Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, April 1, 2013

GARA-GARA INDUCE

Lepas habis waktu melawat, maka tinggal la pesakit2 je dalam wad
Aku tengok mommy lain semua pun tengah istirehat je so aku pun borak2 la dengan diaorang
Aku sebenarnya nak meluahkan perasaan.... ye lah.. tetiba stress la katakan
Sembang dengan budak depan katil aku, katanya dia jalan dah buka 10cm dah tapi baby tinggi lagi so last2 kena operate.
Bila aku citer pasal yang doktor budak pelatih tu kata camtu, budak tu pun kata kes akak lebih kurang cam saya je... Aduhai... ingatkan takmo la kena c-zer tapi kalau dah cenggitu keadaannya, baik la terus c-zer dari menahan sakit bagai nak rak last2 kena c-zer gak kan...


Bila dah masuk time maghrib, aku pun pegi la surau.. Seriusly, memang aku tak rasa sakit langsung dah since Asar tadi. Dalam surau terjumpa la pulak dengan bebudak intern yang cek aku tadi. Aku pun tanya la sifu diaorang tu sape? Depe cakap tu Dr Param. Pakar kat Hospital Selayang, tapi sekarang dah jadi lecturer diaorang.  Kalau dah pakar cakap camtu kan.. apa lagi nak kata ye dak.. Aku tanya budak tu, dia pun rasa cam tu gak ke pasal baby aku? Dia kata ha'ah... Tapi budak tu kata takpe.. akak doa je banyak2.. insya-allah takde apa2 tu...



Lepas tu aku balik wad... tak lama pastu  datang sorang doktor lagi nak cek jalan. Dia kata masih lagi 4cm. Serviks masih tebal & dia suruh aku banyakkan berjalan so lebih cepat jalan buka. Aku cakap kat doktor, yang contraction makin kurang je. Dia kata takpe..  Lepas tu aku relax2 la baca buku Ustaz Kazim yang aku tak habis baca lagi..hahaha... dah tau sure boring duk wad, tu yang buku tu sentiasa ada dalam henbeg. Bila masuk waktu Isya' terus gi sembahyang. Lepas tu niat di hati nak tidur je bila balik wad.



Oh ye.. sebelum gi sembahyang Isya, aku pi toilet. Tengok kain aku ada lendir + darah.. Agak banyak gak le. Pastu kan ke ehem2 gatal2 so sku sentiasa lap2 ehem2 tu. Sekali tu aku rasa cam ada air keluar. Ingatkan air ketuban ke apa.. tapi cam lendir je.. bila lap, dia cam ada stain putih2. Cam saki baki ubat induce tu je... Aku tukar kain & pakai pad, terus gi surau untuk solat Isyak. Aku sentiasa doa aku bersalin bila aku dah selesai semua solat & tak perlu nak qada' solat bila lepas beranak.



Kalau ikutkan hati nak je doa supaya Allah bagi la aku rasa sakit cepat. Tapi aku ingat, jangan mintak benda yang bukan2.. Biar Allah yang tentukan segala2nya...Allah yang tahu apa terbaik untuk aku. Allah belum izinkan sakit tu datang masa tu. Lepas balik ke wad, memang aku banyak berjalan je... ke hulu hilir.. [ikut nasihat doktor la konon]. Baca buku pun sambil berjalan. 



Dalam pukul 9 lebih camtu, ada sorang doktor lain datang cek aku. Dia kata ada sakit 5 minit sekali tak? Aku cakap belum lagi.. So dia kata kalau ada keluar air ketuban, sakit kuat @ rasa nak teran cepat2 bagi tau nurse.. Dia cek perut aku katanya kepala baby dah engage. Disebab kan tak puas hati pasal Dr Param tu, aku tanya la doktor tu betul ke apa yang doktor param tu kata. Dia kata kepala baby you dah separuh masuk dah.. You nak rasa ke??? Terus dia ambil tangan aku dan suruh aku rasa.. Ha'ah la.. kepala baby aku dah engage...Alhamdulillah.....



