Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, June 28, 2013

MUSUH KETAT

Tensen tul aku dengan Cik Gebu semenjak dua menjak ni
Tau tak.. sekarang dia dah tak mau direct breastfeeding
Geram sebab everytime aku offer breast, dia mesti nangis
Benda ni jadi dalam minggu ni

Seminggu lepas aku start keje pun Amira dah start buat perangai
Direct feeding dia nak kejap je
Bila kena time "letdown" memang dia tak mau dah lepas tu
Pastu makin lama makin dia tak mau
Cuma kalau dia ngantuk sangat2 je dia nyonyot betul2

Minggu ni, aku sua la cemana pun
Baru letak nipple kat bibir dia, dia dah start jerit dah
Dah macam musuh ketat je.. pantang dekat
Memula ingatkan dia sakit mulut.. aku cek mulut dia takde apa2 pun
Tapi kalau aku bagi puting botol susu, laju pulak dia sedut


Sedih la sebab kena reject dengan baby
Macam2 cara dah buat.. skin-to-skin la, pam sebelum nursing la untuk elakkan susu terlalu banyak & untuk pastikan dia cepat dapat hindmilk, tukar posisi menyusu la
Setiap kali lepas balik keje & lepas mandi mesti nak pujuk dia untuk breastfeeding
Tapi bukan makin dia nak tapi makin tolak pulak
Camne lagi nak buat tah le....
Dia cam protes je.. tapi bila bagi botol ok je.. 
Nampaknya dia lebih prefer botol susu dari breast mama dia sendiri
Even tengah malam nangis nak susu pun aku still offer breast pada dia, tapi dia buat keras badan tak mau accept puting aku siap jerit2 lagi... Nak tak nak menggigih la aku panaskan susu..

Dulu frust sebab susu sikit, bila susu dah banyak balik, baby pulak buat hal tak mau hisap
Stress aku dibuatnya...
Kalau ikutkan hati rasa cam nak give up tapi sayang la susu aku masih ada
Agaknya aku kena transform jadi Exclusive Pumping Mother la pulak kot..

Kenapa la Amira dah tak mau breastfeeding ni?? Sedih la mama... Nak kata kena "nursing strike" @ growth spurts, takkan le lama beno???

10 comments:

Sura Mohd said...

cuba tggu biar dia betul2 lapar...harap2 dia nak la..anak akak pulak dh 2 tahun lebih pun x nak cerai susu lg..gigi dah penuh..seriau pun ada..huhuhu

Queen said...

amira mungkin tgh alami nipple confuse. sbb bila isap botol die tak payah bekerja kuat utk hisap..
berbanding df.

satu.. check puting yg guna sekarang.. kalau boleh guna je newborn size pun xpe.. biar paling ecik suapay die nak bekerja sama macam df..

dua.. sama treatment die mcm budak tak nak botol.. kene trained die.. malam cuma DF.. no DF no milk.. selagi di tawarkan dgn susu dari botol..selagi tu die tau bila die jerit dia akan dapat susu botol. =)



harap bantu kak syani.. =)

masa sufiyyah dalam pantang dulu ada alami jap nipple confused.. nik buat camtu.. tapi masa dalam pantang senang sikit nak train sbb 24 jam baby dgn kita.. lebih senang nak push baby utk accept whatever yang kita offer.. takde pilih2

sbb bukan mudah nak jadi ep mom. lagi2 kalau akak target utk penyusuan penuh selama 2 tahun =)


good luck kak syani =)
kirim peluk cium utk budak debab amira.. comel sungguh

SYANI said...

Sura,
Malam tadi memang tunggu dia betul2 lapar akhirnya dia tidur lepas nangis w/out susu. Bila dia terjaga mamai2 tu try offer jugak tapi tu la baru letak puting kat bibir dia, dia memang menganga mulut tapi belum hisap pun dia dah terjerit2. Dia cam tau itu puting breast. Kesian tengok dia dah berapa jam tak minum susu tu yang gigih pi panaskan susu untuk dia.

SYANI said...

Queen,
Sekarang Amira pakai puting pigeon peristalthic tu. Memang pakai saiz newborn pun.

Nak kata nipple confuse takkan la kot sebab sebelum2 ni dia ok je... Dah train dia minum botol sebulan sebelum start keje. Dalam 2 minggu baru ni je dia memberontak takmau bf tu.

:: Mrs.Eady :: said...

comel!

Eliss Mie said...

my nayla skang ni pun refuse DF. hr tu bila aku try rasa susu, rupanya susu aku masin. mungkin sbb ubat darah tinggi aku.huhuhu. dah la lambat lagi next appoint dgn doc ! haisshh

(^_-)V said...

hehe comel nye amira pakai topi wabbit tu..payah gak eh, alisya plak jenih belasah je mane dan asalkan die kenyang, haha tapi ade mood angin die datang tak langsung bottle..

SYANI said...

Eliss Mie,
Amira ni kalau susu tu perah dalam botol laju je dia minum. Tapi susu fresh keluar dari breast tu payah beno la pulak... Tah apa la masalah sebenarnya..

SYANI said...

Sha,
Senang la kalau cam Alisya.. masih nak breastfeed.. Bagi je selagi dia mau tau..

Jumria Alimuddin said...

Salam...
uda try cri putting yang seakan2 nipple ibu tak?? sya pn pernah 2x ank reject direct feed. yg 1st tu mgkin pasal sya tukar sabun mndi...bau badan jd lain...yg 2nd tu pasal keliru putting....bila bg puting NUK yg jenis leper tu baru dia ble trima mama dia pnya...