Wednesday, February 22, 2012

BIL YANG MUNASABAH

Kelmarin baru dapat bil api untuk bulan ni... 
Baru la aku puas hati sebab bilnya adalah munasabah berbanding bulan sebelumnya
Bulan ni bil elektrik aku cuma RM56.95. Kira average punya rate la sebab selalu pun bil aku cuma antara RM60-RM70 je sebulan. 

Tapi yang menjadi kebengangan aku bulan lepas adalah bil yang terlalu tinggi untuk penggunaan domestik macam aku.
Nampak tak harga bil bulan lepas =RM126.65. Terkejut aku bila dapat bil tu. Tak pernah2 bil api aku mencecah RM100 tau. Lagipun bukannya aku guna elektrik terlampau2. Seingat aku kalau yang buat bil api aku mahal cuma sebab ekon & water heater je. [Sebelum aku ada 2 benda tu, bil api aku tak sampai RM30 pun sebulan]

Mesti korang kata sure aku guna ekon @ water heater terlampau2 kan sampai bil aku jadi mahal. Sebenarnya tak ok... Bulan sebelum tu memang jarang guna ekon sebab cuaca asyik hujan. Water heater cuma setiap pagi. Petang mandi air sejuk je. Pastu siang2 aku tak pernah buka ekon pun. Ntah apa la penyebab tetiba bil aku mencanak naik.

Kawan aku kata pi la komplain kat TNB. Ah.. malas la aku, takat benda seratus lebih tu, pung pang pung pang kat TNB pun bukannya boleh dapat diskaun. Nak tak nak kena jugak bayar. Masa tu aku ingat maybe ada wiring kat rumah aku yang shot tapi bila sampai bil bulan ni tak pulak mahal macam bulan lepas. So kebarangkalian ada wayar shot tu mungkin tak ada.. Entah le..

Mak aku pun pernah kena bil api sampai RM400++. Dah le duduk sorang je kat rumah. Dia pi komplen kat TNB tapi budak tu kata deme buat anggaran je. Halo... kalau nak buat anggaran pun agak2 la kan. Takkan la berganda2 dari jumlah2 yang normal. Nak tak nak mak aku terpaksa gak bayar bil 400 tu. Camne la TNB tak kaya, asyik songlap duit rakyat cenggini je...

Korang pernah tak ada experience cam aku?

5 comments:

mr icham said...

TNB SONGLAP DUIT!!!dah sah-sah...pastu buat press conference, cakap TNB rugi berbillion...macam bodoh nak mampos!!!

Nini D.. said...

sejak masuk taun baru nih...every month bil cecah rm100> ..dah malas nk tepon & bertekak dgn cso diaorg..katanya..ni anggaran bil sahaja..kalo terlebih cas bulan ni,bulan depan diaorg tolak dari yg terlebih cas..
boleh mcm tu?..sengal!

AdaM Hawa said...

kadang2 mmg cam tu.. kadang2 tu.. pos je bil tu.. haishhh!! kat umah kompom RM100..

|| NaFiRaa || said...

pernah kena!! tapi x de lah melampau banyak camtuh.. biasa bil rm30++ tetiba bulan tuh RM 50++.. my hubby cek kt no meter memang lain.. kata hubby dia silap baca no meter.. bila tiba bil bulan depan jadik RM 20++ jek.. sebab last month punye dia dah terlebih baca no meter..so, adil lah kan~ kekekeekke..

yana halim said...

pernah kena jugak. selalu bil area 70-80....sekali tu lebih rm150. geram betul...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...