Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, February 11, 2010

Perlukah aku beli aircond????

Semenjak dua menjak ni kan ke panas tahap gaban. Hangat pijor kata orang Perak. 
Bila time siang takde la panas sangat sebab ade angin. Tapi bila malam mula la bahang naik ke langit. Punya la panas sampai nak tido pun tak selesa. Ketiak pun naik basah jer...

Rumah aku lak rumah tepi habis haba2 diserap kat dinding. Walaupun ade slidimg door tapi tak banyak membantu sebab malam kan takde angin so takde efek sangat. Makin luas bukak pintu sliding makin teruja lak kucing2 nak singgah. Buatnya dia berak dalam rumah tak ke  haru??? Kes bau semalam pun tak hilang lagi ni..

-gambar google jer...-

Pikir punya pikir, en somi suggest pasang ekon kat rumah. Ala takat 1 hos power tu mana nak sejuk rumah aku... [demand tinggi nih].. Ye la kan, umah cik Besah pakai 1hp la tak berapa nak sejuk.. (lokasi di ruang tamu ye... bukan dalam bilik). So aku cakap kat dia paling kurang kena pakai 2hp. Kalau pakai 1hp kena letak dua bijik la kat hall aku tuh...Berapa ribu riban nak kena keluar pitih ni????

Baru nak berjimat cermat [bil letrik umah aku ni tak pernah cecah RM30 tau...] buatnya pasang ekon ni mau melambung berkali ganda.... Koyak poket mak wei.... Jadi haruskah aku meneruskan niat suci murni laki aku tu??? [Padahal dalam hati best jugak kalau umah ade ekon ni... sejuk jer...heheheh].

Uols ade ke cadangan membina untuk aku?? Perlu ke tak perlu beli?? Brand apa yang bagus?? [tingin nak beli yg inverter2 tu... tapi cam mahal jer].. Cemana korang berjimat guna aircond ni?? Apa2 aje la yang berkaitan aircond pun korang boleh report kat aku.. Mekacih!!!!

Lupa lak.. hall aku berukuran 15 x 25 (lebih kurang la).. Apa cadangan korang??? Nak kena beli 2 ke atau 1 tapi 2 @ 2.h hp???

8 comments:

Raihan said...

sil aku pakai inverter. dia tak rekomen. dia kata utk bilik kecik dia.. pakai 2hp.. pasang lowest 16 degrees... tetap berpeluh tido mlm

itu belum kat hall. tak tau la kalau something went wrong masa depa install atau ada technikal error ker kan. sila dapatkan nasehat pakar. hihih

personally, aku sokonggg pakai aircond. rumah kita beb. its where our heart is. so, tak salah nk merasa selesa di rumah sendiri kan kan kan?

penat2 kita menonggeng carik duit, tapi bila balik umah nk berehat, kepanasan pulak... tak syiok kan?

tudiaaa.. aku racun baekk punya!

sI tEDI said...

rumah aku x de econ! econ free bukak tingkap jek. skarang kat musim angin kuat. ekekekke

Diarihatiku1976 said...

umah akak pun takde aircond... teringin nak pasang.. tapi tak berapa nak mampu.. camner tu.. ahahskss

AISYAH HANI said...

kalau rumah tinggi kuat la anginnya... saya rumah tepi matahari terbenam lak tu... memalam haba panas melekat kat dinding..macam kena panggang la rasanya..huhuhu

AISYAH HANI said...

an..betul jugak kata ko tu.. harus menikmati hasil penat lelah sendiri... Setuju! Setuju!

Anonymous said...

best pasang econ...tapi tak best kat bill..mau pai ratus hehehe....

ija said...

pasang..jgn tak pasang
(wp umah aku tak pasang sebab umah sgt tinggiiiiiiii: 19 tingkat maa..)

btw,parcel ko dah aku terima.TQ byk2 ya...
beli eh...

AISYAH HANI said...

tu la orang kata kalau pakai ekon bil melambung2.. nampak gayanya kena buat peraturan pasang ekon la kat umah..sape ade tips jimat ekon share la kat sini...

ija,
tingginya ko duduk sure angin banyak terjah rumah ko... tak yah susah2 pasang ekon.