Tuesday, July 8, 2014

BELI UNTUK BUANG

Alhamdulillah sepanjang Ramadhan ni memang banyak rezeki time berbuka
Ada masa jiran bagi kuih
Kadang2 pak mentua aku belikan kuih untuk kami

TAPI..... dalam dok pesan2 jangan beli banyak2
Tetap jugak dibeli dalam kuantiti yang banyak
Walopun cuma RM2 untuk 5 ketul kuih
tapi bulan2 pose ni kita bukannya nak makan banyak sangat kan
Kalau aku, kalau beli kuih RM2, selalunya aku akan campur2 kuih
[Melainkan kalau kuih yang betul2 laris di rumah aku...]
Bila campur baru la ada variety sikit
Kadang2 kuih tu pun besar, boleh je dipotong jadi lebih kecil

Ni citer semalam, FIL aku belikan kuih untuk berbuka
Dibelinya kuih cara & kuih bengkang
Why...ooo.. why....
Kenapa la suka sangat belikan bengkang????
[Suami aku pun terjangkit dengan penyakit bengkang ni tau!!]
Kat Batang Kali ni tak pernahnya yang aku jumpa kuih bengkang yang sedap
Dan bengkang bukan la kategori kuih feveret aku & anak2
[kecuali hasben aku.. tapi dia makan pun sekeping je sebenonya]

Lagi satu walopun aku ni peminat hijau
Tak semestinya kuih2 yang kaler hijau aku suka
-Bengkang/ketayap/kuih cara/seri muka <--- ni semua bukan feveret aku

Ni la kuih yang pak mentua aku beli semalam
Bengkang tu aku dah potong 2 setiap keping... tu sebab nampak banyak
Masa berbuka tak luak langsung
Carry forward ke sahur.... pun.. tak jalan juga
Ate?? Ke mana lagi?? Ke tong sampah je la jawabnya
Bila tengok kuih tu... sayangnya la hai... sebab bakal dibuang
Tapi nak makan pun tak sanggup juga... tak rasa lemak pun..
Rasa tepung je... ermmmm FAIL!


** Bukannya aku tak bersyukur dengan pemberian orang, tapi aku rasa betapa sayangnya duit & makanan tu bila dibuang...membazir sungguh kan???




5 comments:

Nafira usof said...

Alahaiii.. memang sayang..
Alhamdulillah.. setakat hari nih berjaya minimumkan pembaziran. kalo kuih memang x membazir lagi setakat nih.. sebab dh pesan siap2 kat husband.. jgn beli kuih lebih dr rm2.. kecuali anak or dia teringin sgt.(kalo teringin mmg kena paksa lah habeskan~) kalo lauk tuh kadang2 ade gak lebihan.. zura bagi kat kucing belakang dapur jer.

Lynn Hamzah said...

memang ler sayang...satu pembaziran...macam kat rumah lynn pun bukan pemakan kuih sangat...jadi x beli pun...

lieyalatif said...

aduh sayangnye syani....tapi tu laa lumrah dibulan puase.... sebab tu kalo lieya hubby gi param pesan kat die awal2 jgn leeee beli byk2 kuih..due jenis pun dah cukup...risau bile terbuang2... tapi nak buat camnekan bile tak abis mmg ke tongsampah le jugak...

Sidratul Muntaha said...

so far alhamdulillah kali ni membeli tuk makna je
takde gi bazar ramadhan
takde terlebih beli
sbb kali ni puasa pun weekend masak akt umah
daily beli 1 jenis je
dgn cuaca skrg
haus air je

♥ ROS ♥ said...

Kan,. Kdg2 beli nih bru bukak bekas dh berlendir.. Haishhh.. Tahun ni ros xbeli lg.. Kononnya nak masak la.. Hahhah..tp byk gi umah mak jer.. Kahkah :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...