Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, November 22, 2012

PRO & CONS BERSALIN NORMAL & C-ZER

Sebagai orang yang berpengalaman melalui dua2 kaedah beranak ni
So aku nak share la apa pro & cons dua2 kaedah ni
Aku bukan la orang yang expert bab2 ni tapi just nak share
From my point of view la yer...
Takde maksud nak memperlekahkan mana2 kaedah pun.
Dua2 pun ada buruk baiknya...

Walaupun pengalaman bersalin aku ni tak extreme cam orang2 lain
Tapi saja la nak share ngan korang
Sebabnya ramai gak yang tanya kalau diberi pilihan nak beranak normal @ c-zer 
[sebab ramai kata kalau c-zer nanti perut buncit lepas beranak]
Majoriti akan pilih normal kan, tapi ada juga yang nak pilih c-zer
[maybe masing2 trauma dengan pengalaman2 sebelumnya kot]
Kalau yang tak pernah c-zer, sure akan rasa takut kalau kena c-zer
Kalau tak pernah normal, sure seriau jugak nak beranak ikut tut kan??
Tapi kalau dah merasa dua2, masing2 dah ada pandangan tersendiri la kan.

Ok.. back to main point.. aku mula dengan c-zer dulu
[sebab c-zer adalah pengalaman anak pertama]
Ini bukan pilihan aku pun, tapi keadaan memaksa untuk aku melalui proses c-zer tu.


PRO
Memang tak sakit masa beranak tu. Sebab korang kena bius. Tak sampai 15 minit, baby dah keluar. Memang takkan rasa sakit cuma rasa sejuk [sebab OT adalah sangat sejuk & ditambah pulak dengan perasaan takut dalam diri sendiri]. Tak sampai sejam dah boleh balik ward.. Nak kencing berak pun no hal punya la sebab anu kita tak berusik pun. Nak jalan laju2 pun ok je.. nak duduk bersila pun apa ada hal.. [Sampai hasben aku cakap aku ni cam tak sakit je]

CON
2nd day lepas c-zer agak menyeksakan sebab nak kena bangun, kasi ubat bius hilang. Seksa sebab nak bangun dari pembaringan tu. Takut terbukak pulak jahitan kat perut tu kan. Ada ngilu2 sikit.. so painkiller adalah amat perlu. Aku punya luka pun jenis yang tak perlu kena buka jahit pun.. Tunggu dia la baik sendiri. Lagi satu masa nak kencing lepas kena bukak beg kencing... Serius sakit & ngilu masa kencing pertama tu.

Lagi satu masa korang kena c-zer, korang kena cucuk epidural kat tulang belakang tu. So rasa sakit di tulang belakang tu mengambil masa yang agak lama untuk hilang. Dia tak le sakit berterusan tapi sekali sekala akan ada rasa sengal2 kat tulang belakang tu. Aku pun, makan 2-3 tahun juga sengal tu nak hilang completely. [Lepas beranak Adib pun masih ada lagi sakit tu]. Lagi satu, nikmat menggaru perut akan hilang.. sebabnya saraf2 di kawasan sekitar yang kena belah tu maybe dah mati kot. Kalau garu pun rasa tak puas. Rasa kulit perut tu kebas je..[sampai sekarang okeh!!!]

Again... ini adalah apa yang aku alami. Orang lain aku tak tahu le... Dan dinasihatkan juga, kalau beranak c-zer ni kena la jauhkan jarak untuk mengandung sekali lagi sebab luka pembedahan tu mengambil masa yang lama untuk pulih.. [Kalau tengok surface cam dah ok, tapi yang luka belah dalam tu kita tak tahu cemana kan... kan 7 lapisan kulit kena potong tu...]

Oh ye, lagi satu, kalau berurut pun bahagian peranakan memang bidan takkan usik. Bertungku pun tak leh. Kiranya kalau berurut tu tak dapat la sepenuhnya satu badan kan.. Tak puas la org kata..

Ni plak nak citer pasal beranak normal pulak.
Lepas bersalin anak pertama secara c-zer, aku tak pernah expect pun yang aku boleh beranak normal
So aku cam dah siap mental untuk kena c-zer sekali lagi
Tapi Allah pilih aku untuk merasai bersalin secara normal pulak
[dan yang paling penting tak terlalu kompleks sampai kena induce/vacuum/forceps dsb]


PRO
Luka bersalin cepat baik ---> ini paling penting. Boleh bertungku, berurut dengan best sebab satu badan dapat diulit dek mak bidan/tukang urut..hehehehe.  Itu je la kot kelebihan bersalin normal ni. Bahagian peranakan pun dapat dibetulkan & rahim cepat kecut..

CONS
Sebagai pompuan yang lasak & tak reti berlemah lembut, aku rasa pergerakan aku terbatas. Takleh jalan laju2, kangkang luas2.. memang kena jalan macam oshin terkepit2 tu. Even kalau ko terluas sikit langkah pun tutttt korang tu akan rasa ngilu. Nak2 pulak kat tempat jahit kat bawah tu.. pergh.. sehari 2 lepas bersalin memang azab sebab luka tu nak mengering kan.. Perit nak bangun @ duduk.. serba tak kena dibuatnya. Dan lagi satu adalah amat fobia untuk berak & basuh berak.. Kalaupun tak sembelit, time nak basuh tu kena lak slow2 takut terkena tempat jahit.. Ini la yang paling tak best bab beranak biasa ni.. Tapi azab tu dalam seminggu dua yang pertama tu je la.. Lagi satu bila time nak "bersama" semula dengan suami ... macam nak melalui first night pulak. Mula la risau kot2 luka kat bawah tu terkoyak balik.. Seriau!!

Lagi satu yang aku perasan la dari pengalaman aku, darah nifas masa c-zer lebih lama dari beranak normal. Masa anak pertama nifas aku sampai 50 hari. Masa anak kedua tu cuma 35 hari je.. Maybe sebab perut tu kena urut kot.. 

Ok, itu je la yang dapat aku simpulkan between 2 pengalaman aku tuh. Korang lak cemana???
Untuk baby ketiga ni ramai yang tanya aku akan prefer cara yang mana satu kan
Erm... memula aku cam nak c-zer je.. tapi sebab kalau ada rezeki aku nak menambah lagi dalam masa terdekat, so better aku pilih normal kot. Itu pun kalau ada rezeki. Tapi kalau dah ketentuan terpaksa bersalin secara c-zer, aku redha.. Mungkin itu yang terbaik Allah tentukan untuk aku..



3 comments:

Nieyxzha Hassan said...

Nieza prefer normal... even kena jahit kat bawah tu tp skang dh mcm2 jamu ade..boleh ketatkan balik xD

- dieyana - said...

saya pun dah lalui dua2 kaedah, normal/c-zer, masing2 ada pro n kontra mcm awk tulis lah....semuanya ada hikmah....smile!

lienda said...

saya pun gitu,2 2 keadah dah lalui,prefer normal kot...tapi yang tak tahan masa sakit 5 minit minit tuh hu hu