Thursday, June 9, 2011

TERGEMPAR TENTANG ASB : ASB HARAM???

Haru-biru, kacau-bilau
Baru je berapa bulan lepas kecoh dalam media Mufti Perak kata poco-poco haram
la ni pulak kecoh pasal ASB ni.

Korang ada akaun ASB????
ada loan ASB???
aku hanya ada saving sikit dalam ASB
nak buat ASB loan aku tak mampu nak menten lagi la installment tu

Baru pagi tadi appear kat wall fb aku pasal ASB ni
sebelum ni pernah ada yang kata ASB haram
pastu keluar pulak fatwa kata ASB tu harus
dan yang terkini & mutakhir
ASB itu HARAM pulak dah!

Bukan aku yang keluar fatwa ni tau
tak caya bacalah surat dari Jabatan Mufti Selangor
ish..ish..ish... hilang la lubuk duit Bumiputera


Isu ni menimbulkan banyak perdebatan kat fb
tapi yang penting kita sebagai umat Islam
kena buat pilihan yang terbaik dan yang penting tidak memudaratkan

selagi duduk kat dunia ni memang takkan terlepas dari riba & perkara2 yang syubhah
bukan dari segi duit je, dari segi makan pakai pun camtu jugak
jadi, selagi kita boleh elak, kita elakkan la mana yang patut...
korang rasa cemana?? 
Pasni nak menyimpan ke mana la pulak duit tu??
Nak buat loan kat mana lak?
Tabung Haji? Bank Islam? Bank Rakyat?? Bank Muamalat? Islamic Bank???

3 comments:

EyanaNoorAzlan said...

lorrhh..betul ke?? kena lah tukar acct..huhu..

mr icham said...

aku dah lama tutup pun ASB dengan AS 1 Malaysia...dah lama dah pun isu pasal nie...ada kata HARAM, ada kata HARUS...entah la pun...tapi komen ustaz yang last dalam posting ko tue, kira OK la...he he he..pasni kena semuanya pakai islamik la...pembiayaan kenderaan, pembiayaan rumah, loan, dsb la...takaful, instead of insurance...he he he...sekian, terima kasih....

mr icham said...

aku dah lama tutup pun ASB dengan AS 1 Malaysia...dah lama dah pun isu pasal nie...ada kata HARAM, ada kata HARUS...entah la pun...tapi komen ustaz yang last dalam posting ko tue, kira OK la...he he he..pasni kena semuanya pakai islamik la...pembiayaan kenderaan, pembiayaan rumah, loan, dsb la...takaful, instead of insurance...he he he...sekian, terima kasih....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...