Pastu aku tanya lagi, kalau sampai esok pun masih 4cm, kena masuk ubat lagi ke? Dia kata sebab aku dah buka 4cm so takleh masukkan ubat lagi. Straight away akan hantar ke LR, pecahlan ketuban & tunggu u deliver je la.. Itu macam rupanya...  Selamat aku dari nak merasa sakit memulas akibat induce tu lagi sekali.. Tak sanggup wei...



Lepas je doktor tu blah, aku gi toilet sebab aku rasa kain aku basah. Ingatkan air ketuban pecah, rupanya ada darah.. Darah tau...bukannya lendir dah... Pastu aku cepat2 gi jumpa doktor tadi cakap aku dah keluar darah & aku tunjuk kat dia kain aku tu. Doktor kata kalau darah camtu takpe lagi... Hati aku dah tak sedap dah masa tu, so aku pun tak berani nak tidur... nak monitor pendarahan aku kononnya... 


-sakit2 pun sempat tangkap gambar lagi...-

Tak lama pastu contraction pun datang..Bukannya kerap tapi sekali datang sakitnya tu lama... Sah.. dah nak bersalin la tu...
Makin lama makin sakit tapi aku tahan lagi... Sambil tu sms hasben aku suh standby sebab maybe dah nak bersalin.


Dalam pada tu sempat lagi main sms dengan opismate aku... Ye la nak mengalihkan perhatian dari concentrate pada sakit tu. Makin lama makin kuat & darah makin banyak keluar. Aku bagitau nurse yang aku sakit kuat... Dia kata nanti kita hantar pi LR. Aku dah cepat2 sms hasben aku suh datang sebab aku dah sakit giler. Sampai menghentak2 kaki la sakitnya wei... Dah le tu nurse tu lambatnya nak bawa aku ke LR. Ubat tahan sakit pun dia tak bagi...



Dah pukul 12 tgh malam... aku sengsorang la menahan sakit.. Orang lain semua bantai tido.. [Depa masing2 tutup langsir lak tu]. Sorang nurse datang masukkan ubat berak. Ler... baru nak bagi ke??? Dan2 tu jugak aku pi toilet. Memang aku nak terberak dah tapi aku takut nak duduk lama2 dalam jamban sebab bla time contraction sampai, aku takut terberakkan baby pulak dalam jamban. Bila hasben aku sampai pun, aku masih lagi di wad. Sakitnya rahim aku cam nak pecah pun ada.. 10 minit pastu baru la nurse bawa gi LR. 

-view dalam LR-



Masuk LR, terus salin baju & doktor cek bukaan... baru 6cm.. Aduh.. Lamanya lagi nak tunggu 10cm... Pastu doktor terus pecahkan air ketuban.  Dia jangka aku akan bersalin dalam pukul 4pg nanti. Yang hasben aku pulak tak masuk2 lagi. Aku dah takleh fikir dah... Sakit ya amat... Nurse yang tunggu aku cakap kalau nak ubat tahan sakit bagitau.  Masa tu benda CTG dah dipasang... Kalau berbaring, memang payah nak tahan sakit kan?? Sampai mengkerekot aku atas katil menahan sakit. Sampai kena marah dengan nurse suh aku baring betul2. Aku cakap la sakit giler.. tak tahan.. nak ubat tahan sakit. Dia pun cakap kena cek dulu, kalau buka dah besar takleh kasi ubat... Cek2 aku dah buka 8cm. So memang tak dapat ubat la... Tahan la sendiri sakit tu..



Sementara tu ada la pulak sorang nurse ni masuk tanya pasal darah tali pusat. Nak suruh donate la tu.. Aku dah le tengah sakit kan... So aku setuju je la... Taknak dia dok lama2 cakap dengan aku. 



