu la yang merimaskan aku. Nak duduk bangun punya la perit cik pah tu..Orang kata kejap tapi azab aku 2 minggu tau!!!

Masa caesar, cuma kena jaga tang perut je. Memang la sakitnya makan taun nak baik tapi masa dalam pantang azabnya tak sangat macam normal. Kiranya aku boleh tahan lagi la rasanya... Memang ade ngilu2 sikit kat perut tu tapi tak mengganggu aktiviti "bawahan" tu kira ok ler... Tapi lepas nengok citer GA tu tetiba rasa takut lak... Cemana ni?? Caesar or normal???? [Persoalan macam la aku dah nak beranak tak lama lagi...]
 - gambar google ni scary kan untuk sesape yang  belum pernah merasa kena caesar. Tapi la ni mana ade kena bukak2 jahitan staple macam ni. Sekarang canggih,  dia lekap terus macam gam uhu.. heheheh... kalau terbukak jugak sah-sah la  korang ni memang spesis ganazzzz le tu...-



*** Aku belum mengandung lagi.. Sempat lagi nak buat choices...hehehehe

1 comment:

kakngah said...

aku tiga2 normal. xpernh rasa kene siang lg.. tp, bab berak mmg hazab. 'dia' tersekat tang tu. nk kuar xlps nk msk blk xblh huhuhu!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...