Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, November 7, 2012

PENGALAMAN BERSALIN NORMAL - ADIB

Tak sampai umur Aleeya 2 tahun genap,
aku disahkan hamil sekali lagi.
Memula tu cam tak percaya gak sebab plannya aku nak pregnant lagi 3 bulan
Tapi perancangan Allah tu lebih baik so aku terpregnant awal dari sepatutnya.

Alhamdulillah pregnancy kedua takde masalah mabuk cam Aleeya dulu
Aku sihat & cergas kat opis.. siap boleh berlari2 turun tangga walopun dah masuk 9 bulan
Sampaikan member2 opis semua risau pasal aku
Dan aku juga takde kes kena admitted awal cam dulu
Dan aku masih bekerja sehingga hari aku masuk wad untuk bersalin..

Cam pregnancy terdahulu, aku overdue selama 6 hari
Sepatutnya hari aku kena induce, hari tu la aku beranak
Aku start sakit dalam kereta masa on the way balik dari keje
Masa tu hari pertama bulan Ramadhan & aku berpuasa juga hari tu
Masa drive [aku sorang2 tau] tetiba rasa perut cam mengeras2
Aku ingatkan baby lapar.. so dalam keadaan jem tu aku buka jugak pose 
[sib baik aku ada spare air kotak dalam kereta]

Tau je la bulan Ramadhan, semua orang nak balik awal
Jalan pun jem la jugak... bayangkan la bagaimana aku yang sakit, nak drive & mengharung jem seorang diri
Dah le tu, kredit henfon lak habis.. cemana nak tepon hasben
Disebabkan aku lambat sampai kat tempat hasben aku tunggu, hasben aku pun call [lega!]
Dan aku bagitau dia yang aku sakit perut & ajak dia pegi hospital
Dia suruh aku drive hati2 & cepat sampai kat Selayang
Berkerut2 dahi aku & berpeluh2 menahan sakit.. berapa kali badan mengejang sebabkan contraction tu

Bila sampai kat tempat hasben tunggu terus kami pegi Hospital Selayang
Kalau ikutkan aku kena refer hospital Sungai Buloh
Tapi dah alang2 ada kat Selayang, tuju la spital berhampiran
Itupun sampai sana nurse tanya aku keje mana.. aku cakap keje Wangsa Maju
Pastu dia tanya kenapa tak pegi HKL je..
Aduh.. aku pun cakap la aku dah on the way balik rumah kat Batang Kali.. Takkan nak patah balik ke HKL pulak... Tapi cemana pun dia suh aku pi bilik untuk cek up.

Cek punya cek, aku dah buka 1cm.. Lepas cek tu pulak hilang semua contraction & sakit2
Aku ingatkan doktor bagi balik tapi dia suruh aku masuk wad jugak malam tu
[lagipun kalau ikutkan esok lusa je aku dah nak kena induce kan]
Hasben aku pulak terpaksa la berbuka puasa di hospital..
Bila aku cakap aku kena warded, aku suruh dia balik rumah dulu. Maybe esok kot baru bersalin
So hasben aku pun balik la..

Esoknya aku tak rasa sakit lagi.. 
Doktor yang cek pun tak cakap apa
Yang bestnya akhirnya aku rasa aku dapat relax2 kat hospital
[takyah buat keje rumah & pikirkan  rumah la katakan]
Tapi kali ni henfon sentiasa ada di sisi... even dah habis bateri, aku tukar henfon dengan hasben
Dia pun dah top up siap2.. in case kalau nak call emergency
Hasben pun melawat aku sekali je hari tu.. nak tunggu lama2 kat wad pun bukannya ada apa
Aku lak asal free je, aku bantai tido je
Petang tu doktor cek aku dah buka 4cm. Nurse tanya dah nak pegi labour room ke? 
Aku cakap takmo pegi lagi sebab aku tak sakit pun. 
Tapi nurse dah siap2 bagi ubat berak.. suh aku berak le tu
Pastu nurse cakap kalau dah rasa sakit panggil la.

Malam tu dalam pukul 12, aku dah start rasa sakit2.. tapi aku boleh tahan lagi
Tak panggil nurse pun, cuma nurse je yang rajin tengok aku
Kejap2 cek, tanya sakit ke idak
Masa dekat pukul 2pagi, aku cakap kat nurse cam aku sakit sangat
Nurse cek katanya dah bukak 6cm  so kena pegi labour room
TAPI masa tu katanya labur room penuh... huk aloh..
Doa je la dalam hati jangan aku terberanak dalam wad udah le

Tak lama pastu nurse cakap labour room dah ada kosong
Cepat2 dia ambik kerusi roda, bawak aku ke sana
Aku dah siap2 call hasben aku dah kata aku dah nak beranak
Masuk je dalam labour room.. mula la berdebar2
Terdengar pekikan & lolongan orang yang sedang beranak kat bilik sebelah
Scary tu... tapi harap2 aku nanti idak le akan mengeluarkan bunyi2 camtu
Tak lama pastu hasben pun sampai.. lega
Bila dia urut2 belakang aku & pegang tangan aku rasa cam lega sikit sakit tu
Pehtu nurse datang untuk pecahkan air ketuban 

Tapi kan masa kat labour room tu aku asyik nak terkencing je
Dalam 5 minit tu aku rasa 2 kali aku kencing
Tapi kata nurse tu, tu bukan kencing tapi air dari peranakan.. ntah le
Sampai satu masa tu sorang nurse pun takde dalam bilik so aku kencing je atas tilam tu.hehehe

Tak lama pastu aku cakap dengan hasben, aku rasa cam nak teran
Melilau la hasben cari nurse... tapi nurse kata lambat lagi.. jangan teran dulu
Tapi ada sorang nurse tu masuk bilik pastu aku cakap aku rasa nak terteran
Dia pun cek bukaan dah 7cm pastu dia rasa kepala baby
Dia kata baby kecik je so dah boleh push dah..
Masa tu baru la ada nurse lain masuk dia pun dah standby alat2
Kain aku pun dah selak sampai pinggang.. tup tup laki aku pulak diam2 menyelinap belakang nurse pastu keluar dari bilik.. Cis!!! Ingat sama2 nak  bertarung last2 aku sorang je la berhempas pulas.

