Wednesday, June 4, 2014

BILA MODEM STREAMYX KENA KILAT

Balik keje Isnin lepas, sampai rumah terus on modem
[Kat rumah aku pakai Streamyx je.. Nak pakai UNIFI, coverage belum ada di Batang Kali]
Hari2 pun memang camtu
Wifi  cuma off bila waktu bekerja je

Tapi hari Isnin lepas, balik rumah masa on modem tengok2 satu lampu pun tak berkelip
Sah la modem aku ni dah rosak
Kena kilat gamaknya sebab anak aku kata kilat kuat petang tu
Telefon aku pun takde bunyi
Memula ingatkan modem kena kilat sebab hasben aku tak off suis modem before pegi keje
Tapi bila tanya hasben dia dah switch off dah 

Ni la modem yang terbako tu
Satu lampu pun dah tak berkelip walopun suis dah on

Esoknya kat opis aku google la pasal modem terkena kilat ni
Musykil juga cemana boleh kena sambo walopun dah tutup suis kan
So menurut hasil google dapat info dari blog NORFANIL
Modem Streamyx ni memang cepat rosak kalau kena kilat
Dan kilat boleh sambar bukan sahaja melalui suis tapi menerusi wayar telefon
Thats explain kenapa telefon aku pun takde line
Kalau orang call pun, memang telefon tu tak berdering even ada dial tone pada telefon dari caller

So aku pun call la 100 untuk report kerosakan
Tapi sampai hari ni takde pulak technician call aku
Takpe la kita tunggu lagi hari ni
Sementara tu, guna dulu modem lama [nasib la aku tak buang dulu]
Modem lama ni kena guna router lak tu
Dahtu jenuh pulak nak ingat password untuk router tu
Jenuh kelebek manual router tu [nasib aku simpan lagi]

Berguna juga modem lama di saat2 kecemasan macam ni
Alhamdulillah masih berfungsi dengan baik
Ye la kan.. kalau TM takleh ganti modem baru
Kena la beli sendiri kan... mahal gak harga modem ni sebenarnya..
Dah le aku baru upgrade pakej Streamyx ke 2mbps bulan lepas
tapi dia tak ganti modem baru pun.. guna modem lama je
ntah le ada warranty ke idak...

So lepas ni kena lebih berwaspada
Bukan takat kena off suis modem je
Tapi kena cabut wayar telefon juga dari modem tu
untuk kurangkan potensi modem kena sambar kilat lagi..



2 comments:

Ayu Ayunie said...

mmg modem streamyx senang je rosak kalau kilat petir ni. mmg nak kena off kalau ujan kilat ni.

Nieyl said...

nieyl ada pengalaman jugak psl modem terbakar kena kilat..mmg kita off tapi still kena tembak ngan kilat jugak.. TM akan ganti modem baru tp klu masih dalam warranty..klu tak ada..kena beli modem lain..mcm nieyl skrg nie pakai modem TP-LINK.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...