Tuesday, June 8, 2010

Pernah jumpa tak Kuih Ni??

Minggu lepas sorang opismate aku bawa kuih ni 
Nak buat minum petang la konon
Kebetulan aku ade kat floor dia
so dia ajak aku makan sekali

Depe suh aku try rasa satu kuih ni
Memula aku ingatkan lemang
rupanya sejenis kuih berasaskan tepung & kelapa & berintikan jem nenas
sangat sedap makan panas-panas tau!

Selama aku hidup ni
dah 30 tahun lebih dah ni
ni la first time aku jumpa & makan kuih ni
namanya kuih GANDUS
bagi korang yang jakun macam aku
ni la rope kuih tu...

korang pernah jumpa tak kuih ni???
dengar citer kuih ni glamer kat area KERAMAT
selalu laris sangat kat sana

aku sebagai seorang isteri  & ibu mithali
merangkap menantu lindungan kaabah (pinjam ayat makcikrehan)
belikan sebungkus untuk suami,anak2 & mertuaku
[ingatkan aku je yang jakun, rupanya ade lagi yang sekapal dengan aku]

5 comments:

Me said...

ooo kuih gandus tue rasanya glamer kat utara nie ha... psr mlm sini byk.. tapi color yellow

sI tEDI said...

erk.
x pernah dgr nama kuih tu rasa mungkin tak lah!

SYANI said...

YE KE KERUL ADE KAT SANA?? AWAT MASA AKU BLAJAQ KAT SANA DULU AKU TAK JUMPA PUN KUIH NI...

CikguIna said...

pernah dengar tapi tak pernah rasa!

iela said...

eh bukan kuih ni asalnya org jawa punyer ker :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...