Tuesday, May 20, 2014

KERISAUAN IBU MENGANDUNG : URI RENDAH

Minggu lepas aku ada cek up untuk minggu ke 28
Alhamdulillah kandungan dah masuk 7 bulan mengandung
Setakat ni takde la apa2 komplikasi pun..

TAPI... ada satu masalah yang menjadi kerisauan aku
Sejak dari mula cek pregnancy kat klinik 
doktor ada bagitau yang aku ada Low Lying Placenta @ uri rendah
Pregnancy sebelum2 ni tak pernah kena pun
Masa awal2 tu aku andaikan maybe sebab masih awal pregnant kan
So aku buat tak tau je la... kot2 nanti makin baby membesar, uri tu pun akan berubah kedudukannya

Tapi masa cek up last week, kena scan dengan doktor
Doktor kata uri aku rendah lagi
Weiiiiiii risaunya sebab uri rendah ni selalu berkaitan dengan Plasenta Previa
Doktor tanya ada buat keje berat ke
Aku cakap keje rumah biasa2 je...
Maybe sebab masa takde air haritu, aku ada angkat2 air kan
[Kalau aku tak buat, sapa nak buat ye dak???]
Takkan nak tunggu hasben balik keje baru boleh mandi, berak, kencing semua kan...huhuhuhu

So aku pun mengigih la menggoogle apa show, cause & effect bila uri rendah ni
[memang sengaja nak menambah kerisauan aku..]
So hasil findings aku... cewah!!
Rupanya, placenta previa (PP) ni ada 4 stage
So aku ni kira kategori pertama la - Low Lying [kot???]


Malas nak taip, so aku tepek screenshot je la ye


So gambaran jelasnya lebih kurang gini la




Aku berisiko sebab:
-bukan kandungan pertama
-pernah bersalin secara c-zer




So far setakat ni aku tak pernah la mengalami sebarang pendarahan
So maknanya kena la teman banyak berehat ye..
Ate, mana nak rehatnya kalau anak udah ramai??? [nangisssss]
Cuma harapan suamiku lebih memahami keadaan aku la hendaknya...

** Maklumat semua dari babycenter.com.my



Harap2 aku mampu bersalin secara normal lagi kali ni
Kalau c-zer cam renyah sikit nak jaga
Nak2 pulak ada KakCik yang lasak
Mau terburai perut aku nanti.... [takutnya]
Doakan aku ye korang...


3 comments:

idzwa kamaruddin said...

mase solat sujud lama sikit n doa..insya Allah akan naik..petua dari arwah opah

Eliss Mie said...

aku hari tu mcm rendah jugak tapi dia naik bila dh besar tapi zass jugak..sbb darah tinggi..huhuhu

topeq nazri said...

congrats.. dah masuk 4 anak yer..
saya baca satu2 pengalaman bersalin anak ke 3 tu.. he he
sebab plan nak bersalin kat hospital selayang gak..
tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...