Tak sampai 10 minit pastu aku rasa tak tahan dah... Aku cakap kat nurse aku nak teran dah.. Adib dulu 7cm nurse dah kasi aku teran dah. Ni pulak nak tunggu sampai 10cm.. Nurse pun cek, dia kata dah full, & kalau rasa nak teran, teran je. Aku pun cepat2 tarik nafas & teran... Sampai terberak2 aku atas katil tu sebab tadi berak tak puas kan.. Nurse yang sporting tu kata, takpe berak je...hahahaha.. malu akuh!!!. Yang penting.. aku tak keluarkan suara masa meneran kali ni.. takde la sakit tekak aku...



Yang ada dengan aku masa tu cuma 2 orang nurse je. Hasben aku tah le pegi mana sebab aku tanya nurse tu dia kata hasben aku takde pun kat luar tu. Lantak la kan.. janji aku nak keluarkan baby cepat.. Nurse tak cakap push pun.. dia cakap..BERAK! BERAK LAGI.. kelakar pun ada.. Tapi memang la nak push tu kita rasa nak berakkan tahi sembelit kan... Menggigil2 kaki aku menahan. Berpeluh2 lak tu. Memang aku tak reti nak berakkan baby tu.. Banyak kali gak adegan push push tu... akhirnya alhamdulillah... berjaya juga keluarkan dia... Lega??? Belum lagi.... sebab pastu kena pulak keluarkan uri.. Lama lak tu sebab deme nak ambil darah tali pusat tu dulu. Pastu baru la nak jahit2 bagai.. Nurse kata tak banyak kena potong tapi kena jahit juga la kan.. Sakit gak le tapi tahan je la.. 


Pastu nurse suruh aku susukan baby. Aku dok tunggu la laki aku awatnya tak sampai2 lagi..Lama aku tunggu untuk dia azan & iqamatkan baby.  Last2 aku pinjam henfon nurse untuk call laki aku. Aku cakap aku dah bersalin dah pun.. Terkejut dia... Tak lama pastu baru la hasben aku masuk...huhuhuhu..

 Ini dia... fresh from the oven!!! Allahu akbar!

View muka sikit...

Dah selesai hasben aku azan & iqamatkan baby, tangkap gambar sekeping dua, pastu kami ditinggalkan bertiga. Baby langsung tak menangis.. behave je... Siap cam tegur2 kitaorang lagi..hehehe.  Masa aku masuk LR tu memang takde orang bersalin kot sebab LR senyap sunyi je. Kiranya suasana tenang la untuk aku beranak..ewah.. Kalau dah main dengan sakit ni mana nak tenang kan??? 

Elok je lepas aku beranak.. masuk sorang patient yang dah nak terberanak sangat dah. Siap menjerit2 lagi.. Nasib la aku dah lepas... kalau aku tak lepas lagi sure takut dengar... Rasanya dia tu foreigner kot sebab dia tak reti cakap melayu... Cakap english pun tak berapa paham... Dengar la nurse dok bebel2 kat dia..hehehe [Nasib baik la hasben aku pun takde masa tu.. kalau tak dia pun sure seriau dengar]

Dalam sejam lebih gak le aku kena duduk LR sebab nak monitor aku & baby.. Aku suh hasben aku balik dulu sebab pasni cuma nak masuk wad je. Lepas ambil uri, hasben aku pun balik. Waktu semuanya aku main anggar2 je sebab jam ada kat atas kepala aku so aku tak nampak pukul berapa. Harapkan jam kat handphone je la. Sebelum masuk wad, doktor kena cek jahitan dulu. Dah le doktor laki yang buat lak tu.. Malu lagi..... Pas dia kata semua ok, nurse pun datang bawak wheelchair. Nurse suruh aku salin baju sebab dah banyak kena darah... & nurse pakaikan pad lain kat aku sebab pad yang awal tu dah penuh.. Dah le pakai yang tali2 tu.. sure la terlondeh nanti... Sebelum keluar LR, nurse yang ambik darah tali pusat tu bagi la sijil penghargaan kat aku..hehehe

Sampai kat wad jam dah pukul 4.30 pg. Penghuni wad pun semua masih tidur lagi. Masa aku nak angkat baby buh dalam takung, darah dah meleleh2 kat kaki & celah kangkang. Pad tu tak betul kedudukannya  la tu. Banyak lak tu sampai ke lantai darah tu. So aku pun gi toilet, basuh darah2 kat kaki, tukar pad & tukar kain.  Darah yang kat lantai tu pun aku la kena bersihkan.. Aku lap la pakai baby wipes.. Jenuh la terbongkok2 nak lap lantai... Takkan nak bertinggung lak kan...



