Thursday, April 14, 2011

KENAPA AKU TAK AMBIL PAS BULANAN?

Rentetan amalan menabung aku yang sangat mulia
ade jugak member opis aku ni dok tanya
KENAPA TAK AMBIL JE PAS BULANAN?

Er...er...er... [tengah berpikir nak jawab]
Memang opis aku ada sediakan kemudahan pas bulanan melalui potongan gaji
tapi aku tak ambil jugak
sebabnya??? 
[Musti ade yang kata aku bongok sebab tak guna kemudahan yang ada]

SEBAB YANG PERTAMA:
di rumah aku, aku ada sebeban duit syiling
nak bawak ke bank asyik lupa
nak usung dalam beg, berat la pulak
kesudahannya, aku mengabiskan duit syiling tu masuk tabung parking tu la
tapi bukan le aku guna sewenang2nya
aku tukar dengan duit kertas la...
bila habis duit syiling tu aku gi je la bank-in duit kertas tu kat bank
idak le berat sangat beg aku nanti... boleh gitu??


SEBAB YANG KEDUA:
Aku rasa kalau aku pakai syiling aku agak jimat le
kalau pakai pas bulanan, otomatik sebulan kena bayo  RM100
puratanya dalam 5 hinggit la sehari
fixed pulak tu... tak kira la ko cuti ke, MC ke, EL ke, hujan ke
tapi kalau aku pakai syiling, duit parking aku tak sampai banyak tu pun
sebabnya, pegawai MBPJ tu bukan datang cek tiap2 jam pun
tunggu la dia bunyi hon motor..tet..tet..tet...tet...tetttttttttttt
baru la tergedik2 beratur nak bayar parking 
[yang best tu budak MBPJ tu boleh tunggu kitaorang bayar parking dulu baru dia round
---> bukan cam DBKL tu, asyik nak menyaman je...]
Nak pulak kalau hujan kan, lagi la dia tak round..heheheh
so aku akan bayar parking bila time dia round je la
selalunya aku bayor dalam 2-3 hinggit je sehari
lagi satu, bukan hari2 pun aku bawak kereta sebab kengkadang hubby aku hantar gi opis..
Kira-kiranya aku save jugak le dalam 10-20 hinggit sebulan


SEBAB YANG KETIGA:
Tak nak cacatkan payslip aku
Aku tak suka amaun kat payslip aku nampak sikit tu sebab aku tak nak appearkan apa2 deduction selain EPF & SOCSO
Income tax tak masuk okeh... sebab gaji aku tak layak potong income tax pun... hahahaha
kang tak cun plak payslip sebab ada potongan untuk parking
macam ada banyak hutang pulak!
lagi menampakkan net salary aku jadi ciput...
even RM100 je tapi agak material untuk aku tau
aku kan kedekut.....ekekekek

Aku rasa cukup la kot 3 sebab utama kenapa aku tak nak pakai pas bulanan. Tapi rasanya, bila syiling di rumah sudah kehabisan, harus jugak le aku ambil pas ni... Buat masa ni koleksi syiling tu mampu bertahan lagi untuk 2-3 bulan kot.. So akan bertambah penuhlah tabung besi MBPJ depan opis aku ni..

-ini bukan pas bulanan, tapi pas hari-hari-
[gambo cilok pakcik gugel]

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...