Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, April 17, 2014

MESIN BASUHKU SENDU

Dugaan sungguh la time2 catuan ayor ni
Biasa la kan.. bila takde ayor idak le kita nak basuh kain kan
Tapi bila dah ada ayor, pakat pulun la nak basuh kain baju yang menimbun tu
Rasa 2 hari tu yang ada ayor tu tak cukup pulak nak proses kain baju tu
Non stop wash-rinse-spin... sambung pulak sidai, lipat, gosok...huhuhuhu

Semenjak dua menjak ni, mesin basuh aku buat hal pulak
Dulu takleh nak final spin...
Asal nak spin je pehtu stop pehtu masuk air lagi
Berapa kali nak masuk air pun tak tahu le...
Nak kata overload, idak juga... 2x spin sebelum tu elok je pusingnya

Seminggu dua ni pulak, datang masalah baru
Air yang masuk tu jadi halus pulak
Cek tekanan air elok je kuat
Saluran paip & tempat keluar air pun aku dah bersihkan kot2 tersumbat
Tapi masalah still sama..
Tah mana rosaknya idak le tau

Nak tak nak cara tercepat, angkut air guna baldi je la
Mak buyung dah le tak larat & sakit pinggang dibuatnya
Hadap je la.... kalau idak bila nak selesai kisah kain baju kan
Nak2 pulak hasben shif malam... camne la nak mintak tolong angkut air kan
Nampak tak air yang ciput tu mengalir masuk
[Dalam gambar nampak cam biasa.. tapi hakikatnya lagi halus dari ekor tikus tau]
Geram aku tengok air tu mengalir masuk dengan gaya slow motion..

Mentang2 la mesin ni dah tua [dah baya Aleeya---> 9 tahun]
Dia mula la buat perangai
Kadang2 datang hangin aku, aku sepak je mesin tu... [ganas tak aku???]


Haritu ada katalog Courts Mammoth, sampai ke opis
Dan le aku belek2 rege mesin basuh
Namun nak beli kat CM idak le kot... saje je nak sevey harga
Duit...duit....
Sementara nak kumpul duit... hadap je la mesin basuh sendu tu

** Tengah cari orang nak repair mesin basuh dulu.

6 comments:

Sura Mohd said...

Kalau mesin basuh bermasalah ni memang fenin....rasa nak tengok time mak buyong menyepak mesin tu..mesti ganazz..hihi

Ayu Ayunie said...

kiter puye dah 2 bulan rosak.. skrg basuh manual guna tangan je.. ntah biler nak repair pun ntah.. hehehe..

Eliss Mie said...

memang sendu sungguh mcm tu.kot2 ada bonus nak raya nanti boleh la beli mesin basuh tu yer..bertabah la dulu..hehehe

SYANI said...

Kak Sura,
Tendangan tu tindakan refleks... hehehehe

SYANI said...

Ayu Ayunie,
Haritu ada jugak basuh pakai tangan... semput dibuatnya...

SYANI said...

Eliss Mie,
Harap2nya begitu la... Kot2 ada rezeki baby