Tuesday, June 11, 2013

PROJEK MEGA 2013 # 3 : TV CABINET

Belum habis lagi projek mega aku tahun ni weh
Alang2 berabis, bior buat beria2
[tapi kene selak poket sendiri gak le.. cukup ke idak duitnya]

Kesinambungan buat kitchen cabinet haritu ialah buat tv cabinet pulak
Laki aku la... nak sangat  buat tv cabinet ni
sebabnya dia tertengok kat showroom kedai tu & terus terbekenan
[tu sebab masa buat KC tudia suruh aku pilih kayu paling murah...hehehehe]
Sebabnya duit yang lebih2 tu boleh tala buat benda lain
Lagipun gap harga antara jenis2 kayu buat KC hari tu banyak juga bezanya
[tu sebab kami pilih yang jenis ABS je]

Dulu aku berangan nak buat Tv cabinet untuk menyembunyikan wayar ekon kat dinding tu
Alhamdulillah tercapai juga hasrat dihati....
[senyum sampai nampak gusi]


Malas nak citer la....layan je la gambar tv cabinet kitaorang ni
Masih mengekalkan warna yang sama dengan KC --> Walnut
Jenis  kayu pun sama juga... ABS je

Sebelum transformasi... gini la rupanya kabinet tv aku
[sakit mata aku tengok wayar ekon tu]

TADA!!!!!
Sebelum dan selepas [tv pun sudah tukar]

Sori la kualiti gambar aku teruk beno.. ini pun jenuh edit
Pencahayaan tak cukup lak..

Memula orang kedai tu sketch camni design tv cabinet untuk kitaorang
[sebijik cam kat showroom dia tu la]
Tapi sebab ruang tengahnya tu jenis terbuka so aku mintak dia design buatkan pintu
Ye la kan.. kang berabuk lak dalam tu
Selain tu nak mengelakkan orang nampak apa2 khazanah dalam tu
Lebih2 lagi Amira yang bakal membesar.. tak pasal2 bersepah2 menda dalam tu kena punggah dibuatnya nanti

So ini final design dengan pintu 

Hasil realitinya...


TV cabinet ni adalah jenis tergantung tau.. 
Maksudnya ianya tak cecah lantai
Laki aku kata biar senang nak mop bawah tu.. ha'ah.. yolah tu

Disebabkan tergantung tu & juga kedalaman kabinet tu kurang dari yang kabinet sebelumnya, maka takleh la nak pakai tv yang lama tu.. Tak muat nak letak atas kabinet baru ni... So laki aku belikan TV lain... Bapak besar punya.. Samsung 43 inci.. Hambek kau.... Puas bijik mata tengok tv... 

Bila dah ada kabinet baru, kabinet lama kirim kat Cik Besah
[Cik Besah jugak yang untung...]
Tapi kaler gelap ni memang kena rajin lap le... kalau tak cepat beno nampak berabuknya...
TV lama?? TV lama dah transfer masuk master bedroom kat atas...




13 comments:

Eliss Mie said...

wah..menarik ni :) siap tv pun baru yer. eliss punya jenis tergantung gak sekali rasa semak pulak bila nuha simpan brg2 mainan dia bwh tu..haisshhh

Qhaifa Nur said...

banyak yang diubah rupanya...cantik dan kemas tau...

AdaM Hawa said...

cantik menarik!! kaler tu sy suka.. cantik!!

SYANI said...

Eliss,
Selagi ada ruang Nuha nak sumbat mainan dia ye..

SYANI said...

Qhaifa Nur,
Thanks kak.

SYANI said...

Adam Hawa,
Thanks..

Rasp said...

fuhhhh total makeover tu...
berbunga2 hati bila tengok rumah dah cantik gitu....

Puteri Satu said...

cantik.. tapi umah akak tak leh kaler gelap... sebab nanti ada nyamuk...

Nafira usof said...

cantek~ sonok nye dapat deko2 rumah.. :)

Me said...

rumah dah jelita nie... tolong buat full entry untuk setiap ruang yeee...

munna said...

menarik... cantik hasilnya.....

Khairul Amini said...

Dah ada tv besor, takkan pakai antenna biasa je. Pasanglah asteruk beyong. Hehe.. ;)

Yan Kah Luke said...

Look not Bad! I like your TV Cabinet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...