Thursday, June 26, 2014

CUTI² GENTING HIGHLAND

Percutian terakhir sebelum Ramadhan 
Dah kebetulan mak aku datang rumah aku
so ajak le dia gi jenjalan secara bajet
hehehehe....

Minggu sebelum tu dah pi Fraser Hill
Next weeknya ajak hasben gi Genting Highland pulak
Bila hasben aku pun kata ok, aku ajak la adik aku yang kat Ampang ngan Klang tu join sekali

Pagi Sabtu kami pun bertolak ke Genting Highland
Ini kali pertama anak2 aku ke GH
Aku pulak ni kali ke-2 ke sana

Sebelum jenjalan kat GH, aku dah siap buat servey apa yang ada kat atas nun
GH dengan rumah aku pun tak le jauh mana
Ada la dalam setengah jam perjalanan
Sebelum naik GH, singgah dulu kat Gohtong Jaya
Jangan tak tahu, kat Gohtong ni ada Strawberry Park tau...


Nak cari tempat ni senang je...
Kome cari je Hotel Seri Malaysia
Nanti nampak le signboard ke tempat ni
Betul2 kat depan pangsapuri Mawar

Nak masuk ke tempat ni FREE tau
Aku kan kata nak cuti bajet... 
Jalan nak ke entrance...
Cantik pokok2 tu... 


Bila dah masuk tempat ni, korang akan nampak fountain ni
Tema strawberry gitu...


Gambar kami lagi...

Dari luar nampak cam kecik je tempat ni
Tapi bila korang masuk, agak luas juga tempat ni


Ok posing jap rombongan Mak Minah
Pastu jom kita masuk

Memula korang akan nampak ladang strawberry kat kiri kanan korang
Korang boleh petik sendiri tau strawberry kat sini
Ala2 Cameron Highland tu...
Kitaorang tak petik pun....
Ambik gambo je...
Kat hujung ni pun ada je jual strawberry yang dah siap pack
RM15 kot sekotak.. besar2 gak buahnya
Strawberry kering, coklat & jem pun ada jual

Sebelah kiri ada Lavender Garden
Lebih kurang cam Cameron Lavender tu jugak la
Aku kan tak pegi tempat lavender masa gi Cameron hari tu
Harus la aku terjah juga tempat ni

Kalau ikutkan kena bayo RM3 (dewasa) dan RM1 (kanak²)
Tapi masa kami pegi tu kaunter tutup je
Terus je la masuk... FREE la jadinya kan...

Tapi tak syoknya sebab lavender tak banyak lagi
Ada part yang baru nak semai kot



Namanya Lavender Garden tapi ada je je bunga2 lain

Roses

Daisies


Tak tahu bunga apa.. tapi dia punya merimbun cantik giler..
Banyak gambo asyik posing kat sini je...



Tapi aku tepek 2 keping je la.. 
Kang muntah kunen pulak kome tengok banyak2 gambo

Kat dalam Lavender Garden ni ada kedai jual cenderamata
Bertemakan lavender la
Kami tak beli apa pun.. tapi aku sempat pau laki aku perfume ni..
Sebotol ni RM22
Jadi la buat tanda kenangan dah sampai sini..hehehehe


Pastu kitaorang singgah tempat tanam sayur2 pulak
Ada jugak jual kaktus ngan pokok bunga dalam tu
Amira tengah bermesra dengan abahnya...hehehe

Nampak tak buah markisa yang bergayutan tu??
Boleh petik sendiri tau...[tapi kena timbang pastu bayo le ye]


Adib dengan maksunya...
[Sempat lagi beli aiskrim stroberi]

Sebelum sampai area sini, korang akan lalu tempat lebah
Kalau nak beli madu boleh la beli kat sini
Pastu korang akan jumpa cafe
[kat sini kami beli aiskrim]
Pastu baru jumpa tempat sayur2 ni.

Selepas area ni ada area tempat tanam cendawan
Tak ambik gambar pun sebab tak lawa...heheheheh
Pastu korang akan melalui kedai2 jual cenderamata
Memang banyak... sediakan duit je la...

Jenjalan kat sini je sampai habis bateri henfon aku tau
Banyak beno tangkap gambo..heheheh
Jenjalan dalam ni je dah dekat sejam lebih

Pastu kami terus gi naik Genting Highland
Dari Gohtong tu tak le jauh.. ada la dalam 10 minit
Dah sampai GH pening pulak nak cari tempat parking
Dah le berdebu2 sebab tengah construction untuk outdoor theme park
Katanya siap tahun 2016 nanti...

Lepas2 pusing punya pusing akhirnya jumpa la parking
Terus kami tuju indoor theme park je..


Gambo dalam ni tak banyak sebab takde apa yang menarik pun
Saja la bawak anak2 jenjalan
Lagipun bawak baby ni jadi penat lak nak berjalan
[dah le dia takmo duduk dalam stroller]
Nanti la tunggu anak2 besar sikit lagi, baru datang lagi sekali
Yang penting, duit harus banyak le kan... baru puas nak main kat atas ni

** Tunggu outdoor theme park siap dulu.. baru datang lagi...
Trip ni lagi better dari trip gi Fraser Hill hari tu..ekekekeke


2 comments:

Nafira usof said...

menarik jugak tempat petik stoberi tuh.. mcm2 bende jugak boleh buat kat situ yer. tak sangka.. dh mcm gi CH pulak.. hehehe

Me said...

hilang la mengidam org tue nak makan aiskrim strawberry :) (jangan nak kata tak makan ye..) :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...