Sunday, November 18, 2012

SOTO AYAM LA PULAK

Tetiba mood rajin aku singgah pulak hari Sabtu lepas
Termasuk la mood nak ke pasar Batang Kali 
Kali ni pegi ngan Adib je sebab hasben keje. 
Yaya pulak dah seminggu stay kat Ipoh.
Gigih oo aku start kereta bagai.. siap bawak bakul lagi
[Macam la banyak sangat menda nak beli]

Jangan gelakkan aku tau mengkome semua
Ini adalah fes time aku buat soto ayam
Resepi usah tanya ye sebab aku pun main search kat gugel je
Kome nak resepi, kome cari la sendiri
Tapi kali ni aku try resepi dari blog MAT GEBU
[Tapi biasa la aku.. tak le ikut 100% pun  sebab ada bahan2 aku takde, siap derhaka lagi ade la]

Fes time buat cam terkial2 jugak le
Bukan apa, sebab nak fikir nak buat apa dulu..hahahah. apa kan daya aku bukan le expert bab masak2 ni. Boleh masak ni pun mujur la orang kata... Dah le buat sorang2 kan.. Selalunya kalau bab2 masak ni nak2 pulak kalau kena guna banyak bahan, hasben aku kena kerah tolong sekali. Tapi sebab dia keje, buat la sendiri. 




Antara bahan2  untuk soto aku.. ini pun aku lupa nak tangkap gambar--> ada tauge & sambal kicap..

Suun goreng ni pun fes time aku buat.. nasib la dah tanya kat Puan Green Green Grashopper..  Satu tapawe aku dapat lak tu...

Aku guna suun cap Econsave jer..

Pas goreng suun, goreng kacang tanah lak.. Ada sekali tu sampai terhangus la pulak sebab si Adib kaco suh aku buat susu dia. Kesudahnya humban je la dalam tong sampah. Nasib la ada stok kacang lagi...


Next nak buat bergedil lak... Buat yang simple2 je... Bahan pun main campak2 je..

Bergedil in the making...

Bergedil dah siap goreng.... puas aku makan
 [qada' makan bergedil basi yang beli kat kedai 2-3 minggu lepas]

Nasi impit tu aku beli yang instant punya je... rebus je atas dapur. Awal2 dah rebus.. Senang citer. Ayam pun sama aku goreng siap2. Pastu menggigih pulak carik2 ayam tu. Yang tulang2 semua aku campak dalam kuah soto nanti. Kuah tu last sekali aku buat...
Kuah soto atas dapur... 

Aku ingatkan mak pak aku nak datang rumah aku, tu yang aku masak banyak tu. Sekali tak datang la pulak.   Sebabkan banyak so aku bagi la kat Cik Besah & biras aku sikit.  Alhamdulillah, percubaan pertama aku ni menjadi dengan jayanya. Yang penting lepas piawaian tekak hasben.. Dia kata sedap...  (^____^)

1 comment:

Myra Jay said...

Sedapnya Soto, dah lama tak makan :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...