Friday, April 26, 2013

RUAM LAMPIN & RUAM SUSU

Dah lama tak beranak kecik punya pasal memang aku terlupa langsung pasal 2 benda ni
Bila si Amira kena baru la teringat balik
Dua2 anak aku sebelum ni pun memang akan kena dua2 jenis ruam ni
[Anak ketiga pun aku tak ingat nak buat precaution..]

Ruam lampin Amira tak le tebal sangat tapi merah2 la juga kangkang & punggung dia
Baby baya2 Amira ni kan ke kerap berak...nak2 pulak menyusu badan lagi la kan
So bila dah kena ruam lampin, perkara pertama yang aku buat ialah
JANGAN GUNA BABY WIPES dah
So setiap kali baby berak, terus pi basuh kat singki
Memula tu Amira nangis juga sebab air paip kan sejuk.. tapi lama2 dia ok je
Lepas basuh, lap kering2 dengan tuala, pastu sapu minyak 
[aku pakai minyak afiat je, pakai baby oil pun boleh]
Pastu baru pakaikan pampers
2-3 hari baik la ruam tu

Pas kena ruam lampin, kena pulak ruam susu
Habis la pipi gebu si Amira jadi gerutu
Ni gara2 susu kerap memancut kat pipi dia
[kadang2 dia menyusu time breast tengah engorge..tu yang memancut2... tak sempat pam]
Dah tu tak reti2 nak lap pipi anak dengan air bersih... padan la naik ruam
Nampak tak 'jerawat' kat pipi kiri kanan saya???

Yang ni memang aku lupa la aku buat cemana dulu
Rasanya aku cuma sapu bedak ruam je kot... Tapi ruam ni memang ambik masa nak hilang kan???

Ada yang aku google katanya letak gincu kat pipi baby.. ye ke???
Korang ada petua lain tak untuk ruam susu ni??

6 comments:

Rasp said...

ruam kat pipi sbb susu tu...
akak dolu2 letak skit hazeline snow jer sis...
rajin2 sapu tapi akak masa letak dulu seblum jadi ruam...
maybe leh try kot...

(^_-)V said...

Orang kate letak air susu ibu kat kawasan ruam tu, alisya pun ade terkena sikit dulu, tapi kalau ikut nurse die suh bersihkan dengan kain basah je lepas menyusu..

Nafira usof said...

x de tips plak utk ruam susu.. cuma tau bila susu kena pat bb kena cepat2 lap jer.. hehehe

kakngah said...

petua org tetua utk ruam susu, ko tekap ibu jari ko kt lelangit, lps tu sapu kt ruam tu sambil selawat.
mujarab ke idak, aku tka pasti.
tp boleh je cuba...

NurWanZ Abd Halim said...

Ajenyer iye,,goreskan lipstik kat tmpt ruam tu..teman pon pernah coba..tp budak beso itu lama mane nk lekatnyer asyik disapunyer dgn sarong tangan abis merah sarong tanganyer dekat pipi hilang hahaha...alih2 sapu je la bedak potato starch dia kering je n bersino2 pipinyer hihihi

Mariyam Nabella Ishak said...

akk p farmasi beli krim Bepanthan..elok utk ruam punggung n pipi..anak sy dlu guna tu je..alhamdulillah cepat baik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...