Memandangkan ini pengalaman pertama, mana la aku tau kaedah meneran kan
Aku ingat2 apa yang kengkawan aku cakap je la
Jangan angkat bontot la yang utamanya
Bila meneran tu aku cam terkeluar suara la sikit.. sampai perit & dahaga tekak aku dibuatnya
2 kali push pun tak kuar2 lagi & paling seriau part kena gunting tu.. pedih wa cakap lu...
Ada sorang nurse tu bagi la aku air sikit buat basah tekak.. 
Aku masa tu dah give up dah.. takde tenaga
Dah le rasa meneran tu dah hilang so cemana la nak teran kan
Tunggu sampai rasa meneran datang balik, sekuat tenaga & dan tahan nafas sepanjang mungkin dan kemudian PUSH!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Akhirnya keluar la si ADIB AIMAN BIN AHMAD ZAIMI tepat kul 4.30pg.



Lepas tu, memang terasa lega ya amat.. macam dah lepas satu beban
Dengar suara baby rasa happy je.. menitis gak le air mata
Pastu nurse suruh tengok baby apa.. aku cam takde mood sangat nak tengok sebab sepanjang pregnant ramai yang kata perut aku cam baby pompuan. Masa scan pun langsung tak nampak.
Aku pun acuh tak acuh je jawab baby girl.. pastu nurse suh tengok betul2...
Ya-rabbi... anak lelaki rupanya... syukur sangat.. happy la laki aku kan...
Pastu nurse bagi baby hisap tetek pastu bawak keluar untuk cuci
Masa ni nurse tengah ajar doktor pelatih keluarkan uri dari perut aku
Aku dah tak peduli dah.. sebabnya aku rasa letih & mengantuk giler

Tak lama pastu laki aku pun masuk bilik tu
Aku tanya kenapa dia keluar masa aku nak beranak tu
Dia kata dia tak sampai hati nak tengok aku masa tu.. kesian [yo la tu]
Pastu aku tanya dah tengok baby ke?? Dia kata dah..hehehe.. [suke la tu dapat baby boy]
Rupanya kat waiting room MIL & FIL aku ada sama
Pastu deme pi la bersahur kat bawah.. makan roti canai..hehehe
Waktu aku aku tengah kena jahit.. tak tertanya lak aku berapa jahitan aku kena
Tapi lama jugak sebab nurse kata kulit yang belah dalam tu nipis sangat
Jahit sikit dia koyak balik tu yang kena jahit banyak..huhuhu
Pedih sikit2 la tapi tahan.. yang nurse pulak jahit cepat2
Maybe sebab nak kejar waktu bersahur kot..
Tapi terasa la benang2 yang ditarik tu.... seriau lagi...

Lepas selesai semua nurse suh aku salin baju & bagi milo suam
Dah tu hantar la aku balik masuk wad
Lega.. akhirnya boleh tidur
Tapi kan masa tu pepek tak sakit lagi.. siap boleh duduk bersila ko!
Tunggu la esoknya.... duduk berdiri semua tak kena.. sakit weh!!!!

Ha.. itu je la pengalaman aku bersalin secara normal
Oh ye... sepanjang sakit beranak tu, aku memang tak ambil epidural ke, gas ke @ apa2 ubat tahan sakit. Natural pain gitu!
Tahan sendiri je la... paling seksa bila dah dekat2 nak push tu , nak tarik nafas sendiri pun susah. Betul la orang cakap sakit beranak tu separuh dari sakit ketika menghadapi sakaratul maut... 




8 comments:

Lynn Hamzah said...

pengalaman bersalin normal nie lynn dapat waktu bersalinkan anak sulung...yg kedua kena operate sebab uri kat bawah...huhuhu...hope yg ketiga nie dapat bersalin normal...insyaallah...

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

Nieza pon siap leh jalan cari raisya kat mane..lain betul bersalin normal kan..rania aritu kene induce yang tu sakitnye..tak tau nak cakap..sakit lagi dari bersalin normal..

Nafira usof said...

huhuhu.. mengulit kenangan~ seriau~

ct rahani said...

negri baca pengalaman u sis.. sy dua2 c-zer.. lum ader betul2 pengalaman normal.. :)

Kesuma Angsana said...

tq share cerita ye ! pengalaman berharga tu

♥nrina♥ said...

harapnya kelahiran yg kali ni akan lebih mudah...insyaallah.. xde org suka nak beranak pun hahaha...tapi suka dpt baby kannn..

Fatimah Bt Tony said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Perkara Yang Perlu Di Jangka Ketika Masuk Bilik Bersalin. Penting untuk ibu yang mengandung anak sulung, supaya nanti taklah gelabah sangat. :)

NINA FARHANA said...

seronok baca kisah2 pengalaman bersalin ni,rasa sakit tu memang xboleh nk compare dgn ape pun kan..alhamdulillah baby selamat keluar..moga jadi anak yang baik dan sihat selalu ye insyaAllah :)

jemput ke blog sy
https://ninafarhanawm.blogspot.my/