Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, April 14, 2015

STOK AYAM HOMEMADE

First time nak buat stok ayam sendiri
Alah... terrrrrajin ni pun sebab nak prepare makanan untuk Jasmin
Kalau idak, aku main campak kiub ayam Knorr tu je

Kenkonon nak prepare healthy food untuk baby
Cewah.. selama ni aku tak rajin pun buat mende ni
Dah anak ke-4 baru roh rajin datang...acaner???

Tengok resepi macam2 kekdah nak buat stok ayam
Aku buat yang paling simple & menggunakan apa2 yang ada dalam esbok aku je
Lagipun aku nak menghabiskan balance2 ayam dalam peti ais tu
Simpan lama2 pun bukannya sedap nanti kan

Ok, ada satu tapawe aiskrim ayam dalam freezer
Pastu ada balance2 sayur yang tah bila2 nak makan lagi
So kita campak masuk periuk
Aku buat ala2 masak sup ayam je
Kupas sebiji2 bawang merah, bawang putih, halia [masuk seketul2 tau]
Pastu masukkan sayur2 yang ada - carrot, kentang, celery, daun bawang
Rebus semua, bila dah mendidih, masukkan ayam
Pastu reneh la lelama kasi jus2 ayam semua kuar
Takyah letak garam ye... biar je rasa tawor habior tu
SIAP!!!


Stok ayam tengah direnehkan..

Pastu sejukkan kejap
Bila dah sejuk, tapiskan & simpan dalam bekas kecik2 camni
Pastu simpan dalam freezer
Nanti nak guna senang...


Ayam tu pulak, lepas rebus, aku keluarkan & perap dengan sos tiram & kicap
Buat ala2 cam nak buat ayam untuk nasi ayam tu
Pastu goreng... hidang buat untuk makan tengahhari...


3 comments:

eima said...

wahhhh .... aku dulu pun buat icha tu .... mama die rajin masak tp anak tak rajin nk mkn ...aduhai

Lynn Hamzah said...

rajinnya kak buat stok sendiri...ku beli jer yg brand knorr...hihihihi...

Kesuma Angsana said...

Salam, dtg menjengah bila ada sedikit kelapangan. Walau jrg bertamu, ingatan itu tetap ada dikalbu. rajin nyer !