-gambar2 di dalam wad-


Pastu baru la aku dapat merebahkan badan atas tilam... Itu pun tidur2 ayam je... Macam tak percaya je baru je melalui satu pengalaman melahirkan anak..hahahaha... Dah pukul 6 camtu, baru la ada sorang kakak tu bangun & perasan aku dah ada baby... dia tak sedar langsung yang aku dah beranak.. 

Lepas nurse datang kemas katil, cek tekanan darah & bagi baju baru, baru la aku pi mandi.... Baru la segar sikit badan... Baby pun elok je tidonya... Sempat la aku nak mekap2 apa yang patut... Yang penting... proses berpantang pun bermula.... Stokin sudah kena sarung lor...

 Good girl... tido je keje dia...
Mama dia asyik melayan sms je..hehehe
Dalam pada tu sempat gak terlelap dalam sejam... letih + mengantuk la katakan..

Mission accomplished!
Lepas ni nak menjalani proses berpantang pulak

Dalam pukul 10 pg, doktor datang cek aku & baby. Doktor memula tu cek jahitan [dia cek camtu je tanpa seluk2 pun....lega!] Pastu aku tanya boleh ke balik hari tu juga? Dia kata kalau baby takde apa2 boleh balik. Tak lama pastu sorang doktor lagi datang cek baby pulak. Kemudian dia kata baby pun ok & dah boleh balik.. YIIIIHAAA!!!!  Cepat2 sms hasben cakap dah boleh balik.. Lepas sembahyang jumaat hasben pun datang.

Masa waktu melawat tu ada la sorang jiran aku datang. Dia keje nurse kat Hospital Selayang tu jer...  Pastu member2 opis pun datang melawat.. Terima kasih korang!!! Lepas habis waktu melawat, ada pulak orang datang hantar hamper... Sampai 2 pulak tu... Terharu aku... Hamper dari opis... 



Okeh.. tamat jugak kronologi kelahiran baby ke-3 aku ni... Walaupun susah & pelbagai dugaan, ia merupakan satu kenangan terindah untuk aku.. Terima kasih atas doa2 korang semua...





10 comments:

AdaM Hawa said...

tembamnya.. geram.. nak cium2 je rasanya..

Eliss Mie said...

wah dah selamat melahirkan. tahniah yer..selamat berpantang!

nanieybarnieylurviey said...

Bam bam bye baby girl.. Alhamdulillah selamat semuanye. Tahniah utk akak n husband :)

mama tasnim said...

Wah tahniah comei baby syani...selamat berpantang ya..:)

Nafira usof said...

tekun jer membaca..
terus rasa seram sejuk.. hehehe

bambamnye pipi dia.. geram nak teom2~

Gieyana said...

Alhamdulillah...tekun sy bc smbil rs ngilu2 kt ehem2... Sj nk tnya, ms bfore msuk labour room tu dorang x msukkn air utkcepatkan proses bsalinkah?

Comey bb..nnt turn sy lak but bln 9 nnt la insyaallah..:-)

SYANI said...

Terima kasih semua... baby dalam gambar je nampak bambam... real tu kecik je..

SYANI said...

Gieyana,
Takde pulak kena masukkan air... tangan2ku memang bebas jarum sepanjang di hospital..hehehe

Kesuma Angsana said...

alhamdulillah dah selamat dah

jijasakura said...

comelnya baby...tahniah syani...