Thursday, January 10, 2013

BEDUNG, BARUT & STOKIN

3 perkara ni memang sering dikaitkan dengan orang yang baru bersalin 
Baby kena bedung, sebab takut nanti jalan tak elok
Barut kena pakai takut baby kembung
Mak baby pun kena barut kasi slim perut
Stokin pun kena pakai takut angin
Ni semua pantang turun temurun dari mak2 kita dulu kan

Tapi la ni, ibu2 moden ni dah jarang nak ikut pantang camni
Cam jiran belakang rumah aku masa dia baru lepas2 bersalin
Aku melawat dia masa anak dia dah 2 minggu
Takde stokin, takde barut anak, takde bedung anak
Sampai mak mentua dia pun komplen yang menantunya tu degil takmo pantang betul2
Makan pun main bantai je apa dia nak
Kesudahannya, malam2 anak asyik meragam... maybe sebab kembung kot

Well, lain orang lain caranya la kan
Aku ni pun kalau ikutkan tak kuat pantang juga tapi mana2 yang aku rasa wajar, aku masih buat
[ngelat sikit2 je sebab aku ni pantang sendiri]
Bedung baby, sampai anak aku dah tak muat kain napkin baru aku dah tak bedung
Tapi kalau dia selesa berbedung, kalau napkin dah tak muat aku bedung pakai kain pelekat/kain batik
Camni la cara2 yang betul nak bedung baby

Tapi orang la ni taknak bedung baby sebab katanya baby panas & baby tak selesa
Maybe cara bedung tu tak betul yang buat baby tak selesa agaknya...
Lagi satu kalau baby tu tak suka kena bedung tang tangan, tangan tu aku keluarkan le.. tapi bahagian dada sampai kaki tu tetap aku bedung juga..

Barut baby pun aku pakaikan sampai baby 6 bulan la minimum..
La ni orang tak suka pakaikan barut sebab barut tu selalunya tak istiqamah kat perut baby
Biasa la tu... baby kan gerak2...

Bab stokin lagi satu hal... aku pakai je sampai habis pantang
Setengah kata leceh la, panas la, malas la
Tapi aku suka je pakai stoking sebab rasa warm je...
sebelum tu sapu minyak panas kat tapak kaki..syok!
Lagi satu, baru la orang tau kita tengah dalam pantang kan...hehehe



8 comments:

Me said...

tengok gambar baby bedung2 nie n n3 ekau kebelakangan nie yg pasal baby2 nie menyebabkan eden pun berkobar2 nak preggy hahahhaha

Qhaifa Nur said...

3 perkara tuh memang akak tak tinggal...
bila anak2 dibedung lena tidonya...
rindunya nak buat semua itu lagi he..he..

Fiza Rahman said...

Anak saya tak suka di bedung. Saya cuma bedung dari dada sampai kaki jer ☺☺

lieyalatif said...

betul tu syani...org skrang amik mudah bab2 pantang nie...lieya plak mmg ikut sebab mak jenis mulut bising hahaahahaha....bedung anak tu wajib..dayyan tu sampai 8 bulan tido bebedung lagi....sampai kene tukar kain pelekat sebab besar haahahahaha

SYANI said...

Kerul,
Meh la join kelab mengandung cam aku..hahahaha.. Sempat lagi..

SYANI said...

Qhaifa Nur,
Akak dah banyak pengalaman ye kak...

SYANI said...

Fiza Rahman,
Anak saya tu bila dah semakin membesar tu yang tangan suka letak luar..

SYANI said...

Leya,
Kan.... pantang orang tua2 ni sebenarnya banyak kebaikannya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...