Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, April 19, 2011

APA YANG MENARIK TENTANG KENTUT??S : Dari mana datangnya gas kentut?
J : Gas ini datangnya dari beberapa punca - udara yang dihirup, udara yang meresap ke perut dari darah, gas yang terhasil dari reaksi kimia dalam perut dan gas yang dihasilkan oleh bakteria yang tinggal dalam perut.

S : Apakah yang membuatkan kentut busuk?
J : Bau kentut terdiri dari sejumlah campuran gas hidrogen sulfida dan mercaptan. Lebih banyak pengambilan diet yang terdiri daripada sulfur, lebih banyak sulfida dan mercaptan akan dihasilkan oleh bakteria dalam perut dan lebih busuk bau kentut. Contoh : Telur rebus.Kekacang akan menghasilkan kentut yang kurang busuk tetapi dalam jumlah yang besar.


S: Kenapa kentut yang busuk selalunya lebih panas dan senyap daripada kentut biasa?
J : Kebanyakan kentut ialah dari hirupan udara yang terdiri dari nitrogen dan karbon dioksida. Oksigen pula diserap sebelum mencapai pembukaan dubur. Gas ini tidak berbau walaupun melalui bahagian yang kotor didalam perjalanannya ke pembukaan dubur. 

Ianya keluar dalam bentuk seperti bebola (bubbles) yang besar dalam suhu tubuh. Seseorang boleh mencapai bunyi yang baik (pitching tak lari) dengan cara ini. Satu lagi ialah kentut yang dihasilkan oleh tindakan bakteria. Pembiakan dan proses penghadaman oleh bakteria menghasilkan haba dan pelbagai jenis gas tak enak.Bebola gas yang dihasilkan lebih kecil, panas dan mempunyai kandungan hasil proses tadi yang busuk  yang lebih tinggi. Inilah yang dinamakan kentut yang nakal, panas, silent-but-deadly, jumlah yang terlalu kecil untuk menghasilkan bunyi tetapi mempunyai bau yang hebat!


S: Berapa kali seseorang itu kentut sehari?
J : Secara puratanya, sesorang boleh menghasilkan setengah liter gas kentut sehari yang dibahagikan kepada lebih kurang empat belas kentut sehari. Walaupun agak sukar untuk menyukat isipadu kentut yang dihasilkan, mengira bilangan kentut dalam sehari adalah lebih mudah.

S : Berapa lama tempoh yang diambil untuk kentut kita dihidu oleh orang lain?
J : Kentut tersebar bergantung kepada faktor atmosfera seperti kelembapan suhu, kelajuan angin dan arahnya, berat molekul kentut itu dan jarak antara pengeluar dan penerima. Jika tidak dikesan dalam tempoh beberapa saat, ianya akan hilang di persekitaran.

Namun, ianya terkecuali jika pelepasan dilakukan dalam ruang yang kecil dan tertutup seperti di dalam lif, kereta atau bilik yang kecil. Tempat-tempat ini menghalang penyerapan ke persekitaran dan akan kekal berbau untuk tempoh yang agak lama sehingga diserap oleh dinding-dinding.Maknya korang boleh uwek beberapa kali dulu sebelum baunya hilang.. (-_-)"

Kenapa ada sela masa 13-20 saat antara pelepasan dan pengesanan bau oleh hidung? Sebenarnya kentut berbau sejak ianya keluar lagi, tetapi mengambil masa beberpa ketika untuk dihidu oleh pengentut itu sendiri. Jika kentut boleh bergerak dengan kelajuan bunyi, maka kita boleh bau pada masa yang sama kita kentut.

S: Apakah benar sesetengah orang tak pernah kentut?
J : Tidak benar selagi mereka hidup. Manusia juga kentut sejurus selepas mati.p/s : Kentut itu normal & baik untuk kesihatan...

No comments: