Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, January 7, 2013

PERSEDIAAN BERANAK #1

Diam tak diam dah 30 weeks aku pregnant
Maknanya ada lebih kurang 10 minggu lagi sebelum baby keluar dari perut
Dah kena buat preparation sikit2 la kan

Langkah pertama... pi punggah baju baby lama2 dalam gobok
Mana yang elok2 lagi tu aku bungkus elok2 tau
Mana yang dah berbulu2 & kembang2  & buruk tu semua aku buang je

Kalau ikutkan hati malas sangat rasanya nak basuh baju2 tu semua
Walaupun dah basuh sebelum disimpan, tapi bila simpan lama2 ni kan ada bau kan.. lagi satu ada yang tukar kaler kuning2 kan
So kena la bagi wangi balik & ceria balik warnanya
[maklum la dah terperam 4-5 tahun]

Untuk ambik semangat mendobi baju baby, saja la beli fabric softener
ULTRA COMFORT PURE lagi tau
Walopun dah ada Dynamo Complete + Downy Passion
tapi nak juga yang ala bau2 baby sikit...saje mengada
Lepas basuh wangi je baju  baby tu semua....
Asyik nak cium je...

Ok.. ini la antara yang sempat basuh wiken lepas
First batch la kiranya.. penuh satu mesin basuh ..

Kebetulan hari pun elok je panas... garing la baju2 tu semua...
Habih segala barut, napkin, tuala, selimut, booties & mittens
Banyak rupanya... tak yah beli lain la.. pakai je yang mana ada

Lepas basuh satu masalah aku, mana pulak nak simpan baju2 tu semua
Takkan nak masukkan balik dalam pelestik
Nak letak dalam bakul takut berabuk la pulak
[Ada lagi 2 bulan lebih kurang]
Cari punya cari akhirnya jumpa la plastik comforter si Yaya yang aku beli dulu
Nasib baik aku tak buang... ada jugak gunanya
Zippered & transparent... 
Ngam2 je muat untuk semua baju2 tu...

** Ehhh.. tak terlalu awal kan aku basuh baju2 baby ni???

12 comments:

Lynn Hamzah said...

sedang elok la tu...bukan apa takut bersalin awal plak nanti...

Me said...

kalu tetiba bersalin pun hangkut je bag transperent tu terus... lengkap semua dah...

SYANI said...

Lynn,
Tu la.. sementara ada masa & kerajinan ni, tu yang buat sikit2..

SYANI said...

Kerul,
Gile ko.. nak suruh aku berkampung kat spital ke usung satu beg tt??

Queen said...

sedap eh?/.. kene terai ni =p

:::aZiE::: said...

org tggu ari je ni kak..beg bby da kemas..beg seniri lupo..hahahaha

SYANI said...

Queen,
Memang best bau dia tau..

SYANI said...

Azie,
Hahahaha.. ghairah buat persiapan anak, persiapan diri sendiri terlupa..

(^_-)V said...

Bestnye teringat kenangan 2 bln lepas, pulun basuh baju baby..hehehe

Nafira usof said...

sonok basuh baju bb nih.. makin tak sabar nk beranak kan... hihiii.. sedang elok dh tu.. kalo start cuci awal2 tak gopoh nanti...

Kesuma Angsana said...

sukanyer bau2 baby ni

lienda said...

awak dah settle basuh membasuh,kita lum lagi...masih tercari cari barang baby....