Monday, April 18, 2011

KENAPA MELAYU BEGITU???

Betul ke Malays Rather Have Pleasure Than Pressure??

Something nice to share dengan uols..
 -gambo google ni takde kena mengena langsung dengan entry ini-

Dimana boleh cari ramai Melayu
Pastinya di Kelantan dan Terengganu
dan juga di pasar malam dan pasar minggu
di Akademi Fantasia dan Pesta Lagu
di Jom Heboh orang Melayu berpusu-pusu
di Sungai Buloh danjuga di Pudu
dan di jalan, lumba haram tak buka lampu
dan diselekoh duit rasuah depa sapu
di pusat serenti akibat ketagih dadah dan candu
di malam kemerdekaan dan malam tahun baru
terkinja-kinja best giler menari macam hantu

Apa hobi orang Melayu
terkenal dengan budaya malas dan lesu
melepak buang masa tak jemu-jemu
atau baca majalah Mastika cerita hantu
tengok telenovela dari Filipina dan Peru
sambil makan junk food, kacang & maruku
mana tak gendut berpenyakit selalu

Kalau nak berlagak Melayu nombor satu
asal bergaya sanggup makan nasi dan tokyu
jarang nak jumpa mereka di keda buku
atau di perpustakaan dan majlis ilmu
atau ambil kelas kemahiran di hujung minggu
ada tapi kurang sangat ke situ

Kenapa Melayu jadi begitu
nak salahkan sapa, ibu bapa atau guru
pemimpin negara atau raja dulu-dulu
ayat lazim di mulut ialah malas selalu
nak harapkan kerajaan saja bantu
terutama sekali kontraktor kelas satu
tak habis-habis gaduh nak jatuhkan sapa dulu
dan suka sangat dengan budaya mengampu

Sampai bila kita nak tunggu
bangsa Melayu jadi bangsa termaju
boleh, dengan beberapa syarat tertentu
pertama dengan menguasai ilmu
kata Nabi ikutlah Al-Quran dan sunnahku
Al-Quran yang diturunkan 1,400 tahun dahulu
Tapi apa yang kita tahu, cuma baca nak halau hantu!...

Wassalam...


Sumber: e-mail aku beberapa tahun dahulu..

-hasil google aku... aku baru tahu pernah wujud sumpah Melayu ni-
[nampak sangat jahil sejarah Melayu]

4 comments:

ratusiput said...

kalau tak bebetul atau terpaksa mmg susah nk bace2 mende2 sejarah ni :) tu yg byk tak tau tu...

munna said...

sebab melayu mudah lupa...

ardinihumaira said...

ado rupanya hehe dni pon baru tahu

lily lotus said...

yer! paling hafal ayat kursi. baca utk halau hantu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...