Tuesday, June 17, 2014

HARI BAPA DI FRASER HILL

Sempena hari bapa yang baru lepas ni
[kebetulan hasben aku pun baru gaji...]
dia ajak la kami anak beranak pegi Fraser Hill
Sian jugak kat anak2 sebab sepanjang cuti sekolah ni 
memang tak bawa anak2 berjalan ke mana pun
So sebagai penutup ke sini je la destinasi kami

Fraser Hill dengan rumah aku tak le jauh mana
Tak sampai 50km pun
tapi azabnya nak sampai ke atas tu... usah cerita
Jalan cam ulor kena palu...
Memang serender aku dibuatnya
Rasanya pegi Cameron Highland ikut Tapah 10x better dari pi Bukit Fraser ni..huhuhu
Adib lagi teruk... muntah dalam perjalanan turun dan naik
Sian kat dia..
Aleeya dan Amira nasib la tido dalam perjalanan
Kalau tak sure ada jugak adegan muntah monggek disitu

Last aku pegi Fraser Hill, masa aku tak kawen lagi
Dalam 11-12 tahun sudah
itu pun aku cakap tobat taknak pegi dah
Tapi hasben aku cakap jalan dah ok dari dulu
[sebabnya dia selalu cycling sampai atas tu]
Akak pun terpedaya la dengan janji manismu
Takde apa yang ubah pun... cuma dah takde waktu turun naik dekat gap cam dulu
Sebabnya jalan turun dan jalan naik dah diasingkan
Dari gap nak sampai Fraser Hill tu ada la dalam 8km
Sepanjang 8KM tu jangan harap la kome dapat berenti tepi jalan
Memang ngam2 untuk sebiji kereta je laluannya tu
Kalau nak termuntah, terkencing, tervera... alamatnya dalam kereta je la
[so sila la standby plastik banyak2 dalam kereta ye]



Scary wei jalannya tu
So sila berhati2 ye... especially bila dah malam

Jalan untuk turun pun scary juga... sunyi sepi
Tapi at least luas sikit jalannya dari jalan nak naik
Ada certain area boleh la kalau nak berenti tepi jalan

Back to Adib, masa naik dari Gap tu, Adib muntah lagi
Dah le tak bawak plastik
Muntah je la kat lapik kaki...
Tangan dia pun kena muntah juga.. so keras la tangannya menadah muntah sampai kat atas nun
Hasben aku cam dah temper dah
Ha.. tu la... ajak lagi kitaorang naik situ...hahahaha
Aku diam je sebab aku tengah memangku si Amira tidur
Sampai atas tu baru la pi cari toilet  untuk cuci semua kekotoran tu

Sampai atas tu idak le sejuk pun
Beria aku pakai cardigan
Berpeluh juga aku dibuatnya...huhuhuhu..
Dah le tu, kakcik takmo duduk dalam stroller
Makanya bergilir la aku dukung dia dengan hasben
Nasib le....

** Memang takde kesempatan nak tangkap gambo sepanjang perjalanan. So aku pinjam je le gambar dari blog Kak Kujie. [Mintak halal ye kak]

** Pasni dah cakap kat hasben kalau nak ajak gi FH lagi tunggu 10 tahun lagi ye... Seriously surrender!!

Nak tau kemana kitaorang pi kat atas nun??? Next entry ye..








6 comments:

idzwa kamaruddin said...

aaa..baca pun dah pening..mcm mane nak naik ni!

(^_-)V said...

aah sha baca pun dah pening sebab membayangkan 10x lagi better gi CH ikut tapah tu, haha..org cycling lain dengan driving, then orang yang drive x sama dengan passenger, driver memang xkan pening sebab die tgh drive..passenger duduk je, memang pening and boleh muntah (pengalaman jadi driver & passenger gi tempat macam tu)

SYANI said...

Idzwa,
Cuba try naik sekali baru tau pening ke idak..hehehehe

SYANI said...

Sha,
Betul sangat.. Cycling lain dari driving... Tobat lahom (kata ust Kazim) nak pegi lagi..huhuhu

Nafira usof said...

ade jugak plan nak gi ke sana.. tapi bila syani kata 10kali lebih baik laluan tapah ke CH.. rasa macammm urrrmmmm.. x jadik lah kot.. hahahaha.. nk gi CH kot tapah pon zura dah serender.. camner lagi gayanye laluan ke FH nih.. hehhe

Hanis Azla said...

As-salam syani..

Last time pergi frasers hill pun akak muntah2.. sampai sekarang fobia .. kira dah surrender dah nak ke FH he..he..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...