Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, April 27, 2011

CARA NAK UNFOLLOW BLOG YANG DAH KENA REMOVE

Tak pernah2 aku buat tutorial weh
tetiba plak buat tutorial sebagai entry
actually entry ni lebih bertujuan sebagai panduan kepada aku
tapi berguna jugak la kan kalau kongsi2 ilmu dengan korang

Selalunya kalau aku baca blog2 tutorial ni
ada la depa bagi panduan cara2 nak unfollow sesuatu blog tu
tapi semua tuto yang aku jumpa tu
adalah untuk blog yang masih wujud
mungkin sebab kita dah tak suka blog tu so kita boleh je unfollow blog tu
tapi cemana pulak kalau nak unfollow blog yang dah tak wujud atau dah kena remove?


Kengkadang bila blogger ubah url blog depa, depa tak bagitau follower
tu yang bila  kita klik url tu terus keluar macam gambo kat atas
bikin panas je blogger macam ni
yang aku pun kalau jumpa je benda ni rasa cam nak unfollow je
sebabnya kalau follow pun bukannya boleh baca blog tu

Cara2 aku nak mendelete/unfollow blog cenggini
teramatlah senang... aku pun baru tahu

1. Login blog korang

2. Bila keluar dashboard korang tu, skroll sampai bawah di bahagian Reading List

3. Klik di bahagian Blogs I'm Following

4. Klik pada kotak Manage

5.Lepas itu akan keluar la senarai semua blog yang korang follow

6. Cari la blog mana yang dah kena remove tu

7. Kemudian klik "SETTINGS" untuk blog tersebut [tengok contoh kat bawah]

ini untuk demo je ye... bukan aku unfollow blog tu pun..
harap tuan blog tu jangan terkejut pulak.

8. Lepas klik Setting tu, maka akan keluar le box macam ni


9. Klik ada "STOP FOLLOWING THIS SITE" ---> yang dalam bulatan merah tu

10. SIAP!!!!!!!!!!!!!!!!!

Finally, korang sudah buang itu blog dari following list korang.
Pasni takde lagi blog2 yang menyemak cenggitu..hahahahaha
buang karan je simpan blog yang dah tak boleh baca

dah.. pi follow blog lain pulak.. bai!

10 comments:

wida said...

good tuto..
ada gak blog yg dah remove tu dlm blog wida..tp x pernah unfollow lagi.

Queen said...

alhamdulillah..akhirnya ada jugak..sekarang nik dah boleh unfollow org itu..hohoho..masyeh kak..

gadisBunga said...

blog yg tetibe jadi private blog pon rasa bengang jugak jadi follower. hihi~

SYANI said...

Wida,
Kalau blog yang dah tak boleh bukak, better unfollow jer..

SYANI said...

Queen,
Sama2.. sharing is caring kan..

SYANI said...

Gadis Bunga,
betui la... dah le buat private, tak invite kita lak tu... Bengkek je...

Azhariah Zuber said...

gud tips

MAPPIAU said...

ok nak terai sat!! hehehehe :))

eh lupe lak mekacih sebab sudi buat tutorial :))

Mimie said...

oh..yg tu sy pandai2 sendiri.godek2 jumpa cara nak buat

cik wawa said...

terima kasih :D dah lama cari , sbab bnyak follower wawa yang dah lama diorang deactive ^^